GÖRÜNTÜLÜ

Keko, Kuto ve Çeto tiyatro sahnesinde

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularının, Doğan Güzel’in karikatürü Qırıx’dan esinlenerek sahnelediği aynı isimli oyun, kentin yerli kültürünün parçası olan Qırıxları esprili bir dille anlatıyor.

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum ile çalışmama kararı alarak Amed Şehir Tiyatrosu’nu kuran sanatçılar, art arda yeni oyunlarını sahneliyor. Kısıtlı imkanlar ve sahne sorununa rağmen halkın büyük ilgisini gören Şehir Tiyatrosu perdeyi stand up gösterisi “Dawiya Dawî” oyunu ile açtı. Bu oyun büyük ilgi görürken, bu kez karikatürist Doğan Güzel’in 90’lı yıllarda Özgür Gündem gazetesinde yarattığı Qırıx adlı karakteri sahneye taşındı. Prömiyeri yapılan oyuna ilgi büyük. Yönetmen Kemal Gökhan Gürses’in sahneye uyarladığı oyun Amed’in yerli kültürünün bir parçası Qırıxları ele alıyor. Oyundaki 3 ana karakteri tiyatrocular Yavuz Akkuzu, Sena Özbey ve Elvan Koçer canlandırıyor. Esprili bir dille göndermelerin olduğu oyunda, Qırıxların günlük yaşamı ve politik olaylara yaklaşımı yansıtılıyor. Hem güldüren hem de düşündüren oyun, haftanın 3 günü sahneleniyor.

Esprili bir dille Kürdistan’da devlet politikalarına göndermelerin bulunduğu oyunun Yardımcı Yönetmeni Zeycan Ateş, yeni oyunu ve çalışmalarını ajansımıza anlattı.

QIRIXLARIN SİYASİ SÜRECE BAKIŞI İŞLENDİ

Oyunda karikatürdeki gibi 3 ana karakter Keko, Kuto ve Çeto’nun oynandığını belirten Ateş, “Yan karakterlerimiz de var. Bese ana ve Ayşo diye. Aslında Qırıx Diyarbakır’ın kültürel bir yapısıdır. Olan bir şeyi bizler sahneye taşıdık. İçerisinde sosyal mesajları da verdik. Qırıxların bir yanının nasıl olduğu farklı yönlerini ele aldık. Normalde bizler Qırıxları farklı ele alıyoruz. Sosyal hayatlarının nasıl olduğunu, siyasi sürece nasıl baktıklarını sahneye taşıdık” dedi.

TEPKİLER OLUMLU

Oyunun şimdiden olumlu tepkiler aldığını aktaran Ateş, “Aslında tiyatro toplumun sorunlarını sahneye taşıyan bir gösteri topluluğudur. Bizler de Qırıxların toplumsal ve siyasal sorunları ve aile hayatlarını sahneye taşıdık” diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ OYUN YOLDA

Belediyenin gasp edilmesiyle 30’u aşkın tiyatrocunun işine son verildiğini aktaran Ateş, “Belediye bünyesinde tiyatro yapıyorduk, ama alternatifsiz değildik. Tiyatromuz kapatıldığı gibi hemen yeni yerimizde çalışmalarımızı başlattık. ‘Dawiya Dawi’ oyunuyla prömiyerimizi yaptık. İkinci oyunumuz da Qırıx. Üçüncü oyunumuz da şu an prova aşamasındadır. Aktif olarak, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem Amed’de hem de Kürdistan ve Türkiye’nin bir çok kentinde çalışmalarımızı devam ediyoruz” dedi.

HALK İÇİN TİYATRO

Daha güçlenerek çalışmalarını genişleteceklerini söyleyen Ateş, “Bizler halkın içinde olan, halk için tiyatro yapan bir topluluğuz. Halk için tiyatro yapmaya devam edeceğiz. Bu yüzden de diğer alternatif tiyatro gruplarıyla da birleşerek çalışmalarımıza daha iradeli ve daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz” diye aktardı.