GÖRÜNTÜLÜ

Rojava'daki festivalde Hesekêli çocuklar sahnede

2. Rojava Çocuk Festivali’nin 7. gününde Hesekêli çocuklar sahneye çıkarak savaş koşullarına rağmen hazırladıkları eserlerini sergiledi.

“Çocuklar Yaşamın Rengidir” şiarıyla gerçekleştirilen 2. Rojava Çocuk Festivali’nin 7. gününde Hesekêli çocuklar sahne alarak birbirinden renkli müzik, tiyatro, folklor ve tekvando  gösterimleri yaptı.

Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan festivalde  Hesekêli çocuklardan oluşan Koma Şehit Salar Amed yöresi, Koma Şehit Delila Gurguri yöresi, Koma Mecan Mardin yöresinden halk oyunları, Koma Şehit Yekta “Avcı” isimli tiyatro oyununu sergiledi. Koma Şehit Zelal ve Koma Şehit Newroz ise birkaç şarkıdan oluşan bir müzik dinletisi yaptılar. Festivalde ayrıca Hesekêli çocukların el sanatları ürünleri de sergilendi.

‘ÇOCUKLARIN MORALİ BİZE DE MORAL VERDİ’

Festivale büyük ilgi gösteren ve duygulu anlar yaşayan Hesekêli ailelerden Hamdiye Musa, şunları belirtti: "Hesekê’de kısa süre önce bir savaşın yaşanmasına yine çeşitli patlamaların olmasına rağmen  bugün sahnede ürünlerini sergiliyorlar. Hepimiz çok memnunuz. Bu çocuklarımızın maneviyatı açısından da önemli. Savaş sürecinde özellikle uçaklardan çok korkmuşlardı. Savaş sona erer ermez eskisinden daha yoğun bir çalışma içerisine girdiler. Bazen gece 12’ye kadar çalışıyorlardı. Şimdi de burada gösterim yapıyorlar ve mutlular. Bugün bu gruplar içerisinde sadece Kürt çocukları yok, Asuri ve Arap arkadaşları da var. Halklar arasında çatışma çıkarmak isteyenlere rağmen geleceğimiz olan çocuklarımız bir arada ve mutlular."

Oğlu tiyatro gurubunda yer alan Ahmet Selahaddin de şöyle konuştu: “Savaş koşulları en fazla çocukları etkiliyor. O süreçte epey korkmuşlardı.  Savaş sürecinde çocukları Hesekê’den çıkardık, bu da onların hazırlıklarını etkiledi. Ama sonra hemen hazırlığa devam ettiler. Bugün onların bu morali bize de daha fazla moral veriyor.  Bu festival tüm Kürt çocuklarına kutlu olsun. Bu tür etkinliklerin daha fazla yaygınlaşmasını istiyoruz."

'SAVAŞA İNAT ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRDÜLER'

Ailelerden Samire Hasan ise şunları dile getirdi: "Büyüklerin bile kaldırmakta zorlandığı savaş koşullarında yaşamak zorunda kalmalarına rağmen çalışmalarını böyle inatla sürdürmeleri ve bugün burada olmaktan büyük coşku duymaları hepimizi etkiliyor. Biz de onlarla gurur duyuyoruz ve onların bu moralinden çok mutluyuz.” 

Festivalin son günü olan bugün Kobanêli çocuklar sahne alarak ürünlerini sergileyecek.