Çocuk gelinler sorunuyla mücadele hızlandırılmalı

Çocuk gelin sorununa ilişkin Fas'ta düzenlenen bir toplantıda, mücadelenin hızlandırılması gerektiği ifade edildi.

Toplantı 70 ülkede 450 sivil toplum örgütünü bir araya getiren "Girls not Brides" ya da "Eş değil kız çocuğu" adlı örgüt tarafından organize edildi.

Salı'dan Perşembe'ye üç gün süren konferansta, eğer 2050 yılına kadar hiçbir şey yapılmazsa 1,2 milyar kız çocuğunun zorla evlendirileceği uyarısı yapıldı.

Sivil toplum örgütü "Girls not Brides"ın Yürütme Müdiresi Lakshmi Sundaram, "Dünyada her yıl 15 milyon kız çocuğu evlendiriliyor. Kalkınmakta olan ülkelerde her üç kızdan biri 18 yaşından önce, her 9 kızdan biri 15 yaşından önce evlendiriliyor" dedi.

Bu sorunun en yoğun yaşandığı ülkelerin başında Bangladeş, Hindistan ve Nijer geliyor.

UNİCEF'e göre sadece Nijer'de 244 bin kız çocuğu 18 yaşından önce evlendirildi.

Diğer bir ifadeyle Nijer'de her dört kız çocuğundan üçü 18 yaşından önce evlendirlmiş.

Nijer Çocuk Hakları Örgütleri Koalisyonu'ndan Musa Sidiku, "Okula gitmeyen çocuklar, yoksulluk ve cehalet temel faktörlerdir" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2014 yılı sonunda ilk kez hükümetleri çocuk evliliklerini yasaklamaya çağıran bir karar onayladı.

Afrika Birliği, çocuk evliliklerine son vermek için iki yıllık bir mücadele kampanyası başlattı. Güney Asya hükümetlerinin bir çoğu ortak hareket etmek için bölgesel bir plan kabul etti.

Çocuk gelinler sadece kalkınmakta olan ülkelerde yaşanan bir durum değil. Batılı ülkelerdeki göçmen topluluklar içerisinde de yaygın bir şekilde varlık gösteriyor.