Berroj, Paris'te gösterildi

Paris'teki Kürt Film Festivali'nde 'Berroj' filmi gösterildi. Yönetmen Leventoğlu,” Amacımız; Kobanê’nin direniş ruhunun arka planına dikkat çekmekti" dedi.

Paris'teki Kürt Film Festivali'nde 'Berroj' filmi gösterildi. Yönetmen Leventoğlu,” Amacımız; Kobanê’nin direniş ruhunun arka planına dikkat çekmekti" dedi.

Fransa başkenti Paris’te, Kürt Film Fesitvali devam ediyor. Etkinlik kapsamında dün Kobanê direnişini anlatan bir belgesel gösterildi. Yönetmen Ömer Leventoğlu ve İhsan Kaçar’ın yönettiği “Berroj”(Sabaha Doğru) filmi Reflet Medicis Sineması'nda gösterildi. Kürtlerin ilgi göstermediği filmi, sınırlı Fransız seyircisi izledi.

KOBANE’NİN DİRENİŞ RUHU

Kobanê direnişi döneminde çekimleri yapılan belgeselde, kentte DAİŞ çetelerine karşı direnen gençlerin sahip olduğu ruhun arka  planına odaklanılıyor. 70 dakikalık belgeselde, 1993 ile 1994 yıllarında 72 gerillanın yaşamını yitirdiği Allahu Ekber Dağları'ndaki zorlu kış koşullarına rağmen direnişi ile Kobanê'ye dikkat çekiliyor. Belgeselde, Kobanê’de direnen gençlerin sahip olduğu ruhun o dönemlerden geldiği anlatılıyor. 1993 yıllında çatışmada sağ kurtulanlardan biri olan Ehmedê Remo’nun, hayat hikayesinden yola çıkılarak anlatıldığı belgeselde direnişin 30 yıllık bir geleneğine sahip olduğuna vurgu yapılıyor.

'ZAFERE KİLİTLEYEN RUH NEYDİ?'

Filmin yönetmenlerinden Ömer Leventoğlu, gösterimden sonra sinemaseverlerin sorularını yanıtladı. Leventoğlu, Kobanê direnişinin, dünya tarihinden bu yana ender olaylardan biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Biz bu direnişi çekmek istedik. Amacımız; orada Kobanê savaşını çekmekti. Ancak orada tanıdığımız Ehmedê Remo hikayesi çıktı. Dünyanın korktuğu DAİŞ barbarlarıyla savaşan gençleri, kadınları zafere kilitleyen ruh neydi? 

Bu soru hep kafamdaydı, bu ruh nasıl bir ruhtur ki, bu vahşeti geri itebiliyor... Ehmedê Remo, 30 yıllık savaşta yer almıştı. Ehmedê Remo’nun ayaklarının yitirdiği mekan benim köyümün  dağlarıydı. O savaşta ben bizzat kendi akrabalarımı da yitirdim. Böylece ben öz acılarımla da yüzleştim. Ama aynı zamanda bu sorunun cevabını da buldum: Kobanê'de direnen o gençlerinin arkasındaki ruh; 30 yıllık savaşan, zindanlarda direnen, ayakları kesilen, bedel ödeyenlerin ruhuydu. O ruh Ehmedê Remo’nun kesilen ayaklarıydı. Ehmedê Remo’nun ruhunun kesilen ayakları Kürdistan devriminin ruhuydu. Benim de sinemamdır. Bir insan hikayesidir."

BU AKŞAM 'HEVİ' GÖSTERİLECEK

Sinema etkinliği çerçevesinde, bu akşam da, Yüksel Yavuz’un “Hevî” filmi gösteriliyor. Yarın da yine Leventoğlu’nun “Mavi Ring” filmi gösterilecek. Film gösteriminin ardından Leventoğlu ve Yazar Fuat Kav’ın katılacağı bir panel olacak. Ayrıca Kav, “Mavi Ring” isimli kitabını imzalıyor.  
 

...