Amed Kitap Fuarı, TÜYAP'ı aratmadı

Daha önce TÜYAP tarafından düzenlenen kitap fuarı bu yıl ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından Kobanê ve Şengal'deki direnişe adanarak "1.Amed Kitap Fuarı" adıyla düzenlenen kitap fuarından hem yayınevleri hem de okuyucular mutlu ayrıldı.

Daha önceki yıllarda TÜYAP tarafından düzenlenen kitap fuarı bu yıl ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından Kobanê ve Şengal'deki direnişe adanarak "1.Amed Kitap Fuarı" adıyla düzenlenen kitap fuarından hem yayınevleri hem de okuyucular mutlu ayrıldı. 
Yayınevleri, bu yıl fuarın belediye tarafından düzenlenmiş olmasını olumlu karşılarken, belediye tarafında stant yerlerinin ücretsiz verilmesinin maliyetleri düşürdüğü ve fuarın merkezi bir yerde olmasının ulaşılabilirliği arttırdığını ifade ettiler. 
Amed'de bu yıl ilki düzenlenen "1.Amed Kitap Fuarı" sona erdi. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda düzenlenen ve 72 yayınevinin katıldığı fuarda 5 ayrı salonda 80 ayrı panel, söyleşi ve konser düzenlendi. Önceki yıllarda TÜYAP tarafından düzenlenen ve kitap stantlarının metrekaresine göre 4 ile 10 bin liraya yayınevlerine kiralandığı kitap fuarının bu yıl belediye tarafından düzenlenmesi ve stantların yayınevlerine ücretsiz dağıtılması olumlu karşılandı. 

ORGANİZASYONU BELEDİYENİN ÜSTLENMESİ OLUMLU

Büyükşehir Belediyesinin böyle bir organizasyonu üstlenmesinin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Evrensel Yayınevi temsilcisi Burhan Coşar, stantların belediye tarafından ücretsiz yayınevlerine verilmesinin maliyetleri aşağı çektiğini belirtti. 
Maliyetlerin düşmesinin okuyucuya da olumlu yansıdığını vurgulayan Coşar, "Belediyenin bunu üstlenmesi çok önemli bizim için. Hem bize sağladığı katkı anlamında hem de bize belediyeciliğin nasıl olması gerektiğini göstermesi anlamında çok önemlidir. Sevinçle karşıladık ve umutla geldik. Organizasyonda bazı aksaklıklar oldu fakat bunu 'çözün' anlamında dile getirmiyorum. Aksaklıklar varsa beraberce çözmeye yönelik atılımlarımız oldu. Belediyenin buradaki samimiyeti, katkısı göz ardı edilemez. Birlikte birçok şeyi çözdük, çözmeye çalıştık en azından. Bizim maliyetlerimiz anlamında bir düşüş oldu. Bu da bize indirim oranlarının biraz daha yükseltilmesi şeklinde okuyucuya yansıtılabilir" şeklinde konuştu.

KÜRTÇE YAYINLARA İLGİ YOĞUNDU

Daha önce TÜYAP tarafından organize edilen kitap fuarının bu yıl belediye tarafından düzenlenmesini olumlu karşıladıklarını belirten Coşar,
"Fuarın merkezi bir yerde olması çok önemlidir. Ulaşılabilirliği arttırdı. Daha önceki fuar yerine daha örgütlü bir şekilde mesela okullar geliyordu ama burada yürüme mesafesinde olduğu için herkes katılabiliyor" dedi.
 Ziyaretçilerin Kürtçe kitaplara yoğun bir ilgi gösterdiğini belirten Coşar, şunları söyledi: "25 yıllık bir yayıneviyiz. 650 civarında 
kitabımız var. Bunun 100'e yakını Kürtçe kitaplardan oluşuyor. Toplumcu, gerçekçi bir yayıneviyiz amacımız bu zaten. Roman, felsefe, marksist klasikler, teori alanlarında kitaplarımız mevcut. Kısa zamanda tüm marksist klasikleri Kürtçeye çevirmek, kazandırmak gibi bir politikamız var. Bunun da etkilerini görüyoruz. Okuyucu gelip Türkçesinin yanın Kürtçesini görünce ilgiyle bakıyor. 'Kürt kadını Amazonlar' adlı bir kitabımız var. Özellikle bu kitabı buraya yetiştirmeye çalıştık. Yoğun ilgi gördü."

