Yüksekdağ: Tecridin kaldırılması şarttır

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, seçim başarısının ilham kaynağını Rojava Devrimi'nden aldığını vurgulayarak, sonuç alıcı mücadeleye koyulacaklarını belirtti. Yüksekdağ, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını istedi.

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, seçim başarısının ilham kaynağını Rojava Devrimi'nden aldığını vurgulayarak, sonuç alıcı mücadeleye koyulacaklarını belirtti. Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını isteyen Yüksekdağ, Kadın Bakanlığı, kadın eksenli anayasa gibi beklentilerini açıkladı. Yüksekdağ, 'İç Güvenlik Paketi' ve hasta tutsaklar konusunda da yoğun çalışma içine gireceklerini bildirdi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak ve HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel tarafından HDP Genel Merkezi'nde kadın milletvekillerinin de katıldığı basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Yüksekdağ, 2015 genel seçimlerinde kadınlar ve HDP'nin büyük bir kolektif başarı elde ettiğine dikkat çekerek, bu kolektif başarının temelinde ülke sınırlarını aşan inanılmaz bir kadın güç birliği, büyük insanlık ortaklaşması olduğunu vurguladı. 

'SONUÇ ALICI MÜCADELE'

"Kadın bileşenleri ve Kadın Grubumuz ile bir araya gelip başarıyı kutlamak, bundan sonrasına ilişkin görüşlerimizi paylaşarak bir ileri aşamada devam edeceğimiz ortak yolun ilk adımını atmak istemiştik" diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Rojava, Kobanê’deki saldırı ve katliam içimizi acıyla, öfkeyle ve daha fazla çalışıp daha etkili dayanışmalar kurma görevini başarma kararlılığıyla doldururken 'kutlama' zor. Kutlamamız daha ciddi, daha kararlı, sonuç alıcı mücadele yoluna koyulmak olacak.  AKP’nin, IŞİD zihniyetli erkek egemen sistemin kadınları hedef alan ağır saldırılarına, katletme, sindirme girişimlerine karşı seçimlerde elde edilen başarının ilham kaynağı Rojava Kadın Devrimi ve kadınların Kobanê direnişindeki öz örgütlülüğü, öncü rolüdür. Yeni bir yaşam uğruna çocuk yaşlı topyekûn yaşama geçirdikleri öz savunma pratiğidir."
Kadınlar olarak yüzde 40’la Meclis’teki partiler arasında en yüksek kadın temsiliyetini sağladıklarını, Meclis genelinde yüzde 14,3 olarak kadın temsiliyetinin yüzde 23 artarak yüzde 17,6’ya yükselmesinde kadın özgürlük mücadelesinin önemli etkisi olduğunu dile getiren Yüksekdağ, yine de yüzde 40 temsiliyeti eksiklik olarak gördüklerini belirtti.

'TECRİT KALKMALI; ÖZGÜRLÜĞÜ VE SÜRECİ ASKIYA ALACAK KOALİSYONA HAYIR'

