GÖRÜNTÜLÜ

Kürdistan'da kadınlar eylemde: Teslimiyete hayır, direnişe davet var

Kürdistan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla sokaklarda. Amed, Mardin, Dersim ve Urfa'da kadınlar, erkek ve devlet şiddetini protesto etti.

Kürdistan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla sokaklarda. Amed, Mardin, Dersim ve Urfa'da kadınlar, erkek ve devlet şiddetini protesto etti. Eylemlerde, Kürdistan kentlerindeki ve Ankara ile Suruç'taki devlet katliamlarında da çok sayıda kadının yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

AMED

Kongreya Jinen Azad (KJA), 25 Kasım vesilesiyle Sümer Park Resepsiyon Salonu'nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, KJA bileşenleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Silvan, Yüksekova, Bismil, Sur'da yaşamını yitirenlerin anneleri, HDP Amed kadın milletvekilleri, Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak katıldı. Toplantıda konuşan KJA'lı Ayşe Gökkan, toplantıyı son 6 ayda katledilen kadın ve çocuklara atfettiklerini belirterek, özyönetim statüsü olmadığı sürece ulus devletlerin imzaladığı hiç bir yasanın geçerli olmayacağını kaydetti.

KJA Sözcüsü Ayla Akat Ata da, şiddetin her türlüsüne karşı kadınlar olarak alanlarda olacaklarını ifade etti. Ata, "Dominik'te olduğu gibi kız kardeşlerimizin her yerde maruz kaldığı şiddete karşı alanlarda olduğunu biliyoruz. Biz de buradan onlara destek veriyoruz" dedi. Sadece son bir hafta içerisinde Nusaybin'de Selamet Yeşilmen'in devlet şiddetine maruz kaldığını ve katledildiğini söyleyen Akat Ata, "İstanbul'da, Samsun'da aynı durumlar yaşandı. Kadınlar artık itiraz etmektedir. Kadınlar hak arayınca erkeğin egemenliği sarsılıyor. Kadının bu noktada vermiş olduğu mücadele bastırılmaya çalışıyor. Ama kadınlar bu değerlere sahip çıkacaktır " şeklinde konuştu.
Êzidî kadınların durumuna dikkat çeken Ata, "Binlerce Ézidî kadın DAİS çeteleri tarafından köle pazarlarında satıldı. Bu G20 zirvesini gerçekleştirenlerin utancıdır" dedi.

Ata, kadın katliamlarına yönelik yasal düzenlemelerin yetersiz kaldığını belirtirken, İstanbul Sözleşmesi'ne imza atan ilk ülkenin Türkiye olmasına rağmen tablonun değişmediğini ifade etti. Akat Ata, "Biz özgün ve özerk örgütlenmemiş olsaydık, eşbaşkanlığı yüzde 40 kadın temsiliyetini ortaya koyamazdık. Devletin tüm anti demokratik yasalarına karşı kendi hukukumuzu ortaya koyarak bu başarıyı elde ettik" dedi. 

KÜRDİSTAN'DA 53 KADIN KATLEDİLDİ

MHD Eşbaşkanı Gülşen Özbek, Kürdistan'da son 6 ayda yaşanan saldırılarda katledilen kadın ve çocukların raporunu açıkladı. Özbek, devlet saldırılarının yoğunlaştığı Cizre, Nusaybin, Bismil ve Sur'da görüştükleri kadınların DAİŞ görünümlü sakallı kişilerin kendilerine saldırdığını belirtti. Özbek, "Sokaklarda özellikle kadınların onur ve haysiyetine dönük tehdit ve hakaret içeren söylemler savurarak şiddete maruz kalmışlardır. Devletin kadına karşı şiddetinin yoğunlaştığı 7 Haziran sonrasındaki süreçten şimdiye kadar 10 kadın kolluk kuvvetlerince, 43 kadın oluşturulan savaş ortamı neticesinde yaşamını yitirdi" dedi.

Konuşmaların ardından 2015 'de katledilen kadın ve çocukları konu alan "NEKUJE" adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri Kadınlar ardından Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda bir araya gelerek buradan Dicle Fırat Kültür Merkezî'ne doğru " Jinjiyan azadi" sloganları ile yürüyüşe geçti.

'SESSİZ KALANLAR DA SUÇLU'

Amed'in Bağlar ilçesinde de kadınlar, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında basın açıklaması yaptı. Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Kaya Akat, Şengal'de Ezidi kadınlara yönelik gerçekleşen DAIŞ vahşetine seyirci kalan devletin DAIŞ çeteleri kadar suçlu olduğunu söyledi. 

Bağlar Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Kardelen Kadın Evi, Bağlar Dörtyol'da basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Birsen Kaya Akat, DBP, HDP Bağlar ilçe örgütleri kadın eşbaşkanları ile Bağlar Belediyesi kadın çalışanları katıldı. Açıklamayı yapan Kardelen Kadın Evi Sosyal Çalışanı Gurbet Kazan, "Erkek egemen sistemler ve zihniyetler kendi sisteminin varlığını devam ettirmek için baskı zor ve yok etme politikasından hiç vazgeçmemişlerdir. Direnen karşı koyan mücadele eden her kesimi tehdit olarak görmüşlerdir" dedi. 

