Amed'de Sanat Günleri başlıyor

Aram Tigran Konservatuarı ve Cegerxwîn Akademisi Sanat Günleri'nin 5'incisi 28-30 Haziran günlerinde düzenlenecek.

Aram Tigran Konservatuarı ve Cegerxwîn Akademisi Sanat Günleri’nin 5'incisi önümüzdeki günlerde başlıyor. Direnişin de selamlanacağı etkinlikler için, Aram Tigran Konservatuarı'ndan Kanîwar, Amed halkına katılım çağrısı yaptı.

Aram Tigran Konservatuarı ve Cegerxwîn Akademisi Sanat Günleri'nin 5'incisi 28-30 Haziran günlerinde düzenlenecek.

Aram Tigran Konservatuarı Emekçisi Şêrko Kanîwar, 4 yıldır  sene sonunda gerçekleştirilen Sanat Günleri etkinliklerinin bu yıl Cegerxwîn Akademisi ile birlikte gerçekleştirileceğini belirtti. Kanîwar, şu bilgileri verdi:

"Üç, dört yıl boyunca konservatuarımız bünyesinde farklı sanat dallarında eğitim gören öğrencilerimizin ortaya çıkardıkları ürünler Aram Tigran Konservatarı ve Cegerxwîn Akademisi Sanat Günleri adı altında gerçekleştirdiğimiz etkinlikler 28-30 Haziran günleri arasında halkımız ile buluşuyor. Üç günlük programımızın birinci gününü büyük oranda çocuk grubunun etkinlikleri için ayırdık. Bu çerçevede ilk olarak Aram Tigran öğrencilerinin resim ve tasarım atölyelerinde ortaya çıkardıkları ürünler sergilenecek. Serginin ardından iki orkestra şeklinde ilk olarak  150 çocuktan oluşan Doğa Ritim Orkestrası, 20 dakika ardından ise 110 çocuk, piyano, keman, tembur ve ritimlerden oluşan Aram Tigran Çocuk Orkestrası sahne alacak. Yine ayın 28’inde Aram Tigran ve Cegerxwîn Akademisi  resim bölümü öğrencilerinin Çar Xêz û Pirsek (Dört Çizgi ve Bir Soru) isimli sergisi Cegerxwîn Akademisi sergi salonunda resim severlerle buluşacak. Bu sergi açılışının ardından, halk oyunları ekibimiz bir performans gerçekleştirecek. Ayın 30’unda ise final niteliğindeki konserimizi gerçekleştireceğiz."

CİZRELİ DENGBÊJLER ONUR KONUĞU OLACAK

"Cegerxwîn Akademisi’nde gerçekleştireceğimiz final konserinde üç farklı performans sergilenecek" diyen Kanîwar, şöyle devam etti:

“Birincisi; kadın orkestrasının performansı olacak. Bu yıl akademiler bünyesinde ilk defa bir kadın orkestrası çalışması başlatıldı. 34 kadından oluşan bu orkestra çok değerli ve özgün pratiklerini sanat günlerimizde sergileyecekler. 34 kadından oluşup çok değerli ve özgün bir yapıya sahip olan bu orkestramız ilk pratiğini sanat günlerinde sergileyecek. Kadın orkestrasının her üyesi aynı zamanda genel orkestranın da üyesidir. İkincisi; Aram Tigran bünyesinde 8 ay yürüttüğümüz def atölyesinin ürünü olarak 7 dakikalık bir def performansı. Üçüncüsü ise onur konuğu ve Cegerxwîn Akademisi’nin orkestrası. 

Sanat Günleri kapsamında müzik bölümü olarak her yıl Kürt müziğine emeği geçen bir sanatçıyı etkinliklerimize onur konuğu olarak davet ediyorduk. Mesela, ilk yıl Tara Jaff’ı, ikinci yıl Egîdê Cimo’yu, üçüncü yıl Ayfer Düzdaş’ı ve dördüncü yıl ise Mikail Aslan’ı onur konuğu olarak davet etmiştik. Bu yıl ise Cizre direnişini sahiplenip, bu uğurda şehit düşenleri anmak için Cizreli dengbêjleri konuk edeceğiz. Son olarak  akademinin orkestrası 65 kişilik dev bir kadro ile hazırladıkları ezgileri okuyarak performanslarını sergileyecek.”

'SANAT İHTİYAÇTIR'

Aram Tigran Konservatuarı'ndan Şêrko Kanîwar, Kürtlerin şu an yaşadıkları acıların unutulmaması gerektiğini ifade ederken, şunları ekledi: "Bir yandan acılarımızdan ders çıkarıp diğer yandan bu acıların yarattığı travmatik durumu atlatıp normalleşebilmemiz için sanatın ruhlarımızı besleyip canlı tutmasına ihtiyaç duyarız. İşte bu nedenle tüm halkımızı kadın, erkek, yaşlı, genç ya da çocuk ayrımı gözetmeksizin sanat günlerimize davet ediyoruz."

...