GÖRÜNTÜLÜ

Latin Amerika'daki 8 Mart'a KJK görüntülü mesaj gönderdi

Arjantin ve Uruguay'daki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşlerine yüz binler katıldı. Yürüyüşlere Kürt kadınlar da yoğun katılım sağladı.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires ve Uruguay’ın başkenti Montevideo’da yüz binlerce kadın Uluslararası Kadın Grevi sloganıyla sokakları doldurdu. Latin Amerika’da hızla yükselen kadına yönelik ev içi ve kamusal alandaki şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı yapılan yürüyüşlere Arjantin ve Uruguay’daki Kürdistanla Dayanışma Komiteleri’nden kadınlar da kendi pankartlarıyla katıldılar.

200 bin kadınının meydanları doldurdu ve bu, Uruguay tarihindeki en büyük kadın yürüyüşüne sahne oldu. Toplam nüfusu 3,5 milyon olan ülkede bu ölçüde bir katılımın olması Latin Amerikalı kadınların şiddete ve ataerkil sisteme karşı duydukları tepkinin boyutlarını da gözler önüne serdi. Latin Amerika ülkeleri arasında kürtaj hakkının tanındığı tek ülke olan Uruguay kadın hakları açısından yasal anlamda en ileri pozisyonda. Yine de kağıt üzerindeki yasal tedbirler kadın cinayetleri, kadınlara yönelik taciz, tecavüz ve şiddetin önüne geçemiyor. Yürüyüşe “Bir Kadın Devrimi Mümkün - Kürdistan” pankartıyla katılan Kürdistanla Dayanışma Komitesi üyesi kadınlar, kıtaları aşan kadın dayanışmasının önemli göstergesi oldular. Çok sayıda bildiri dağıtan grup alanda büyük ilgi gördü.

ARJANTİN

Kadın cinayetlerine karşı başlatılan “Ni Una Menos! - Bir Kadın Daha Eksilmeyesin!” kampanyasının da merkezi olan Arjantin’deki 8 Mart Yürüyüşü’ne de yüzbinlerce kadın katıldı. Kadın örgütleri tarafından organize edilen yürüyüşe sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de güçlü bir şekilde destek verdi. Arjantin Kadın Komitesi de kendi kortejleriyle katılım gösterdiği yürüyüş Ulusal Kongre önünde başlayarak Başkanlık Sarayı önünde sona erdi. Buradaki ünlü Plaza de Mayo - Mayıs Meydanı’ında kurulan sahnede katılımcı gruplar adına konuşmalar yapıldı. Her 18 saatte bir kadın cinayeti işlendiğine dikkat çeken konuşmacılar, erkek egemen sistem ve neoliberalizme karşı bütüncül bir mücadele için kadın örgütlülüğü ve kadın dayanışmasının önemini özellikle vurguladılar. 

YÜZ BİNLER KJK’NİN GÖRÜNTÜLÜ MESAJIYLA SELAMLANDI

Yüz binlerin doldurduğu meydanda Komalen Jinen Kürdistan (KJK) Koordinasyonu Üyesi Bese Erzincan’ın Latin Amerikalı kadınlara yönelik görüntülü mesajı büyük bir coşkuyla karşılandı. 

Latin Amerika kadın mücadelesini ve “Ni Una Menos! - Bir Kadın Daha Eksilmesin!” kampanyasını ve 8 Mart ı selamlayarak konuşmasına başlayan Bese Erzincan, tüm dünyada kadın mücadelesinin yükselmekte olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Erkek egemen sistem ve Kapitalist Modernite Latin Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve dünyanın bütün parçalarında kadınlara saldırıyor; çünkü kadınlar eskisi gibi değiller. Kapitalist Modernite baskı ve şiddet politikalarını biz kadınlara dayatıyor. 3 Dünya Savaşı kadınlar üzerinden yürütülüyor.Kadınları tekrar köleleştirmek istiyorlar.”
“Ni Una Menos” gibi uluslararası kadın kampanyalarının önemini vurgulayan Erzincan; bunun gibi daha çok kampanyaya ihtiyaç duyulduğunu, özgür yaşamın kurulması için yaşamın her alanında kadın mücadelesinin ve örgütlülüğünün yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun için Kürdistan’ın 4 parçasında örgütlü bir şekilde mücadele yürüten Kürt Kadın Hareketi’nin, KJK ve PJAK’ın örgütlü bir sisteme sahip olduğunu belirtti. 

Kadınların öz örgütlülüğünün ve mücadelesinin özgür yaşamı kurmanın anahtarı olduğunu söyleyen Erzincan, Latin Amerikalı kadınların kalabalık miting ve buluşmalarının daha kapsamlı bir kadın örgütlenmesinin de mümkün olduğunu gösterdiğini vurguladı. 
Erzincan, "Program ve projelerinizi güçlendirerek ilerletin. Her kentte, mahallelerde aşağıdan yukarıya örgütlenin. Kendi meclislerinizi, komünlerinizi inşa edin. Baskıcı sitem ve devlet sistemi karşısında mücadelenin yolu örgütlenmektir. Eğer örgütlenme olmazsa mücadeleyi sürdürmek mümkün değildir" dedi.
Kapitalist Modernite’nin bugün kadınlara bireysel olarak özgür olabileceklerini söylediğini ama kadınların tek tek özgür olmasının mümkün olmadığını, kadınların tek tek evlere hapsedildiğini, örgütlülükten uzaklaştırıldığını ve kendisini savunamaz hale getirilerek köleleştirildiğini söyleyen Erzincan, bundan çıkış yolunun kadın özörgütlülüğü ve kadınların birliğinin inşa edilmesi olduğunu ifade etti. 

Kürt Kadın Hareketi’nin yıllardır halklar ve kadınlar için mücadele yürüten Latin Amerikalı kadınlardan da güç aldığını söyleyen Erzincan, Latin Amerika ve Kürt Kadın Hareketinin evrensel bir mücadele geliştirme konusunda öncülük yapabileceğini de belirtti. 
Bese Erzincan, Latin Amerikalı kadınlara Kürt kadınları, Kürt halkı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile gösterdikleri dayanışma için de teşekkür etti.