Bretagne Üniversitesinde Jineloji konferansı düzenlendi

Lorient’te bulunan Bretagne Üniversitesinde Kürdistanlı öğrenciler ve dostları tarafından Jineloji ve Kürdistan tarihi ile ilgili bir konferans düzenlendi.

Fransa’nın Lorient kentinde bulunan Bretagne Üniversitesinde Kürt öğrenciler ve dostları tarafından Jineloji ve Kürdistan tarihi ile ilgili bir konferans düzenlendi. Üniversitenin konferans salonunda saat 09:00’da başlayan konferansa konuşmacı olarak Brüksel Jineoloji Merkezi aktivisti Sarah Marcha katıldı. Bretagne üniversitesinde okuyan Kürdistanlı öğrenci Doğan Dağhan sinevizyon gösterimi ve anlatımıyla dünden bu güne Kürdistan tarihini anlattı. 

Konferansın ikinci bölümünde ise Brüksel Jineoloji Merkezi aktivisti Sarah Marcha, Kürt kadını ve Jineloji konusunda sinevizyon gösterimi ile üniversite öğrencilerine bir konuşma yaptı. Marcha yaptığı konuşmada şu hususlara dikkat çekti: “Kadın tarihini ele alıyoruz, doğal toplumdan devletli topluma geçerken kadın mücadelesini iyi bilmemiz lazım. Kadının 5 bin yıllık mücadelesi Mezopotamya’da başlayıp bütün dünyaya etki etmiştir. “Jin Jiyan Azadî” sloganı Kürt halkının emperyalist ve işgalci güçlere karşı verdiği mücadele sonucu Kürdistan’a ve tüm dünyaya yayıldı. Kadın bu gün kendini ifade edebiliyor ve kendi komünlerini Rojava örneğinde olduğu gibi kurabiliyorsa bu da Kürt özgürlük mücadelesinin insanlığa vermiş olduğu değeri ortaya koyuyor.

Kadın özgürlüğü, PKK’nin temel prensibidir. PKK, Kürdistan’ın özgürlüğünü kadın özgürlüğü olarak gören bir harekettir. Bu anlamda bu hareketin kadınlarının hangi ideoloji, hangi proje ile yürüdüğüne iyi bakmak gerekiyor. Buna bakılarak PKK’li kadınların neden hedef olduğu anlaşılacaktır. Çünkü Sakine, Fidan, Leyla devrimci kadınlardı. Öncüydüler, sistemi değiştirmek istiyorlardı. Budan dolayı kadınlar sistemin hedefi oluyor.”

Konferansın ikinci oturumu soru-cevap şeklinde devam etti.