AMED BAROSU'NA 5 YILDA 5 BİNDEN FAZLA KADIN BAŞVURDU

Amed Barosu Kadın Hakları Dayanışma ve Uygulama Merkezi, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Kadın avukatların katıldığı açıklamayı yapan Amed Barosu Kadın Hakları Dayanışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Serap Ertuş, Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda birçok yasal düzenlemelerin değişmesine rağmen kadına dönük şiddetin hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Yapılan araştırmalara göre, 2015 yılının ilk 11 ayında 255 kadının katledildiği, 112 kadının tecavüze maruz kaldığı, 157 kadının fuhşa zorladığı, 319 kadının yaralandığı, 179 kadının taciz edildiğini ifade eden Ertuş, 5 yılda ise en az 1134 kadının katledildiği korkunç bir tabloyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Ertuş, "Diyarbakır Barosu'na son 5 yılda 5 bin 442 kadın başvurucu hukuki destek almak için başvuruda bulunmuştur. Başvurucuların maruz kaldığı şiddet türlerinin neler olduğunun tespitimiz noktasında yapmış olduğumuz anket verilerine göre ise başvuruculardan yüzde 15 sessiz kalmış, yüzde 5'i cinsel saldırı, yüzde 12'sinin tehdit aldığı ortaya çıkmıştır" diye kaydetti.

MARDİN 

Mardin'in Savur ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle Şenocak (Şûtê), İşgören (Kawsan) mahallelerinde toplantı gerçekleştirildi. Taziye evinde düzenlenen toplantıya, DBP, HDP ilçe ebaşkanları, Savur Belediyesi Kadın Politikalar Müdürü Evindar Öncü ve çok sayıda kadın katıldı. HDP Savur İlçe Eşbaşkanı Şirin Ertürk, Rojava'da Şengal'de kadınların topraklarına sahip çıkarak mücadelelerini sürdürdüğünü belirterek, kadınlar öz yönetimlerde yer alarak yeni yaşama ortak olduğunu kaydetti.

DERSİM

KJA Dersim bileşenleri, Dersim Yaşam Kadın Danışma Merkezi çalışanları ve Dersim Kadın Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Yer altı Çarşısı'na doğru yürüyüşe geçti. Yöresel kıyafetleri ile yürüyüşe katılan kadınlar, erbaneler eşliğinde "Jin jiyan azadi" ve "Erkek şiddeti ideolojiktir öz savunma haktır" sloganları attı. 

'KADINLAR DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE KATLEDİLDİ'

Dersim Kadın Platformu üyesi Leyla Akyıldız, Nusaybin, Silvan başta olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edilen bölgelerde anneleri ile birlikte daha doğmamış çocukların katledildiğini hatırlattı. Muş'un Varto ilçesinde çatışmada yaşamını yitiren YJA Starlı Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) çıplak bedeninin teşhir edilmesini de hatırlatan Akyıldız, şöyle dedi: "Sokağa atılan sadece Ekin Wan'ın çırılçıplak bedeni değildi. Varto'da sokağa atılmak istenen direnen kadının onuru, bedeni ve mücadelesiydi. Ekin Wan bize bir kez daha hatırlattı, savaşın kadın bedeni üzerinden yürütülen kirli yüzünü gösterdi. Bizler, Kürtler, Türkler, tüm halklar ve tüm inançlar olarak eşit, özgür ve barış içinde yaşayabilir, sınırları aşan dayanışmamızla Ortadoğu'yu mücadele alanına dönüştürebiliriz." 

Akyıldız, "Kadına yönelik saldırıların çok yönlü arttığı böyle bir dönemde kadın gibi yaşamak için Mirabel kardeşlerden aldığımız mirası Sakineler, Sibeller, Arinler ile büyüterek yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Eylemin ardından kadınlar, üçüncü duruşması görülecek olan Meral Timtik Davası'nı takip etmek üzere Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçti. 

URFA

KESK Urfa Şubeler Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında Eğitim Sen binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Dönem Sözcüsü ve BES Şube Eşbaşkanı Leyla Sezer, eril akla göre işleyen devlet kurumlarının şiddete zemin hazırlamakla birlikte suça ortak olduğunu söyledi. 13 yıllık AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarına hız kesmeden devam ettiğini belirten Sezer, "Meclis'te halk iradesi ile seçilen kadın vekillerin ve Toplu Sözleşme masalarında kadın taleplerini dile getirmek isteyen kadın emekçilerin konuşmasına gösterilen tahammülsüzlük, Tarım ORKAM Sen Kadın Sekreterimiz Suzan Kotay'ın Suruç katliamı sonrası IŞİD vahşetini kınadığı için memuriyetten ihraç edilmesi bu örneklerden sadece birkaç tanesidir" dedi.

'ŞİDDET İDEOLOJİK, MEŞRU SAVUNMA HAKTIR'

Urfa'nın Halfeti ilçesinde de kadınlar KJA öncülüğünde sokağa çıktı. "Erkek şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır" şiarıyla HDP ilçe örgütü binası önünde basın açıklaması yapıldı. KJA aktivistleri, Belediye Eşbaşkanı Ayşe Durmuş ve çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, "Kadına yönelik şiddet ideolojiktir, öz savunma haktır" pankartı açılarak, "Ekin Wan direnişimizin çıplak halidir", "Kafası çalışmayan insanın bedeni çalışır" ve "Bu vahşetten korkmadık, korkmayacağız" dövizleri taşındı. Mor tülbentler takan kadınlar, "Jin jiyan azadî", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları attı. Erkek egemen zihniyet tarafından katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulunan kadınlar adına açıklama yapan KJA aktivisti Naime Sağlamcan,"Kadınların rengi, dili, ırkı ve ülkesi değişse de şiddetin kaynağı değişmemektedir. Kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 artığı ve her gün 5 kadının katledildiği ülkemizde de bu durum kadına yönelik şiddetin vardığı düzeyi ve devletin bu sorunu çözme noktasındaki duyarsızlığını gözler önüne sermektedir" dedi.