Frankfurt’ta Kürt Film Günleri başlıyor

Almanya’nın Frankfurt kentinde Kürt Film Günleri düzenleniyor.

Frankfurt’ta Amara Kadın Meclisi ve JXK Frankfurt öncülüğünde bugün başlayacak ve 19 Ekim’de sona erecek olan Kürt Film Günleri düzenleniyor.

Kürt Film Günleri’nin açılışı Bakur filminin Hochst Sineması’nda bugün gösterimi ile başlıyor. 19 Ekim’e kadar sürecek Kürt Film Günleri’nde 15 Ekim’de ise PKK kurucularından ve 9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız’ın hayatının anlatıldığı “Hep kavgaydı yaşamım” adlı belgesel de saat 18.30’da gösterilecek.

Kürt Film Günleri Hazırlık Komitesi’nden Meliha Danışır Akbaba, ANF’ye yaptığı açıklamada, bütün baskılara, zorluklara, anadil, kültür mücadelesini halkla buluşturmaya çalışan Kürt sanatçıların filmlerini oynatmakta ısrarlı olduklarını söyledi.

Kürt kültürü, dilinin yıllardır baskı altında olduğunu ve buna rağmen son yıllarda Kürt sinemasında bir artış yaşandığını da belirten Akbaba, “Kürt yönetmenler, çektikleri filmler ile her ne kadar baskı altında olsalar ve aynı zamanda çektikleri filmlerin Türkiye’de kültür bakanlığı tarafından kabul edilmese de Türk sinemalarında gösterilmese de Kürt kültürünü sinemaya taşırmakta ısrarcı olmuştur” dedi.

Kürdistan’da yaşanan savaşta en çok kadın ve çocukların mağdur olduğuna da dikkat çeken Akbaba, Avrupa’da yaşayan Kürtlerin Kürt kültürünü, sanatını bütün dünyaya tanıtıp paylaşması gerektiğini söyledi.

Bu konuda duyarlı olmak gerektiğini de vurgulayan Akbaba, “Kürt dilini yaşadığımız her alanda konuşmalıyız. Bir halkın varlığı kendi kültürüdür, bu kültüre sahip çıkmak, bizim görevimizdir. Amara Kadın Meclisi ve JYK’liler olarak Frankfurt’ta yaşayan tüm sinemaseverleri Kürt Film Günleri’ne davet ediyoruz” diye konuştu.

...