Endonezya’da radikal İslamcı örgütlerin hedefinde kadınlar var

Dünyanın en fazla nüfusa sahip Müslüman ülkesi olan Endonezya’da yayınlanan bir rapora göre radikal İslamcı örgütleri artan oranda kadınları hedeflemeye başladı.

Güneydoğu Asya’daki ekonomik ve sosyal olayları inceleyen Çatışmaların Siyasi Analizi Enstitüsü (IPAC) radikal dinci örgütlerin Endonezya’da kadınları cihada çekme çabalarını mercek altında aldı.

IPAC raporuna göre DAİŞ gibi örgütlerde daha önce sadece “cihat” eden erkeklerle evlendirilen ve bu şekilde örgütün şemsiyesi altına giren kadınların rolleri giderek değişiyor. DAİŞ çete liderlerinin kadınların “cihat”taki rolü konusundaki yaklaşım değişikliği ve sosyal medyadaki radikal İslamcıların Endonezya’daki sosyal medyadaki etkinliği ile birlikte artan oranda kadın DAİŞ ve benzeri örgütlere katılmaya başladı.

Ülkede internetin artık büyük yaygınlık göstermesi de kadınların bu propaganda aygıtlarına daha rahat ulaşmaları ile 2009 yılından bu yana yüzlerce kadın radikal dinci örgütlere katılmaya başladı. Kadınlar kısa bir süre öncesine kadar en ileri konumda lojistik alanında görev yaparken günümüzde artık kadınların aktif olarak çatışmalara ve saldırılara katılabiliyor. Kadınlar en çok da intihar saldırıları için uygun adaylar olarak öne çıkarılıyor.

Endonezya polisi geçtiğimiz Aralık ayında Dian Yulia Novi ve Ika Puspitasari adlı kadınları ülkede intihar saldırıları düzenlemeyi planladıkları için tutukladı. 27 yaşındaki Novi’nin ülkedeki Başkanlık sarayını hedefleyen bir saldırı için hazırlandığı, Puspitasari’nin ise turistik Bali adasını hedef alacağı açıklanmıştı.

DAİŞ içinde önde gelen Endonezyalılardan biri olan Bahrum Naim de kadınların düzenleyeceği intihar saldırılarının daha fazla sürpriz unsuru barındırdığını ifade etmiş ve erkek üyeler gibi kadınlara da finansal destek sunulması gerektiğini açıklamıştı. Suriye’de bulunan Bahrum Naim’in Cakarta’da Ocak ayında gerçekleştirilen ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların arkasındaki isim olduğu düşünülüyor.

GÖÇMENLER DE HEDEFTE

Endonezya dünyada en çok göç veren ülkelerden biri. 4.5 milyon Endonezyalı dış ülkelerde göçmen işçi olarak çalışırken göç eden kadınların da çeteler tarafından etkilenebildiği belirtiliyor. Özellikle Ortadoğu ülkelerindeki yüzbinlerce Endonezyalı kadın, radikal İslamcı örgütlerin tehdidi altında.

Suriye ve Irak’ta ne kadar Endonezyalı kadının olduğu bilinmiyor. Bu alanda elde olan tek istatistik Türkiye’nin 2013 yılından bu yana Suriye sınırında yakaladığı ve sınırdışı ettiği 100 Endonezyalı kadının varlığını gösteriyor.

Türkiye’nin kısa bir süre öncesine kadar DAİŞ çetelerine sunduğu destek ve bu örgütün lojistiğini büyük oranda Türkiye sınırından sağladığı düşünülünce çeteler arasındaki Endonezyalı kadınların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.