MERKEZİ YERDE OLMASI İLGİYİ ARTTIRDI

Daha önce TÜYAP tarafından düzenlenen fuara dört kez katıldıklarını belirten Avesta Yayınevi Sorumlusu Songül Keskin ise, TÜYAP'ın iki yılda bir fuarı düzenleme kararı üzerine bu yıl belediye tarafından düzenlendiğini söyledi. Fuarda yayınevlerinin az olduğuna dikkat çeken Keskin, fuarın merkezi yerde olmasının okuyucunun ilgisini arttırdığını söyledi. 

TANITIMA DAHA ÇOK AĞIRLIK VERİLEBİLİRDİ

Fuarın bu yıl belediye tarafından düzenlemesini olumlu olarak karşılayan Timaş Yayınları Sorumlusu Mehmet Akkılıç ise, reklamın daha iyi 
yapılması gerektiğini vurguladı. "Biraz daha tanıtımı olabilseydi daha iyi olabilirdi" diyen Akkılıç, "Okullar daha fazla çekilebilseydi, çocuklar gelseydi akşam eve gittiklerinde ailelerine söyleyeceklerdi. Daha sonra aileleriyle beraber gelmiş olacaklardı. Sanırım daha iyi olabilirdi. Yine de çok güzel. Bir daha ki yıl yine katılırız. Her bir yayın aslında bir renktir. Yer kısıtlı olduğu için yayın sayısı da biraz az. Yayınlar daha çeşitli olsaydı daha da farklı insanlar gelirdi. Çadır sayısı ikiye çıkarılabilirdi. TÜYAP'ın yerindense şehir merkezinde olması daha olumlu oldu" dedi. 

BEKLENTİLERİMİZİN ÜSTÜNDE BİR KATILIM VAR

İlk defa Amed'de düzenlene kitap fuarına katıldıklarını ifade eden Roj Kitap ve Kırtasiye stant sorumlusu Kübra Karhan da, Eğiten yayınlarının Amed temsilciliği olarak fuara katıldıklarını belirterek, "Katılım çok yoğun. Beklentilerimiz üstünde bir katılım var. 
Hem kendi standımız için hem de genel izlenim açısından yoğun ve güzel gidiyor. Genelde herkesin talebini karşılayacak nitelikte bir fuar. Hem Kürtçe hem de Türkçe kitaplar var. Yelpazesi çok geniş bir fuar oldu. Hem yayınevlerinin okuyucuyla buluşması hem de maddi açıdan iyiydi"ifadelerini kullandı. 

TÜYAP'A  4 İLE 10 BİN LİRA KİRA ÖDÜYORDUK

Fuara katılan Do Yayınevi sahibi Hüseyin Gündüz, ilk kez belediyenin düzenlemesinden memnun olduklarını belirterek, "İlk olduğu için ufak tefek eksiklikler oldu, ama her yönüyle iyi bir fuardı diyebilirim" şeklinde konuştu. 
Önceki yıllarda TÜYAP'ın kitap fuarını düzenlediğini ve yayınevlerine epey yük getirdiğini kaydeden Gündüz, "TÜYAP'ın standlarını metrekare hesabına kiralıyorduk. Bu kimi stantlara göre 4 ile 10 bin lira arasında ücret vermemizi gerektiriyordu. Ancak şu an belediye ücretsiz stantları verdi yayınevlerine. Bu da masraflarımızı kıstı" dedi. 
Fuar devam ederken, belediye yetkililerinin anket çalışması şeklinde tek tek yayınevlerini gezerek eksiklikleri ya da memnuniyetleri konusunda bilgilerine başvurduğunu belirten Gündüz, "Bu şekilde hassas davranmaları memnuniyet verici. Güzel bir fuar oldu diyebilirim. Bundan sonra da belediyenin düzenlemesinden yanayım" şeklinde konuştu. 

