1.Amed Kitap Fuarı başlıyor

1. Amed Kitap Fuarı Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda 12-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.Fuara 70 yayınevi katılırken, fuar kapsamında; söyleşi, panel, seminer, çocuk etkinlikleri ve konserlerden oluşan 80 farklı etkinlik yapılacak.

Amed Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Amed Kitap Fuarı açılıyor. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda 12-17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuara 70 yayınevi katılırken, fuar kapsamında; söyleşi, panel, seminer, çocuk etkinlikleri ve konserlerden oluşan 80 farklı etkinlik yapılacak.

TÜYAP’ın Amed’de bu yıl kitap fuarı yapmama kararı üzerine Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı kolları sıvadı. Aram Yayıncılıktan Mehmet Çakmak, TZP Kurdi’den Jehat Rojhilat, Eğitim-Sen’den Mehmet Sezer, Yazar İlhami Sidar, Hiva Yayıncılıktan Ülkü Bingöl ve Büyükşehir Belediyesi’nden Yazar Amed Çeko Jiyan ve Handan Çapanoğlu’dan oluşan bir fuar komitesi oluşturuldu. Yapılan çalışmalar sonucunda 600 metrekare kapalı alan ve 1600 metrekare çadırdan oluşan Sümerpark’ta yapılacak fuar için tüm hazırlıklar tamamlandı. Kobanê ve Şengal direnişine adanacak fuarın sloganı ise “Medeniyetler Beşiğinde, Kitapların Işığında”

Fuar komitesi, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ve Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ile birlikte Burhan Karadeniz Cep Sineması’nda fuar programını basına sundu.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, kültürel ve sanatsal bir çalışma olan fuarın Amed için büyük önem taşıdığını belirterek, “Amed herkesin gözünün üzerinde olduğu tarihi ve kadim bir kent. Başur, Bakur, Rojava ve Rojhilat Amed’in gündemini takip ediyor.” dedi. Dolayısıyla TÜYAP’ın bu yıl kitap fuarını düzenlememesinin kendilerini üzdüğünü belirten Anlı, “Bunu kabul edemezdik. Bu nedenle bu yıl kitap fuarını belediye olarak yapmak için harekete geçtik” diye konuştu. Anlı, “Bu yıl Amed halkıyla, öğrencisiyle bölgedeki diğer iller ve ilçeleriyle birlikte fuara sahip çıkmalıyız” dedi. Fuarda herkesin kendini ana diliyle fikrini ve düşüncesini ifade edeceğini belirten Anlı, “Seçim atmosferinde bu etkinliğin pozitif anlamda moral olacağını düşünüyoruz. Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Artık fuarın sahibi kent halkıdır” diye konuştu.

AMAÇ SADECE KİTAP SATIŞI DEĞİL

Fuar komitesi adına konuşan Mehmet Çakmak da amaçlarının kitap alım ve satımından çok kitapların tanınması, okurlarla buluşması ve değişik etkinliklerle programların zenginleştirilmesi olduğunu söyledi. Fuarın şehir merkezinde yapılmasını özellikle tercih ettiklerini belirten Çakmak, bunun için Sümerparkı uygun gördüklerini ve kafeterya, dinlenme yerleri bulunan parkın pek çok alanını kullanacaklarını ifade etti. Etkinliklerin çok dilli olmasına özen gösterdiklerini belirten Çakmak, Türkiye, Avrupa ve Kürdistan’ın dört parçasından katılım olacağını ifade etti.

70 YAYINEVİ KATILIYOR

Komiteden Handan Ekici Çapanoğlu da 70 yayın evinin başvuru yaptığını halen 15 yayın evinin de yedekte beklediğini söyleyerek, “Gönül isterdi ki çok daha büyük mekanlarda yapabilseydik. Alanımız büyük olmasına rağmen talep de çok fazla. Bugün bile 4 yayınevi müracaat etmek istedi. Umarız bir daha ki yıl daha geniş mekanlarda yaparız” diye konuştu.

DİL BAYRAMI ETKİNLİKLERİ

Panel, söyleşi, seminer, konser, çocuk etkinliklerini kapsayan 80 etkinliğin yapılacağı fuarı aslında herkese hitap eden bir şenliğe dönüştürdüklerini belirten Çapanoğlu, “Herkesin nefes alacağı, piknik yapabileceği, müzik dinleyebileceği rengarenk bir etkinlik olacak” dedi. 15 Mayıs Dil Bayramı için de çadırlar kurulacağını, burada çocuklara drama ve ritim atölyelerinin yapılacağını, ayrıca DBŞT oyuncularının Muzikjenên Bremenê (Bremen Mızıkacıları) adlı oyunu oynayacaklarını söyledi.

...