Yüksekdağ, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Kazandığımız yüzde 40 temsiliyeti sadece sayısal bir veri olmaktan çıkarıp kadın özgürlük mücadelemiz açısından devrimsel bir durum haline getiren,açığa çıkardığı dönüştürücü enerji ve açtığı alandır. Erkek egemen siyasetin en merkezine müdahale etmiş bulunuyoruz. Artık Meclis’te 32 vekilli bir kadın grubumuz var: HDP Grubu içinde kendi iç işleyişi, özgün yönetimi olan bir özgün kadın grubu. Bu bize kadın politikaları üretme ve izleme, erkek egemen ülke siyasetine kadın bakış açısıyla müdahale etme, kadın sorunlarına dair öncelikli gündemler oluşturup çözüm stratejileri geliştirmek için Meclis’te alan açacak, kadınları söz ve iradeleriyle Meclis’e taşımanın kanalını ve yeni olanaklarını oluşturacak. 
Kadın Grubu olarak kadın özgürlüğü perspektifiyle gerçekleştireceğimiz bütün çalışmaları kadın örgütleri ve hareketleriyle sıkı ve sistemli bir ilişki içinde yürüteceğiz. Ayrıca Meclis içindeki diğer partilere mensup kadın vekillerle de kadın sorunlarının çözülmesi, çeşitli alanlarda kadın politikaları geliştirilmesi, kadın bakış açısı oluşturulması konusunda ortak çalışma yapma çabası içinde olacağız.
Kadınlar olarak partimize verilmiş oyların, diktatörlüğe, keyfiliğe, ayrımcılık ve eşitsizliğe, nefret diline, azarlama ve aşağılamaya, savaşa karşı; barışa, çözüme, demokrasiye, eşitlik, adalet veözgürlüğe, katılımcı, kucaklayıcı ortak yaşama verilmiş oylar olduğu bilinciyle siyasete müdahale edeceğiz. Kadın cinayetlerine, kadın ve toplum kırımına, savaşa, sınır ötesi harekâtlara, diktatörlüğe geçit vermeyeceğiz.
Geçen hafta yaptığımız ilk kadın grubu toplantısında da ifade etmiştik: Seçimlerde ortaya koyulan demokrasi, eşitlik, özgürlük ve barış taleplerini askıya alacak, çözüm sürecini sona erdirecek veya eski tarzda sürdürmeye kalkışacak herhangi bir hükümet/koalisyon kurulmasına karşıyız. Toplumun ve devletin demokratikleştirilmesi, Kürt sorununun barışçı ve demokratik çözümü, kurulacak bütün hükümetlerin öncelikleri arasında olmak zorundadır. 10 maddelik ortak Dolmabahçe metninin hayata geçirilmesi, İzleme Heyeti ve Hakikat Komisyonu’nun ivedilikle kurulması, Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin derhal kaldırılması,sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının hızla sağlanması şarttır.
Seçim bildirgemizde de yer alan kadınların barıştan ve çözümden yana taraf olması başlığı çerçevesinde hem barış ve çözüm süreci hem de Kobanê ve Rojava Devrimi konusunda doludizgin savaş, çatışma ve çözümsüzlüğe yol alan Erdoğan rejimini engellemek konuyu kadın kurumlarıyla tartışıp ortak ve etkin bir planlamaya kavuşturmak önceliğimiz olacaktır. Işid’ten, ışid’i yaratan ve destekleyen AKP başta herkesten, her düzeydeki savaş çığırtkanlarından katliamların hesabını soracağız.Oluşturacağımız heyetler, hazırlayacağımız raporlar, ortak komisyonlar, etkinliklerle bu konuları ulusal, uluslar arası platformlara taşıyacağız. Kadın hareketlerinin ısrarla sürdürdüğü barışın ve çözümün toplumsallaşması çabasına kadın grubumuzun nasıl katkı verebileceğini de hep birlikte belirleyeceğiz. Öncelikli olarak Kobanê’ye vekil ve kadın kurumlarından oluşan ortak kadın heyeti göndermeyi planlıyoruz.Kadınların barış ve müzakere süreçlerine eşit ve örgütlü katılımının güvence altına alınması çerçevesinde Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının ve gerekli her türlü tedbirin hayata geçirilmesi için çalışacağız.Başta Kadın Özgürlük Meclisi olmak üzere kadınların müzakere süreçlerine etkin katılımını sağlayacak örgütlenmeleri destekleyecek ve dayanışma içinde olacağız. 
Hızla tırmanan kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda yürütülmekte olan mücadeleyi Meclis’ten desteklemek için kadın kurum ve hareketleriyle işbirliği içinde çalışacağız. Haksız tahrik ve iyi hal indirimlerinin kaldırılması, cezaların ağırlaştırılması ve kadınların kendini savunmak için öz örgütlenmelerini gerçekleştirmesi önündeki yasal engellerin kaldırılması, 6284 Sayılı yasayı kadın örgütleriyle birlikte gözden geçirerek aksaklıkların giderilmesi, kadına yönelik şiddete karşı daha aktif mücadele olanaklarının yaratılması, İstanbul Sözleşmesinin uygulanması öncelikli gündemlerimizden olacak. 
Toplumun demokratikleştirilmesi ve cinsiyet özgürlükçü bir çizgiye çekilmesi konusunda önemli bir adım olan eşbaşkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması, seçim barajının kaldırılması, %50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında konulması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılmasınıgündemleştireceğiz."

'KADIN BAKANLIĞI, KADIN EKSENLİ ANAYASA...'

Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı yerine, tüm yasama ve yürütme işlerini kadınlar açısından gözetecek bir Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı ve Sosyal politikalar bakanlıkları kurulması, fırsatta, süreçte ve sonuçta eşitliği gözetecek bir Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nun bütün kanunların ve bütçenin yapımında aktif olması için çalışma yürüteceklerini bildiren Yüksekdağ, şunları kaydetti: "Kadın eksenli yeni özgürlükçü bir Anayasa yapılması en öncelikli gündemlerimizden biridir. Kadınların yaşamın tüm alanlarında eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasını; siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerin tanınmasını; kadına yönelik her türlü kötü muamele ve şiddetin, kadın ticareti ve kadın bedeni istismarının engellenmesini; aile içi şiddet ve namus cinayetlerinin insanlık suçu kabul edilmesini; toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan bir toplumsal düzenin inşası için kadınların tüm haklarının kullanımına ilişkin olarak pozitif ayrımcılık hükümleri uygulanmasını; ev dışında başka bir işte çalışmayan kadınlar da dahil olmak üzere tüm kadınların, ev içi emeğini de gözetecek şekilde, sosyal güvenlik haklarının sağlanmasını; kadınların seçimle veya başkaca yöntemlerle oluşturulan karar mekanizmalarında, siyasi parti, sendika, kamu yönetimi ve yerel yönetimlerde eşit temsilinin sağlanmasını; insanca yaşanabilir konut, ücretsiz sağlık ve anadilde eğitim imkanlarının oluşturulmasını; bütçeden eşit yararlanma ve kamu hizmetlerinden anadilde yararlanma hakkının gözetilmesini; kadınların özgün ve özerk örgütlenme hakkının garanti altına alınmasını güvence altına alacak yeni bir Anayasa için kadın kurum ve hareketleriyle ortak çalışacağız."

TOPLUMSAL CİNSİYET RAPORU

Yüksekdağ, merkezi bütçenin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle hazırlanması, kadınların güçlendirilmesine yönelik politikaların merkeze konulması, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, istihdam, ulaşım vb. alanlarda cinsiyetler arası eşitsizliği ortadan kaldıracak biçimde planlanması için kadın kurumlarıyla ortak çalışma yürütecek, bu tartışmaların toplumsallaşması için, kadınların sorun ve taleplerinin Meclis’e taşınmasını sağlayacaklarını söyleyen Yüksekdağ, Bütçe Tasarısı görüşmeleri sırasında bir Toplumsal Cinsiyet Raporu hazırlanması olanaklarını araştırıp kadın örgütleriyle görüşecekleri bilgisini verdi.
Yüksekdağ, çalışma alanları hakkında şunları da ifade etti: "Kadın istihdamının artırılması, ev içi emeğin sigortalanması, ev işçisi kadınların iş yasası kapsamına alınması, kadınlara yönelik sosyal yardımların aile bağları üzerinden değil, bireysel hak üzerinden bütçelenmiş kalıcı bir hukuka bağlanması ve kolaylaştırılması, bakım hizmetlerinin kadın üzerinden alınmasının koşullarının yaratılmasının takipçisi olacağız. Karadeniz'de, Ege'de, Trakya'da, Hasankeyf'te yaşam alanlarının tahrip edilmesine, suların kirlenmesine, Hes'lere, kentlerdeki doğa tahribine, yağmacı kentsel dönüşüm projelerine, tarihi, kültürel varlıkların ve kamusal alanların gasp edilmesine, hizmetlerin piyasalaştırılmasına karşı mücadele eden kadınlarla sıkı bir dayanışma ve işbirliği içinde olacağız. Eğitimde ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe son verilmesi, eğitimin bilimsel, sorgulayan, seküler, parasız ve anadilinde olması;sağlık hizmetlerinin parasız, kamusal, basamaklı, hizmeti toplumun ayağına götüren, eşit, ulaşılabilir, anadilinde ve cinsiyetçi olmayan bir anlayışla sürdürülmesi, kadınların bedenleri ve doğurganlıkları üzerindeki karar hakkının güvence altına alınması için çalışacağız."

İÇ GÜVENLİK PAKETİ VE HASTA TUTSAKLAR 

İç güvenlik paketinin iptal edilmesi, hasta tutsakların salıverilmesi, başta kadın olmak üzere bütün cezaevlerindeki baskılara son verilmesi ve siyasi tutsakların salıverilmesi konularında yoğun çalışma yürüteceklerini, vekiller olarak en kısa zamanda cezaevlerini ziyaret ederek rapor hazırlayacak ve planlama yapacaklarını açıklayan Yüksekdağ, Meclis'teki diğer partilerden kadınlara da çağrı yaparak, Kadın Bakanlığı kurulması için aktif çalışacaklarını söyledi.