Cannes 68’nci kez kapılarını açtı!

68’nci Uluslararası Cannes Film Festivali, görkemli bir tören ile kapılarını açtı. Toplam 19 filmin “Altın Palmiye” ödülü için yarışacağı festivalin açılışı Fransız kadın yönetmen Emmanuelle Bercot’ın yarışma dışı filmi olan “Standing Tall” ile oldu.

68’nci Uluslararası Cannes Film Festivali, görkemli bir tören ile kapılarını açtı. Bu yıl toplam 19 filmin “Altın Palmiye” ödülü için yarışacağı festivalin açılışı Fransız kadın yönetmen Emmanuelle Bercot’ın yarışma dışı filmi olan “Standing Tall” ile oldu.

Dünyanın prestijli sinema etkinliklerinden biri olan Uluslararası Cannes Film Festivali, 68’nci kez kapılarını sinemaseverlere açtı. Her yıl bu Akdeniz kentinde, Mayıs ayının ortalarında başlayan festival, aralarında gazeteci, sinema eleştirmenlerin bulunduğu dünyanın birçok ülkesinden 40 bin sinemaseverine ev sahipliğini yapıyor. Bu yıl da sinema dünyasından birçok yıldıza ev sahipliği yapan festival, dün akşam yapılan görkemli bir tören ile kapılarını açtı. Usta yönetmen Woody Allen’in son filmi “Duygusal Bir Adam” yarışma dışı gösterilirken, bu yılki festivalde Almanya yapımı hiç bir filmin olmaması dikkat çekerken yarışma bölümünde ise İtalya ve uzak Asya filmlerinin olması göze çarpıyor. Öte yandan Cannes Festival yönetimi bu yıl, Ingrid Bergman’ı ana afişe taşıması ilgi çeken başka bir nokta oldu. Festival, 24 Mayıs gecesi yapılacak ödül töreniyle son buluyor.

GENÇLİK SORUNLARI İRDELEYEN BİR FİLM

68’nci Cannes, bir ilke imza atarak, 1987 yılından bu yana ilk defa bir kadın yönetmenin filmiyle açılışını yaptı. Fransız kadın yönetmen Emmanuelle Bercot’ın yarışma dışı filmi olan “Standing Tall”ın basın gösterimiyle açıldı. Ardından da Festivalin jüri heyeti basın karşısına geçti. Fransa’da geçen “Standing Tall” filmi, çağımızın temel sorunlarından biri olan aile ve gençlik sorunları irdeliyor. Avrupa gençliğin içerisinde bulunduğu kriz ve bulanımı ele alan yönetmen, zaman zaman sert ve sıra dışı sahneler, sorunun sıcaklığını gözler önüne seriyor. Adalet, eğitim ve aile kurumlarını eleştiren yönetmen, hedef tahtasına ise sistemin mekanizmasını koyuyor. Yarışma dışı gösterilen film, eleştirmenlerden tam not alması dikkat çekti.

Jüri Başkanlığı’nı dünya sinemasının usta isimleri Ethan ve Joel Cohen kardeşlerin yaptığı festivalin diğer jüri üyeleri arasında genç yönetmen ve senarist Xavier Dolan, Britanyalı aktris Sienna Miller, ABD’li oyuncu Jake Gyllenhaal, Fransız yıldız Sophie Marceau, Malili müzisyen Rokia Traore ve İspanyol oyuncu Rossy de Palma bulunuyor. Heyet, basın karşısına geçerek, festivali değerlendirdi. Festivaldeki filmlerin önemine dikkat çeken jüri heyeti, 10 gün boyunca bağımsız davranacakları ve hak eden filmi ödüllendireceklerinin mesajını verdi.

68’NCİ CANNES FİLMLERİ

 

 Bu yıl Altın Palmiye'ye aday olan filmler ve yönetmenleri ise şöyle:

"Sicario: Denis Villeneuve,

The Sea of Trees: Gus Van Sant, 

Louder Than Bombs: Joachim Trier, 

Youth: Paolo Sorrentino, 

Saul Fia: Laszlo Nemes, 

Mia Madre: Nanni Moretti,

 Mon Roi: Maiwenn,

 The Lobster: Yorgos Lanthimos,

 Macbeth: Justin Kurzel, 

Umimachi Diary: Hirokazu Kore-Eda,

 Shan He Gu Ren: Jia Zhang-Ke, 

Nie Yinniang: Hou Hsiao Hsien, 

Carol: Todd Haynes,

Il Racconto Dei Racconti: Matteo Garrone,

Margurite et Julien: Valerie Donzelli,

La Loi du Marche: Stephane Brize, 

Dheepan: Jacques Audiard."

...