GÖRÜNTÜLÜ

Şehit Genco Hesekê Kültür ve Doğa Festivali kutlandı

‘Şehit Genco Hesekê Gençlik Kültür ve Doğa Festivali’nin birincisi Hewraman'da yapıldı. Güney Kürdistan’ın bütün şehirlerinden gelen gençlerin katıldığı festivalde Rojava ve Kuzey Kürdistan’daki direnişler selamlandı.

Şehit Genco Hesekê Gençlik Kültür ve Doğa Festivali’nin birincisi Halepçe'nin Xormal kasabasının Kulkni köyünde gerçekleştirildi. Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi’nin organize ettiği festivale Güney Kürdistan’ın bütün şehirlerinden yüzlere kişi katıldı. Festival’de Yurtsever Gençlik Hareketi, Komalên Ciwan, Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi) ve PYD Kürdistan Bölgesi temsilciliğinin mesajları okundu.

Festival saat 11:00 da Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirienler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi adına Newroz Halepçeyi açılış konuşmasını yaptı.

Halepçeyi, Kürt Halk Önderi Abullah Öcalan’ı, Kürdistan’ın dört parçasında mücadele yürüten özgürlük savaşçılarını ve Kürt halkını selamlayarak konuşmasına başladı. Kuzey ve Rojava’da yaşanan direnişlere dikkat çeken Newroz Halepçeyî, Kürdistan özgürlük mücadelesinde gençlik hareketinin oynadığı role değinerek, “YPG, YPJ, YPS ve YBŞ’nin Kürt gençleri öncülüğünde kuruldu ve Kürdistan’ın dört parçasında Kürt halkının düşmanlarına ve DAİŞ çetelerine karşı görkemli bir özgürlük mücadelesi yürütüyor. Biz de Güney Kürdistan gençlik hareketi olarak bu tarihi süreçte gençlik hareketi olarak üzerimize düşeni gerçekleştireceğiz” dedi.

‘GENÇLER GÜNEY DEMOKRATİK DEVRİME ÖNCÜLÜK ETMELİ’

Festivale Komalên Ciwan koordinasyonu adına gönderilen okundu. Komelên Ciwan mesajında şunlar belirtildi: “Başta Kürt halkının direniş kalesi Kandil dağlarından Halepçe, Hewraman ve bütün Güney Kürdistan halkımıza selam ve saygılarımızı iletiyoruz. Güney Kürdistan gençliği olarak gerçekleştirmiş olduğunuz festivali bütün devrimci duygularımız ile kutluyoruz. Bilindiği gibi 2016 yılında Sykes-Picot anlaşması 100’üncü yılına girdi. 100 yıl önce ülkemiz işgalci devletler tarafından parçalanarak dört devlet üzerine paylaşıldı. Günümüzde de Amerika ve Rusya kendi çıkarları doğrultusunda Ortadoğu’da var olan savaşların son bulması karşılığında yeni bir parçalama planı devreye koymak istiyor. Bu nedenle Kürt halkı çok kritik bir süreçten geçiyor. Bu süreci iyi anlamamız gerekiyor.”   

Güney Kürdistan gençliğine çağrıda bulunan Komelên Ciwan, “Gençler Önder Apo’nun felsefesi kapsamında Demokratik devrine öncülük etmelidir. Önder Apo’nun fikirleri ve geliştirdiği paradigma ile var olan savaşlar durdurulup demokratik bir sistemin oluşmasında öncülük edebilir. Bu nedenle bütün Güney Kürdistan gençliğine Komalên Ciwan olarak çağrımız Güney Kürdistan’da Önder Apo felsefesi üzerinde kendilerini örgütleyip demokratik devrimine öncülük etmelidirler.”

Festival yapılan konuşmaların ardından Daqoq Şehit Destina tiyatro grubunun tiyatro gösterisi ile devam ederken tiyatrodan sonra Şehit Genco Hesekê’nin kız kardeşi şehitlere ilişkin yazmış olduğu bir şiiri okudu.

Festivalde Şehit Amed Qamişlo, Şehit Karwan, Şehit Berçem, Hewreman, Qesrê gençliği, Kürdistan müzik grupları ve sanatçı Casım Saz sahne ald.ı Rojavalı Tıl Hasıl ve Tıl Eran folklor grubu da sergilediği bir yerel dans koreografisi ile büyük beğeni topladı. Festival şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

‘BU TÜR FESTİVALLER HER YIL YAPILMALIDIR’

Ajansımıza konuşan Güney Kürdistanlı gençler, Kürdistan yurtsever gençliğine ilk defa Güney Kürdistan’da kültür ve doğa festivali gerçekleştirdiği için teşekkür ederken, böyle bir festivalde Kürdistan’ın en kadim kentlerinden birinde bütün Güney Kürdistan’dan gelen gençlerin katılımı ile gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduklarını ve bu tür festivallerin çoğaltılıp her yıl yapılmalı gerektiğini belirtti.

...