RJAK kadın mücadelesini seminerlerle halka anlatıyor

RJAK Süleymaniye’ye bağlı Çemçemal ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir seminer düzenledi.

Kürdistan Özgür Kadın Hareketi (RJAK) Süleymaniye’ye bağlı Çemçemal ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir seminer düzenledi.

Güney Kürdistan'ın genelinde 25 Kasım kapsamında birçok merkezde seminer ve eylemler düzenleyen RJAK Çemçemal’de de kadın mücadelesini konu alan bir seminer düzenledi. Seminer Çemçemal Kütüphane Ortaokulu’nda çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Seminerde konuşan RJAK yöneticisi Pervin Hesen, Güney Kürdistan'da kadınların uğradığı şiddete dikkat çekerek, “Seminerlerimizin amacı Güney Kürdistan'da kadına karşı uygulanan şiddeti sonlandırmaktır” dedi.

‘DUR DEME ZAMANI’

Konuşmasına Güney Kürdistan'da kadınların yaşadığı zorluklara vurgu yapan Hesen, kadınların yaşadıkları haksızlığa karşı çareyi intiharda bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Güney Kürdistan'da maalesef kadına sadece bir ev süsü muamelesi yapılıyor. Belli bir sınır çiziliyor. Eğer kadın o sınırı aştı mı cezası ölümdür. Bizim buna dur dememiz gerekiyor. Kadının da erkek kadar hakkı var. Kadın erkek eşitliği konusunda kendimizi bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bizim bu seminerlerle amacımız dünya genelinde yaşanan kadın mücadelesini aktarmaktır. Güney Kürdistan'da her gün onlarca kadın erkek şiddetine maruz kalıyor. Şiddeti önlemek ve kadın erkek eşitliğini sağlamak için mücadelemizi size aktarıyoruz. Bu konuda bilinçlenerek ortak mücadele ile şiddete dur diyebiliriz.”

Kadınların tarihten günümüze kadar hep sömürüldüğüne ve sadece bir cinsel obje olarak yansıtılmak istendiğini fakat buna karşı çok büyük bir direnişin olduğuna dikkat çeken Pervin Hesen “Kadın yaşamın her alanında öncülük rolü oynarken, maalesef erkek egemen zihniyet tarafından emeği çalınarak görmezden gelinmiştir. Günümüzde de bu farklı yöntemlerle devam ediyor. Kadına sadece cinsellik konusunda misyon biçiliyor. Adeta kadın erkeğe sunulmuş bir nimet olarak görünüyor. Bu konuda çok büyük mücadeleler var. 25 Kasım da o büyük direniş günlerinden biridir. 25 Kasım’ın dünya kadına şiddetle mücadele günü ilan edilmesi rastgele bir tarih değildir. Aslında 25 Kasım kadınların şiddete karşı isyan günüdür. Bu çerçevede ele almak gerekiyor. Seminer ve eğitimlerimiz devam ediyor. Güney Kürdistan'da kadın katliamlarına dur demek için mücadele etmek gerekiyor. Halkı bilinçlendirmek gerekiyor. Bu çerçevede sizinle buluşup bir seminerde kadın mücadelesini ve kadına karşı uygulanan şiddeti anlatmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

‘YENİ NESİL KADIN ERKEK EŞİTİLİĞİ TEMELİNDE EĞİTİLMELİ’

Seminere katılanlardan tarih öğretmeni Sakar İbrahim, böyle bir günde okullarında öğrencilere kadına karşı şiddetle mücadeleyi konu alan bir seminerin düzenlenmesinden dolayı memnun olduğunu dile getirerek şunları belirtti: “Dünya kadına karşı şiddetle mücadele günü kapsamında okulumuzda öğrencilere bir seminer verilmesi çok anlamlıdır. Gerçekten de Güney Kürdistan halkının bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Kadına karşı şiddet her geçen gün artıyor. Bunun önüne geçilmesi için yeni neslin kadın erkek eşitliği ekseninde eğitilmesi gerekiyor. Bu çerçevede Güney Kürdistan'da kadın mücadelesini konu alan seminer ve konferansların gerçekleşmesi önemlidir.”

Seminere katılan öğrencilerden sara Necmeddin ise kadınların kendilerine karşı uygulanan şiddete karşı sessiz kalmaması gerektiğine dikkat çekerek “Maalesef Güney Kürdistan'da da kadına karşı şiddet çok yoğun yaşanıyor. Kadınların hakkı gasp ediliyor ve kadın küçük görülüyor. Bu konuda kadınların daha aktif olmaları ve baskılara karşı sessiz kalmaması gerekiyor. Her geçen gün artış gösteren kadına karşı şiddet olaylarının önüne ancak eğitim ve örgütlülükle geçebiliriz bu konuda kadınların örgütlenmeye ihtiyaçları var. Örgütlenerek kadın katliamlarına karşı mücadele edilmelidir” diye konuştu.