GÖRÜNTÜLÜ

Roza Metîna: Dilimize ve varlığımıza sahip çıkalım

Kürt Yazarlar Derneği’nden şair Roza Metîna, tüm Kürtleri “kendi varlığının bir parçası olan” anadiline sahip çıkmaya çağırdı.

 

Anadilde okuma ve yazmanın önemine dikkat çeken Kürt Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi şair Roza Metîna, “Celadet Elî Bedirxan’ın dil ile ilgili çok güzel bir sözü vardır; “Ana dilim benim derim, başkasının dili ise üzerimdeki elbisedir.” İşte bu nedenle bizler Kürt yazarlar olarak herkesi kendi derisi ve varlığının parçası olan ana diline sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

4 Mart 2004’te Kürt dili ve edebiyatı alanında duyarlılık yaratmak amacı ile Kürt Pen Yazarlar Derneği olarak kurulan fakat resmi anlamda yaşanan sorunlar nedeni ile adı değiştirilen Kürt Yazarlar Derneği edebiyat ve dil alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Kürt Yazar Derneği’nin çalışmaları hakkında ANF’ye bilgi veren Dernek yönetim Kurulu üyesi şair Roza Metîna şunları söyledi; “Kürt Yazarlar Derneği 4 mart 2004 ana dilde duyarlılık yaratıp dil üzerinde oluşturulan baskı ve yok etme politikalarına karşı Kürt dili ve edebiyatını geliştirip, Kürtçeyi şu ana kadar elde ettiği kazanımların ötesine taşımak amacı ile kuruldu.”

TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN’DA 200 ÜYEMİZ VAR

2004’ten bu yana panel, festival, şiir geceleri, okuma grupları gibi etkinlikler ile insanları ana dillerinde yazmaya teşvik etmeye çalıştıklarını belirten Metîna, “Şu an Amed, Batman ve Mardin’de Şubelerimiz bulunmakla birlikte İstanbul’da da bir şube açma hazırlığı içerisindeyiz. Söz konusu şubelerimizde toplam 200 üyemiz bulunmakta. Bu üyelerin büyük çoğunluğunu maalesef ki erkek yazar ve şairler oluşturmakta. Sadece Kürdistan’dan değil Türkiye’nin de birçok kentinden üyelerimiz bulunmakta. İstanbul, İzmir, Mardin yani sadece Kürdistan değil Türkiye’nin de birçok kentinden şair ve yazarlardan oluşan 200 üyemiz bulunmakta ve bu üyelerimiz ile birlikte panelden şiir dinletilerine, şiir dinletilerinden okuma saatlerine, okuma saatlerinden platformlara birçok alanda çalışmalar gerçekleştirmekteyiz” dedi.

DUYARLILIK YARATABİLMEK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Dernek bünyesinde Kadın, Zindan, Çocuk Edebiyatı gibi çeşitli komisyonlar kurduklarını aktaran Metîna, “Her komisyon kendi özgün çalışmasını gerçekleştirmektedir. Örneğin Çocuk Edebiyatı Komisyonu çalışmaları çerçevesinde Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘konuşan Kütüphane’ projesine destek verildi. Bu projenin Zarokistanlar’da yaşama geçirilmesi için çalışmalar yürütüldü. Bunun dışında radyoya çocuklar için Kürtçe bir program yapılmasına katkıda bulunuldu. Öte yandan Kadı Komisyonu çalışmaları dahilinde bir kadın atölyesi kurmak için harekete geçtik. Bu atölye ile edebiyata merak duyan ve yazmak isteyen kadınların projelerini yaşam geçirmelerine destek olacağız” ifadelerini kullandı.

Kürt yazarlar Derneği olarak Kurdî Der’le de ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Metîna, “Mesela 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı çalışmaları kapsamında Kurdî Der ile ortak bir platform oluşturduk. Yine bu çerçevede Mardin ve Amed’de paneller düzenledik. Bunların yanı sıra Amed’de gerçekleştirilen kitap fuarı sırasında Kürt Yazarlar Derneği olarak açtığımız standdan elde ettiğimiz tüm geliri Sur ve Cizre halkına destek olmak amacı ile bağışladık” şeklinde konuştu.

Dernek olarak ana dil ve edebiyat alanında duyarlılık sahibi herkese kapımız sonuna kadar açıktır diyen Metîna şöyle devam etti; “Celadet Elî Bedirxan’ın dil ile ilgili çok güzel bir sözü vardır; “Ana dilim benim derim, başkasının dili ise üzerimdeki elbisedir.” İşte bu nedenle bizler Kürt yazarlar olarak herkesi kendi derisi ve varlığının parçası olan ana diline sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

 

...