RAJIN Gurbetelli Ersöz'ü andı

Bu gün Kürdistan Kadın Gazeteciler günü. Aynı zamanda Gurbetelli Ersöz'ün şehadetinin de 18. yıldönümü.

Bu gün Kürdistan Kadın Gazeteciler günü. Aynı zamanda Gurbetelli Ersöz'ün şehadetinin de 18. yıldönümü. Özgür Kadın Basını-RAJIN, Kürt kadın basın geleneğinin öncü kadrolarından Gurbetelli Ersöz için şehadetinin yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Kürdistan gerçekliğinin sesi olmaya ve dünyaya duyurmaya çalışan tüm kadınların özgür basın gününün kutlandığı açıklamada özgür basının öncülerinden kadın devrimci Gurbetelli Ersöz de şükranla anıldı.

Açıklamada, “Kürt halkına karşı yürütülen her türlü inkar-imha siyasetine ve kirli savaşa karşı Kürt kadını gerçekleri aydınlatmak ve Kürt kültürünü ve tarihini yeniden canlandırmak için büyük mücadele yürütmüş ve bu mücadelede çok büyük bedeller ödemiştir. Bunlardan biri de özgür basıncılığa öncülük edenlerden Gurbetelli Ersöz’dür” denildi.

Kürdistan’da egemenlerin basın yoluyla Kürt halkına yönelik saldırılarına da dikkat çekilen açıklamada egemenlerin tarih boyunca gerçekleri çarpıtarak üstünü örtmeye çalışırken gümünüzde de tüm gücüyle Kürdistan kadınlarının yürüttükleri özgürlük ve demokrasi mücadelesini anlamsızlaştırmaya çalıştıkları belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Kürt kadınlarına yönelik tüm saldırılar karşısında Kürt kadınının kalemi durmadı. Şîlan Aras, Deniz Firat, Sarya Umut ve Agirî Yilmaz gibi çok sayıda kadın devrimci ve basın emekçisi Kürt halkının haklı davasını dünyaya duyurabilmek için son nefeslerine kadar mücadele edip bu uğurda canlarını adadılar.”

Açıklamanın sonunda kürt kadın basın emekçilerinin Gurbetelli ve ardıllarının izinde Kürdistan halkı ve Rojava devriminin sesi olmaya çağrıldı.

GURBETELLİ ERSÖZ 

1965 yılında Palu’da dünyaya gelen Gurbetelli Ersöz Çukurova Üniversitesi Kimya Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 

1989 yılında tutuklanan ve ardından 1993'te cezaevinden çıktıktan sonra Özgür Gündem'in genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Ve, dönemin tekçi anlayışına karşı mücadele duruşunu basına taşıdı. 

Medya patronlarının belirlediği cinsiyetçi haber anlayışını özgürlükçü haberciliği ile yerle bir eden bu güçlü kadın, alternatif habercilik anlayışına yeni bir soluk kazandırdı ve eksik kalan kadın rengini yayın yönetmeni olduğu Özgür Gündem Gazetesi'nin haber başlıklarına taşıdı.

Ersöz, Türkiye ve Kürdistan kadınlarının yalnız olmadığına ayna tuttu.

Ve, 1990'larda kıvılcımlaşan kadın hareketinin alevlenmesi için birçok haber başlıklarını kadınlara çağrı boyutunda işleyerek başardı. Cezaevinin ardından Türkiye'de çalışma olanağı kalmayan Ersöz, 1994 yılında PKK saflarına katıldı.

Tanrıçalaşan mücadelesini PKK saflarında devam ettiren Ersöz, birçok tartışmalarda yeni fikirler ortaya koyarak, kendi deyimiyle yüreğini dağlara nakşetti. Mücadelesini 3 yılda dağlara taşıyan Gurbetelli, 7 Ekim 1997 yılında Guney Kürdistan'da yaşanan bir çatışmada yaşamını yitirdi.