BİZ DEĞİL, TÜYAP BİZE AYAK UYDURSUN

Tüyap'ın Amed'de 2 yılda bir fuar düzenleme kararını eleştiren Rupel yayınevi görevlisi Tajdin Aytek ise, belediye tarafından böyle bir 
organizasyonun üstlenmesinin gurur verici bir şey olduğunu ifade etti.  "TÜYAP'ın Diyarbakır'a yaklaşımı küçümser bir tarzdadır" diyen Aytek, "İstanbul'da yılda 3 veya 4 defa düzenlemeyi düşünüyorlar ama Diyarbakır gibi sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehre 2 yılda bir diyerek hakaret etmiş bulunuyor. Belediyenin de tavrı çok hoşumuza gitti. Kendi kültürümüzle biz yapalım TÜYAP bize ayak uydursun. Bu açıdan 
TÜYAP'a güzel bir cevap niteliği taşıyor" dedi.
Fuar yerinin çok iyi olduğunun altını çizen Aytek, "Geçen yıl kaç defa TÜYAP tarafından düzenlenen fuar merkezinden kent 
merkezine yürümek zorunda kaldım. Servisler yetersizdi. Bu açıdan burası güzeldi. Gelecek yıl Dağkapı'da bulunan Şeyh Said Meydanı'nda 
yapılmasını öneririm. Bu yıl ilki düzenlendi. Halkın veya okur kitlesinin taleplerinin oluşabilmesi için bunun sürekli hale getirilmesi gerekir. Şu an ilk talep bunun süreklileşmesidir. Milli olarak, bir Kürt olarak bir Kürt belediyesinin bunu düzenlemiş olması da insanın göğsünü kabartıyor" şeklinde konuştu. 
TÜYAP'ın katılımcı yayınevlerinden 4-5 bin lira civarında stant ücreti talep ettiğini dile getiren Aytek, belediyenin stant yerlerini ücretsiz 
vermesinin yayınevleri açısından olumlu karşılandığının ve daha istekli geldiklerini belirterek, daha önceki fuarlarda iki üç günlük kazançlarının TÜYAP'ın kirasına gittiğini söyledi. 

