Stockholm’de ‘Dini köktenciliğe karşı kadınların mücadelesi’ konferansı

İsveç’in başkenti Stockholm bu hafta sonu Pakistan, Afganistan, İran, Rojava, Kürdistan ve İsveç’ten kadın örgütleri temsilcilerinin katılacağı bir konferans düzenlenecek.

İsveç’in başkenti Stockholm bu hafta sonu Pakistan, Afganistan, İran, Rojava, Kürdistan ve İsveç’ten kadın örgütleri temsilcilerinin katılacağı El Kaide bağlantılı El Nusra ve DAİŞ gibi dini köktenci hareketlere karşı mücadelenin öneminin tartışılacağı bir konferansa ev sahipliği yapacak.

4 Eylül Cuma günü İşçi Eğitim Merkezi’nde başlayacak ve 3 gün sürecek ‘Dini köktenciliğe karşı kadınların mücadelesi’ temalı konferansa katılacak olan kadın örgütlerinin temsilcileri, kendi ülkelerinde kadınların dini köktenciliğe karşı verdikleri mücadeleyi anlatacak, deney ve tecrübelerini diğer katılımcılarla paylaşacak.

Konferansla ilgili sorularımızı yanıtlayan ‘Kadınlar Arası İletişim Ağı Başkanı Leila Qaraee, insanlık düşmanı DAİŞ çetelerine karşı mücadele etmenin önemine dikkat çekmek ve Ortadoğu ve Güney Asya’da kadınların köktenci dincilere karşı sürdürdükleri mücadelelerden çıkardıkları deney ve tecrübelerini bir birlerine aktarmak amacıyla böylesi bir konferansı düzenlediklerini söylüyor.

DAİŞ’in tüm saldırılarına rağmen Kürdistan ve Rojava’da olumlu gelişmeler olduğunu, kadınların bir yandan toplumun örgütlenmesinde yer alırken aynı zamanda DAİŞ çetelerine karşı savaştıklarını söyleyen Qaraee, Rojava’nın deney ve tecrübelerinin diğer ülkelerden gelen mücadeleci kadınlara aktarılmasının önemine dikkat çekiyor.

Konferansın İran, Türkiye, Afganistan, Pakistan ve Kürdistan’daki kadın hareketleri arasındaki bağların ve ilişkilerin güçlendirilmesine ve kökten dinciliğe karşı ortak stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını umduğunu söylüyor.

‘Kadınlar Arası İletişim Ağı’nın örgütlediği konferans Cuma günü saat 09.30’da örgütün kurucusu ve başkanı Leile Qaraee’nin katılımcıları selamlaması ve konferansın kadın hareketi açısından önemini ele alan bir konuşma yapmasıyle başlayacak.

Kanada’da yaşayan Afgan kadınların kurdukları ve Afganistan’da yaşayan kadınların mücadelelerini destekleyen örgütlenmenin başkanlık görevini yürüten Najia Haneefi, konferansın programı ve hedeflerini ele alan bir konuşma yapacak.

Konferansın ilk sunumunu kadın hakları, basın özgürlüğü ve hukuk güvencesi için mücadele eden Afganistan Açık Toplum (OSA) adlı sivil toplum örgütünün genel müdürlük görevini yürüten Shaharzad Akbar yapacak.

Daha önceleri Afgan gençlerini ülkedeki sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik yaşama katmak amacıyla çalışma yürüten ‘Afganistan 1400’ adlı sivil toplum örgütünün başkanlığı görevini de yürüten Akbar, sivil toplum örgütlerinin dini köktenciliğe karşı verdikleri mücadelenin önemine değinecek.

Kabul’de kurulu bulunan kısa adı AREU olan eğitim ve araştırmayı özendirmek amacıyla çalışma yürüten bağımsız enstitüde danışmanlık görevi yapan Weeda Mehran ise, Afganistan’daki politik ve sosyal gelişmeleri ele alan bir konuşma yapacak.

Öğleden sonra da Pakistanlı ve İranlı kadınların dini köktencilik ve gericliğe karşı örgütlenmeleri ve mücadelelerini ee alan sunumlar yapılacak.

Demokratik ve eşit bir toplum düzeni için mücadele eden ‘Potohar Organization for Development Advocacy’ (PODA) adlı kuruluşun Genel Müdürü Sameena Nazir, sokakta kökten dinciliğe karşı mücadele eden kadınlara destek amacıyla yaptıkları çalışmaları aktaracak.

Almanya’da yaşamını sürdüren ve İranlı kadınlar için ‘Shabakeh’ adlı kadın örgütünü kuran ve ‘6Rang’ adlı lezbiyen kuruluşunun koordinatörlüğünü yapan Yazar Shadi Amin, dini köktenciliğin İranlı kadınların sosyal ve siyasal yaşamları üzerindeki etkilerini irdeleyecek.

Göteborg Üniversitesi’nde Ulusararası Hukuk bölümünde doktor olarak görev yapan araştırmacı Sari Kouva ise, Afganistan işgalinden alınması gereken dersleri ve işgalden sonra kadınların yaşamlarındaki değişiklikleri ele alan bir konuşma yapacak.

Rojava kantonları Avrupa Temsilcisi Sinem Muhammed, Rojava kantonlarında kadınların sosyal ve siyasal yaşamdaki konumlarını, YPJ’nin DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadelenin önemini anlatacak.

Kadınların konumlarının güçlendirilmesi için Rojava’da DAİŞ çeteleri ve dini köktenciliğe verilen mücadelede izlenen strateji ve metodları katılımcılara aktaracak.

Kamer Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç ise, Türkiye ve Kürdistan’da kadıların dini gericilik ve köktenciliğe karşı sürdürdükleri mücadeleyi ele alan bir konuşma yapacak.

Aynı zamanda Stockholm Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümünde doktorasını yapan ‘Kadınlar Arası İletişim Ağı’nın yöneticilerinden Azam Qarai ise, İsveç’te kadınların kökten dinciliğe karşı verdikleri mücadeleleri katılımcılarla paylaşacak.

Cumartesi gününün ilk konuşmasını Afganistanlı Nadid Baqi yapacak. Bir dönem Hindistan’daki Afganistan Büyükelçiliği’nde diplomat, daha sonra da BBC’ye muhabirlik yapan Baqi, Afganistan’da çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüzlere karşı başlatılan BachaBachi Kampanyası ile ilgili açıklamalarda bulunacak.

Sivil Toplum ve İnsan Hakları Ağı (The CSHRN) adlı örgütlenmenin koordinatörüğünü üstlenen Aziza Khairandish ise, kökten dinciliğin Afgan kadınlar üzerindeki etkilerini istatistik ve olgularla aktaracak.

Khaleda Khorsand, Afganistan’ın batısı, Mursal Rahibi Afganistan’ın güneyi, Munera Yousufzade de orta Afganistan’da kadınların erkek eğemen sisteme ve aşırı dinci hareketlere karşı verdikleri mücadeleleri ele alan konuşmalar yapacak.

Konferansın son günü ise değişik ülkelerden kadınların bir araya gelip tartıştıkları Workshop’lar yapıldıktan sonra gruplar tartışmanın sonuçlarını hep birlikte konferansta tartışacaklar.

Konferansın sonuç bildirgesinin basın ve kamuoyuna açıklanmasıyla 3 gün süren etkinlikler sona erecek.