Stockholm'de üç Kürt kadını ve ‘Ocak Ayı Şehitleri’ anıldı

Paris'te, 9 Ocak 2013 tarihinde Türk devleti tarafından katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylamez ve Ocak ayında yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları İsveç'in başkenti Stockholm'de dün düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, üç Kürt kadını; Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylamez'in yanı sıra devrim şehitleri Akif Yılmaz, Xebat Derik ve Numan Amed'in posterlerinin sahneye asıldığı etkinliğin açılış konuşmasını İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayşe Göktepe yaptı.

Şehitlerin Kürt Halkı ve Kürt Özgürlük Hareketi açısından taşıdıkları öneme değinen Göktepe, konuşmasını Paris'te Türk devleti tarafından gerçekleştirilen katliam üzerinde yoğunlaştırdı.

Üç Kürt kadınının Türk devletinin istihbarat örgütü MİT tarafından planlı bir şekilde katledildiğini ve gerçek katillerin açığa çıkmaması için Fransız devletinin katliamı karartmaya çalıştığına dikkat çeken Göktepe, “Kürt kadınları bunu asla kabul etmeyeceğiz. Gerçek suçlular açığa çıkarılana ve cezalandırılana kadar adalet talebimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Şehit Aileleri adına konuşan Şükriye Dayika, Türk devletinin katlettiği Sakine Cansız'ın bir barış ve özgürlük sembolü olduğunu, Kürt Halkının kurtuluşu ve kadınların özgürlüğü için yaşamı boyunca mücadele ettiğini söyledi.

Cansız'ın siyasi ve askeri yaşamında geri adım atmayan mücadeleci bir kişiliğe sahip olduğunu hatırlatan Dayika, “Sakine Cansız, zindanda işkenceci Esat Oktay'ın yüzüne tükürecek kadar cesur ve soylu bir kadındı. Bu direnişçi özelliğinden dolayı hedef seçildi. Peki ne oldu? Mücadeleden vaz mı geçtik? Tam tersine O'nun direnişini daha da büyüttük ve büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

2013 yılında Türk devleti tarafından Nusaybin'de katledilen Akif Cebe'nin ağabeyi Latif Cebe, Akif'in tüm Kürt Halkının özgürlük şehidi olduğunu ve onların yarım bıraktıkları mücadeleyi sürdürerek şehitlere layık olmaya çalışacaklarını söyledi.

Şair Fatma Savcı ve Ednan Doğan, üç Kürt kadını ve devrim şehitlerini anlatmak için kaleme aldıkları şiirlerini müzik eşliğinde okurlarken salonda duygusal anlar yaşandı.

Üç Kürt Kadını ile Akif Yılmaz, Xebat Derik ve Numan Amed'in yaşam ve mücadelelerinin anlatıldığı filmin gösteriminden sonra Kürt Özgürlük Hareketi, PJAK, PYD adına şehitlerin Kürt Özgürlük Hareketi açısından taşıdıkları önemi ele alan konuşmalar yapıldı.

Kürt Özgürlük Hareketi adına bir konuşma yapan Baz Ali, Rojava, Kuzey ve Güney Kürdistan'daki kazanımların şehitlerin fedakarlıklarının eserleri olduğuna vurgu yaptıktan sonra “Her birimiz şehitlerimizi farklı şekilde anlatmaya çalışırız. Ancak bizler için esas olan şehitlerimizin anılarına sahip çıkmak ve onların hayallerini gerçekleştirmektir. Şehitler için bir tanım yapılacaksa bunu en iyi Heval Sakine yapmıştır. 'Hep Kavgaydı Yaşamım' diyordu. Onlar öyle yaşadı. Önderlik, Sakine'nin katledilmesi için 'İkinci Dersim Katliamı' diyor ve biz de öyle tanımlıyoruz. Çünkü yepyeni bir sürecin, yepyeni ilişkilerin ve yepyeni bir yaşamın başlagıcında bu arkadaşlarımız katledildi. Anılarına sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

Etkinlikte, Sanatçı Evin Akbaş da üç Kürt kadını ve devrim şehitleri için ezgiler okudu.