KÜRT VE KÜRDİSTAN'A HİTAP ETMESİ ÖNEMLİDİR

İsmail Beşikçi Vakfı Yayın Bölümü Sorumlusu Ahmet Önal, 15-20 yıldır TÜYAP'ın düzenlediği fuarlara katıldığını ifade ederek,  TÜYAP'ın uzun 
yıllar kurumsallaştığını ve alabildiğine propagandası yapılarak beyinlerde yer ettiğini anımsattı. Belediyenin düzenlediği bu fuarın ilk olmasına rağmen halkın ve okurların büyük ilgisi olduğunu anımsatan Önal, "Kürt ve Kürdistanlılara hitap etmesi açısından önemlidir, çok pozitif bir adımdır. Bazı teknik eksiklerin önümüzdeki yıl giderileceğini düşünüyorum" dedi. Fuarların sadece Amed'de değil bölgede demokrat belediyelerin bulunduğu yerlerde yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Önal, "İnsanın kendi yaptığı şey daha kıymetlidir. Başkasının hazırladığı ortama girmek belki daha kolaydır ancak kalıcı değildir. Bu nedenle bu fuarı çok önemsiyorum, bunun kurumsallaşması, belediyelerin kendi içerisinde kurumsallaşarak devam ettirmesi gerekir" diye konuştu
BELEDİYE, TÜYAP'TAN DAHA FAZLA İMKAN SUNDU
Yapı Kredi Yayınları’ndan Eren Kolay, TÜYAP'a yakın bir satış elde ettiklerini ve belediyenin sunduğu imkanların TÜYAP'tan daha fazla 
olduğunu kaydederek, "Stantlar için herhangi bir ücret alınmaması önemli bir avantaj" dedi. Metis Yayınları’ndan Ejder Kolay, Amed'in böyle bir fuara ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bunun devamını ve daha iyi mekanlarda yapılmasını görmek istediklerini söyledi. Kitap sayı ve çeşitlerinin fazla olması nedeniyle stantın yeterli olamadığını ve yeterince sergileyemediklerini belirten Kolay, bir dahaki sefere yayınevlerinin de görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çekti.  
KÜRT YAYINEVLERİ ÖN PLANDAYDI
Ronahi Yayınları'ndan Mihemed Ronahi ise yayınevi olarak satıştan ve katılımdan memnun olduklarını belirterek, "Eminim ki diğer yayınevleri de bu durumdan memnundur. Bu yıl çoğunlukla Kürt yayınevleri ağırlıkta ve ön plandaydı. Bu bizim için son derece mutluluk verici ve avantajlı bir durum. Bence belediyenin yapması yeterli, TÜYAP’ın artık Diyarbakır’da fuar düzenlemesine gerek yok" diye konuştu.
 J J Yayınları'ndan Azad Zal ise Kürt Yayıncılar İnisiyatifi sözcüsü olarak her yıl TÜYAP'ın toplantılarına katıldıklarını hatırlattı. TÜYAP'ın bu yıl 
Samsun'da fuar düzenleyeceği için Amed'deki fuarı iptal ettiğini belirten Zal, "Bunun üzerine belediye ile görüşerek fuar yapmayı önerdik. 
Biz aslında bunu yapmakta geciktik. 5 yıl önce başlatsaydık şimdi daha farklı olabilirdi" dedi. Kürdi yönü öne çıktığı için Amed Kitap Fuarı'nın 
daha çok ilgi gördüğünü belirten Zal, "TÜYAP'ta  Kürt yayıncılar biraz daha geri planda tutuluyor ve üvey evlat muamelesi görüyordu. Satışları az olduğundan gerideki stantlarda yer veriliyordu" dedi. Kendi hedef kitlelerine ulaştıklarını belirten Zal,  "30 yıllık TÜYAP gibi profesyonel değiliz elbette ama önümüzdeki yıllarda daha iyi olacak. Hedefimiz Batman Mardin, Van gibi kentlerde de bunu yapmak. TÜYAP stantlardan metrekare başına 400 lira alırken buranın ücretsiz olması cazip kılıyor"  şeklinde konuştu.

HER YIL BELEDİYE DÜZENLESİN

Nubihar Yayınları'ndan Süleyman Çevik ise, belediyeyi çok önemli ve başarılı bir çalışmaya imza attığı için tebrik ederek, "Okurlar ve yazarlar bir araya geldi. Kitapların tanıtımı ve satışı yapıldı. Umarım her yıl yapılır" dedi. Düzenlenen eş zamanlı programların takip etme açısından sıkıntı yarattığını söyleyen Çevik,  önümüzdeki yıllarda bunun daha iyi olması gerektiğine dikkat çekti.

BU BİR İNŞA DÖNEMİ

Aram Yayınlarından Kerem Çetin de belediyenin bu fuarı düzenleme potansiyelinin açığa çıktığını söyleyerek, "Bu bir inşa dönemi. Çok iyi geçti. Daha önce TÜYAP yapardı. Bugün yeni bir şey yapıldı. Tüm yayınevleri bir araya gelerek fuarda toplandı. Halk da sahip çıktı. Dışarıdan insanlar çok geldi. Bölgedeki diğer belediyelerin de bunları yapması lazım" diye konuştu.

ORGANİZASYONDA SIKINTI YAŞAMADIK

Sınırsız Yayıncılık’tan Serkan Akkuş da organizasyon konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, tanıtım konusunda yaşanan eksikliği dile 
getirdi. Önümüzdeki yıl iki hafta sonunun birleştirilerek yapılmasını öneren Akkuş, emeği geçenlere teşekkür etti. Fuarın TÜYAP dışında sürekliliği olması gerektiğini ifade eden Akkuş, "TÜYAP yapma kararı alırsa bile biz yine de belediyeninkine katılacağız" dedi.