Tertip Komitesinden Hüseyin Çelebi Etkinliği'ne ilişkin açıklama

YXK Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği'ne katılım çağrısı yapıldı.

YXK Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği'ne katılım çağrısı yapıldı.

YXK Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği Tertip Komitesi, yazılı açıklama yaptı.

Açıklamanın başında Suruç Katliamı'nda, Rojava'da yaşamını yitiren devrimcilerin ve yine Türk ordusunun hava saldırıları sonucu yaşamını Şervan Varto anıldı.

"Bilindiği gibi Hüseyin Çelebi yoldaş, diasporada doğup büyüyen sonra da yönünü özgür Kürdistan dağlarına, Kürt Özgürlük Hareketi'ne dönen bir yoldaşımızdır. Küçük yaşlarda  başlayan yurtsever ve devrimci mücadele çizgisi onu daha 7 yaşında Başur (Güney) Kürtlerini yıllarca katleden Saddam’a karşı eylem sahasına taşırmıştır" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

'BÜYÜK KAHRAMANLIK SERGİLEDİ'

"Daha sonra amatör, yarı-profesyonel ve son olarak profesyonel devrimci aşamaları hızlıca aşmıştır. Yıllarca Barzaninin resmini başucundan eksik etmeyen Hüseyin Çelebi yoldaş ne acıdır ki yine bir Barzani peşmergesi tarafından henüz 25 yaşındayken şehit edilmiştir. Bu anlamda kendisi tam manasıyla Kürdistanın bir özetidir. İşkence, cezaevi, sürgün, direniş, kardeş kanı ve yaşamıyla halkının yaşamına akışıyla tam anlamıyla Kürdistan'dır. Kurumumuz Hüseyin Çelebi yoldaşı 1992 yılındaki 2. Kongresinde Onursal Başkanı olarak seçmiştir. Bizler için Hüseyin Çelebi, çağın çok ilerisinde, Avrupa’nın dayatmış olduğu vahşi kapitalizme bir tekme vurarak yönünü Kürdistan'ın özgür dağlarına çevirerek büyük bir kahramanlık sergilemiştir. Sistemin tüm acımasızlığına bir cevap olmak için gerek zindan direnişiyle olsun gerek Avrupa'daki pratik çalışmaları olsun ve gerekse profesyonel gerillacılık faaliyetiyle tam anlamıyla bir bütün devrimcidir.

Bizlerde bu gerçekliği göz önünde bulundurarak, Hüseyin Çelebi yoldaşın şahsında diğer bütün mücadele arkadaşlarının da yaratmaya çalıştıkları Özgür Birey, Özgür Toplum ve Özgür Yaşam şiarlarını en azından edebî çalışmalarda hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu gerekçelerle birlikte bizler Yekîtîyên Xwendekarên Kurdîstan (YXK) olarak 23 yıldır gelenekselleştirdiğimiz Hüseyin Çelebi Edebiyat Yarışmasını bu yılda Şengal Direnişi, Kobane Zaferi ve Ermeni Soykırımı'nın denk gelmesi dolayısıyla biraz daha direngen biraz daha coşkulu ve biraz daha hüzünlü düzenliyoruz. Bu yıl Ermenice eserleri de programa dahil ederek Orta Doğu'nun kadim halklarından Ermeni halkının 100 yıl önce yaşamış olduğu büyük acıyı, katliamı, soykırımı anıyor ve acılarını paylaşıyoruz. Yıllardır düzenlediğimiz şiir ve edebiyat etkinliğinde, Türkçe, Kürtçenin tüm lehçeleri, Almanca ve Ermenice eserler kabul ediyoruz. Bugüne kadar Özgür Kürdistan dağlarından, birçok ülke zindanlarında tutsak olarak tutulan her biri özgür yüreğe sahip zindan direnişçilerine çok değerli şahsiyetler ve çok değerli eserler yarışmamızdan derece ve ödül almıştır. Hem geleneksel olması hem de uluslararası bir yarışma olmasından kaynaklı gerçekten Kürt öğrenci hareketi açısından oldukça önemli bir etkinliktir. Bizler bu etkinlikte yer alan kişiler olarak bu etkinliğin her aşamasından oldukça zevk alıp halkımıza bir nebze de olsa artı bir değer katmanın coşkusuyla her yıl daha fazlasını elde etmeye çalışıyoruz. Bu durumda etkinliğin kalitesine pozitif katkı sunduğunu düşünmekteyiz."

'MÜCADELE GELENEĞİNDEN GELENLER DİRENİYOR'

Açıklamanın devamında, "Hüseyin Çelebi yoldaş ve diğer mücadele arkadaşlarının bizlere bıraktığı sadece resimler değildir. Aynı zamanda eserler ve düşüncelerdir. Bugün o mücadele geleneğinden gelenler Cizîr’de, Farqin’de, Gever’de ve gerçek manada Kürdistan'ın dört parçasında direniyor, güzelleşiyor ve kahramanlaşıyor" ifadeleri kullanılarak, öz yönetim mücadelesi selamlandı.

'17 EKİM'DE DORTMUND'A BEKLİYORUZ'

Etkinliğe ilişkin ise açıklamada şunlar belirtildi: "Etkinliğimizde öncelikle Ermeni Soykırımı ile ilgili Prof. Dr. Mihran Dabag tarafından bir panel verilecektir. Daha sonra ikinci bölümde Kürtlerin direniş edebiyatı üzerine Dr. Lokman Turgut tarafından bir panel verilecektir. Ayrıca sanatçılar Yekşa, Nuarîn, Erdoğan Emir, Hakan Vreskala ve Folklor Grubu etkinlikte sahne alacaktır. Yani her yönüyle dopdolu bir program bizi 17 Ekim'de saat 13.00'te Dortmund şehrinde bekliyor. Bu bağlamda tüm devrimci, demokrat, yurtsever insanları huzurunuzda etkinliğimize davet ediyoruz."