GÖRÜNTÜLÜ

Avrupa Parlamentosu’nda Rojava fotoğrafları

Avrupa Parlamentosu’nda 'Rojava' konulu bir fotoğraf sergisi açıldı. Thomas Schmidinger’in çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, YPJ gerillalarının yanı sıra Rojava’daki devrim sürecini anlatıyor.

Rojava Devrimi'nin ardından  birçok kez bölgeye giden ve kitaplar yazan Avusturyalı Siyaset bilimci ve Kültürel Antropolog Thomas Schmidinger, şimdi de Rojava’da bulunduğu sürelerde çektiği fotoğrafları bir sergide topladı. Sergi dün akşam Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) çok sayıda kişinin katılımıyla açıldı.

AP Sosyal Demokrat Grubu Milletvekili Josef Weidenholzer’in ev sahipliğini yaptığı sergide toplam 32 fotoğraf bulunuyor. Bir hafta boyunca AP’de açık kalacak olan fotoğraf sergisinde; YPJ, YPG, Kobanê, Efrîn olmak üzere Rojava’daki devrim sürecini anlatan kareler yer alıyor. Êzîdî, Asuri-Süryani motiflerinin de yer aldığı fotoğraflarda, sosyal mesajlar da veriliyor.

AP MİLLETVEKİLİ: ROJAVA'YA YARDIM ETMELİYİZ

Serginin açılış konuşmasını yapan AP Milletvekili Josef Weidenholzer, DAİŞ’in Kobanê ve Rojava’ya  saldırısına dikkati çekerek,” YPG ve YPJ 5 aylık büyük bir direniş ile DAİŞ’i püskürterek, Kobanê’yi özgürleştirdiler. Bu aynı zamanda insanlığın da zaferi oldu. Kobanê’nin bizim yardımlarımıza ihtiyacı var. AB Kobanê ve Rojava’ya yardım etmelidir” dedi.

SCHMIDINGER: KÜRTLER DEMOKRATİK SİSTEM YARATTI

Thomas Schmidinger ise Ortadoğu, Suriye’nin içerisinden geçtiği durum ve Rojava’nın devrim tarihi hakkında bilgi verdi. Schmidinger, "Şu anda, Êzîdî, Asuri-Süryani, Arap ve Kürtler birlikte yaşıyor. Bu da Kürtlerin kurduğu demokratik sisteme bağlıdır. Bu fotoğraflar da 2011 yılından sonra yaşanan devrim süreci ve Rojava’daki yaşamı anlatıyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kürt Sanatçı Salah Ammo da bir müzik dinletisi verdi.

'ROJAVA' KİTABI

Öte yandan Thomas Schmidinger, sergi dışında çektiği fotoğrafları yine 'Rojava' isimli bir kitapta toplayarak yayımladı. Schmidinger’in kitabında fotoğraflarının dışında İngilizce, Almanca, Kürtçe, Arapça, Ermenice ve Asuri-Süryanice olarak Rojava tarihi ve devrim süreci anlatılıyor.

...