Kısıtlı imkanlara rağmen saz yapmaya devam ediyor

Türk devletinin işgali nedeniyle topraklarından göç etmek zorunda kalan binlerce Efrînliden biri olan Ebdo Resûlo, saz yaparak geçimini sağlıyor. İmkanlarının kısıtlı olduğundan bahseden Resûlo, buna rağmen saz yapmaktan keyif aldığını söylüyor.

Türk devletinin işgali altında olan Efrîn’in Cindirêsê şehrinden olan Ebdo Resûlo, saz yapımına nasıl başladığını anlattı.

Şu an Şêrewa ilçesine bağlı Ziyaretê köyünde yaşayan Resûlo, “Ağaçlara olan sevgimden dolayı bu işi seçtim. Saz yapımı atalarımızdan bize kalan bir gelenektir. Onlar o zamanın ihtiyacına göre geçimlerini saz yaparak sağlarlardı. İnsan bir ağacı getirip onu bir şekle soktuğunda mutlu oluyor ve bu insanlarda farklı bir duygu yaratıyor. Sazın uzun ömürlü olması için belli ağaç türleri vardır. Genellikle ceviz ve dut ağacı kullanılıyor.


Sanatçı Adîk döneminden bahseden ve bu meslek hakkında bilgi veren insanlar sayesinde saz yapımına başladım. Topraklarımızın işgal edilmesinin ardından göç etmek zorunda kaldık, dolayısıyla bu mesleği yapma imkanlarımız zorlaştı. Hem göç hem de malzemelerin eksikliğinden dolayı bazen istenilen sazları yapamıyoruz. Ama bu işi sevdiğimiz için kısıtlı imkanlara rağmen başarılı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.