Edebiyat ve gerillacılık bir arada

Gerillacılığın yanı sıra edebiyat çalışmaları da yürüten İskân Amed, gerilla yaşamının çok yönlü olarak gelişmeye fırsat yarattığını söyledi.

Gerillada edebiyat çalışmaları da yürüten gerilla İskân Amed, 1979 yılında Amed'in Farqîn ilçesinde dünyaya geldi. Ailesi, yurtsever olduğu için Türk devleti tarafından sürekli olarak baskıya maruz kalınca, önce Pasur’a göç etti. 1992 yılında Pasur Türk devleti tarafından yıkılınca aile bu kez de Amed merkeze göç etti.  

Devlet baskısından dolayı Türkiye metropollerine de gittiklerini ifade eden Amed, yaşadıkları ile devlet gerçekliğini iyi görme fırsatı bulduğunu belirtti. Kürdistan'da yaşanan savaşla birlikte kendi yaşadıkları sonucunda 2003 yılında gerilla saflarına katılan Amed, gerçek özgür duyguları dağlarda hissettiğini anlattı.

'SADECE BİR SAVAŞÇI DEĞİL'

Gerillanın sadece elinde silah olan bir savaşçı değil, aynı zamanda yazar, şair edebiyatçı yönlerinin de olduğuna dikkati çeken Amed, "Gerilla çok yönlüdür. İdeolojik, siyasi, örgütsel yaşam, kültür ve edebiyat çalışmaları yönünden de hem yaşadığı doğaya, hem de coğrafyaya göre kendini biçimlendiriyor” dedi.

Amed, dağ yaşamının önemini vurgularken, edebiyat çalışmalarına nasıl başladığını şöyle ifade etti: “Benim için dağda yaşamak, dağda yazmak bir aşk gibidir. Biz bir savaş içindeyiz. Yaklaşık yedi senedir Botan’da, Gabar’da kaldım; yanımda birçok arkadaş şehit düştü. Şehit düşen arkadaşların anılarını yaşatmak için yazmaya başladım. Her ne kadar yazdıklarımız onları tam anlamıyla anlatmıyorsa da yine onları yazmak benim için bir borç olmuştur. Onun için yazılarımda öncelikli olarak şehit arkadaşları anlatıyorum. Onları tanımayanlara taşırmayı kutsal bir görev olarak görüyorum. Şehitlerimiz bu devrimin tarihini yaratanlardır. Herkes onları tanımalı. Mücadelemizin nasıl ve kimler tarafından geliştiğini tüm dünyaya tanıtmalıyız.”

ADİL BİLİKA'NİN YAŞAMINI YAZIYOR

Amed'in yazdığı şiirleri de “Hissedilen Özgürlük Gabar” isimli kitabında toplandı. Kitap, 2012’de HPG Basın İrtibat Merkezi tarafından yayımlandı.

Şiir kitabının yanı sıra bir de roman çalışması yürüttüğünü aktaran gerilla İskan Amed, kitabında gerillanın efsanevi komutanı Adil Bilika’nın (Ramazan Aybi) yaşamı ve gerillacılığını anlattığını belirtti. 

...