Şengal’de kadınlar Êzidî Özgür Kadın Hareketi olarak örgütlenecek

Şengal Kadın Meclisi tarafından 25 Eylül'de gerçekleştirilen 2'nci Kadın Konferansı'nda Êzidî kadınlar, "Êzidî Özgür Kadın Hareketi" (Tavgera Azadiya Jinen Ezidxan - TAJÊ) adıyla örgütlenme kararı aldı.

Şengal Kadın Meclisi’nin 25 Eylül’de Şengal Dağı’nda gerçekleştirdiği 2’inci konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Şengal Kadın Meclisi’nin, Êzidî Özgür Kadın Hareketi- Tevgera Azadiya Jinen Ezidxan olarak örgütlenme kararı alındığı belirtilen sonuç bildirgesinde, meclis oluşturularak bayrak seçimine gidildiği kaydedildi. Konferansta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele etme kararı da alındı.

Şengal Kadın Meclisi tarafından 25 Eylül'de gerçekleştirilen 2'nci Kadın Konferansı'nda Êzidî kadınlar, "Êzidî Özgür Kadın Hareketi" (Tavgera Azadiya Jinen Ezidxan - TAJÊ) adıyla örgütlenme kararı aldı. Konferansın sonuç bildirgesinde Şengal'e dönüşlerin sağlanması, birlik ve örgütlemenin aciliyeti ve mücadelesi konusunda kadınlara büyük görevler düştüğünü belirtilerek, "Şengal'in savunması başta olmak üzere kurtarılmamış köylerimizin kurtarılması ve Şengal'in inşaası bizi beklemektedir" denildi.

31 KİŞİLİK MECLİS SEÇİLDİ

31 kişiden oluşan meclisin seçildiği belirtilen açıklamada, yürütme ve koordinasyonunu meclis içinden seçileceği kaydedildi.

"Konferansımız örgütleme anlayışımız, örgütleme biçimimiz ve yapımız başta olmak üzere örgüt esaslarımızı içeren bir sözleşmeyi açığa çıkarmıştır. Sözleşmede de belirtileceği üzere Êzidî kadınları olarak bir bayrağa ulaşılmış. Bayrağımız konferans bileşenlerin görüş ve önerileri doğrultusunda gerekli düzeltmelerden geçtikten sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır" denilen sonuç bildirgesinde, konferansın DAİŞ’e karşı savaşarak yaşamını yitiren kadınlara adandığı da belirtildi.

"Hayal ettikleri ve özlemini duydukları öz savunma, öz örgütlenme sistemimizi geliştirmenin, halkımızı özgürlüğe ve zafere götürmenin sözünü ve kararlılığını yenileyerek, Şehit Berivan Şengal, Şehit Berivan Arin arkadaşları Êzidî kadınlarının direniş sembolleri olarak kabul etmiş yine Şehit Gülçin şahsında Mediban kadın şehitlerini düşmana karşı intikam ve cesaret sembolü olarak kabul etmiş" denilen sonuç bildirgesinde alınan kararlara da şöyle yer verildi:

Önder Apo'nun fikri ve felsefesi üzerinden örgütlenme bilincine ulaşan biz Êzidî kadınları, Önder Apo'nun özgürlüğünü mücadelemizin merkezine alıyor, Önder Apo'nun özgürlüğü Êzidî kadının özgürlüğüdür diyoruz.

İktidarcı erkek egemen yapılara ve zihniyete karşı kadın özgürlük çizgisi temelinde mücadeleyi yükseltmek; demokratik, özgürlükçü, öz güce ve öz iradeye dayalı toplumsal örgütlemeyi geliştirmek;

Kadınlar olarak kendi öz örgütlülüğü temelinde öz savunma başta olmak üzere, siyasal, sosyal, ekonomi, diplomasi, sağlık gibi tüm yaşam alanlarında ortak kadın perspektifi ile örgütlenerek gerekli kurum ve örgütlemelere gitmek. 

Êzidî toplumumuzun bulunduğu her alanda başta o alandaki kadınlarla, örgütleriyle ilişkiler geliştirmek, ortak mekanizma ve platformlarla genel Êzidî kadın birliğine gidecek ortak örgütlenmelere gitmek. 

Şengal'den özellikle son fermanla göç etmek zorunda kalan kadınların, bulundukları alanlarda kendi içinde örgütlemelerinin gelişmesini sağlamak ve ilişkilenmek; yanı sıra Şengal'e dönüş için kadın örgütlerimizin öncülük ve teşvik çalışmalarının geliştirmesini sağlamak. 

Toplumumuzun içinde bulunduğu dağınıklığı ve örgütsüzlüğü aşma temelinde toplumun örgütlenmesinde ve birliğinde kadınlar olarak öncülük etmek, rol almak.

Êzidî toplumu olarak uluslararası ve ırak yasalarının elverdiği inanç ve kültür özgünlüğümüz temelinde topluluk olarak siyasal statü elde etmek; Yasaların elvermediği durumlarda ise bunun mücadelesini yürütmek.

Êzidî toplumu olarak maruz kaldığımız sayısız katliam, göçertme ve asimilasyon politikalarına karşı, Êzidîliğin BM nezdinde korunması ve güvenceye alınması için mücadele vermek; diplomasisini yürütmek.

Êzidî kadınları ve toplumu olarak maruz kaldığımız insanlık dışı yönelimlere karşı Biz kadınlar için öz savunma bilinci ve örgütlülüğü hayati önemdedir. Bu anlamda Şengal kadın savunma birliklerimizi (YJŞ) güçlendirmek ve büyütmek; yanı sıra tüm kadınları öz savunma bilinciyle donatarak, örgütlemek.

Kurtulan esir kadınlarımıza dönük sağlık, ekonomik, istihdam gibi sorunlarını kendi toplumumuz içinde çözmek; toplumundan koparmadan daha sağlıklı buluşmasını sağlayacak proje ve çalışmaları uluslararası kurum ve örgütlerin yerinde desteğiyle gerçekleştirecek kurumlaşmalara ve örgütlemelere gitmek. 

Kadın perspektifi ve girişimiyle komünal ekonominin geliştirilmesi, eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel alanların örgütlendirilmesi temelinde gerekli kurum ve örgütlemelere gitmek.

Kadına yönelik eğitim çalışmalarının yaygınlaştırarak zengin yöntemlerle verilmesi. 

Şengal'de ve dışında farklı azınlık ve ezilen diğer toplumsal yapılardaki kadınlarla, yine kadın hareketleriyle demokratik zeminde ilişkilerini geliştirerek dayanışma içinde olmak.