Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı

Dersim'de 16'ncısı düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali bölgeden gelen çok sayıda Alevi Piri ve Analarının dua ve gulbanglarıyla başladı.

Dersim'de bu sene 16'ncısı düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Jara Gola Çetu'da Pir ve Anaların dualarıyla başladı. Jara Gole Çetu'da bir araya gelen yüzlerce kişi ilk olarak pir ve anaların huzurunda dara durarak Meydan Duası okudu. Söylenen Gulbanglar eşliğinde Çeralar uyandırılarak açılış başladı. Çeraların uyandırılmasının ardından mumlar yakılırken, anneler dilekte bulunarak ağıtlar yaktı. Açılış konuşmasını Festival Tertip Komitesi adına Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul yaptı. 16'ncı Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ni sistemin insansızlaştırma politikalarına karşı yaptıklarını belirten Bul, festivallerin Dersim'in doğasına, kültürüne, inancına ve asimilasyon politikalarına karşı topyekün bir karşı koyma olduğunu aktardı. Ardından "Dersim'in Toplumsal Değerleri" adlı söyleyişi gerçekleşti. Söyleşide Bawa Mansur Ocağı'ndan Pir Seyfî Mûxûndi, Dersim Destanı adlı 37-38 ağıtlarını okudu. Ağıtlar okunurken yurttaşların gözyaşları döktüğü görüldü. 

Söyleşide konuşan Derwiş Cemal Ocağı'ndan Menşure Doğan, hak yolunda kadını anlattı. Cemlerin tutulduğu bu gecede inançlarını yaşatacaklarını kaydeden Doğan, geçmişten bugüne çok zulüm gördüklerini söyledi. Bundan sonra yaşadıkları zulümleri görmeyeceklerini belirten Doğan, bunun için inançların yaşatılmasını istedi. Alevi inancını, kültürünü sindirmek isteyenlere karşı Seyid Rıza ve Hüseyini bir duruş sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, kadının tüm yaşadıklarına rağmen zulmün ve savaşın önüne geçmesi için mücadele ettiğini belirtti. Doğan, "Zulm ve savaş ilk başta kadını vurdu. Buna rağmen kadınlar kendi inancını bugünlere taşıdı. Kadınlara zulüm edenler zulmü yaşadı" dedi.

Seyid Seyfettin Ocağı Pirlerinden Hasan Sönmez ise, hakikat ve hakikatin doğuşu üzerinde bir konuşma yaparak, hakikatin kişinin içerisinde yaşadığı an olduğunu belirtti. Sönmez, "Geçmişimizin ve geleceğimizin hakikati vardır. Dünyada birçok şey değişti ama inanç değişmedi" dedi.

Piri Sevdin Ocağı Piri Rıza Katurman, Dersim denilince akıllara tarihte yaşatılan katliamların geldiğini söyleyerek, katliamlar üzerinden 70-80 yıl geçse de Dersim halkının kültürünü, dilini ve inancını kaybetmediğini ve aksine yaşattığını söyledi. 

Yapılan söyleşinin ardından Seyid Rıza Meydanı'nda 24 yıl önce Dersim'de Beyaz Toros'a bindirilerek kaçırılan ve JİTEM elemanı 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından işkence edilerek öldürülen Ayten Öztürk'ün anısına film gösterimi yapıldı.