Yusif: Eşitlik için Abdullah Öcalan'ın değerlendirmelerine başvurulmalı

PYD Kadın Meclisi’nin çalıştayında konuşan PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, "Önder Abdullah Öcalan’ın kadın-erkek eşitliği konusundaki değerlendirmelerine başvurmalıyız" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kadın Meclisi'nin, “Kadına yönelik suçlarla mücadele” şiarıyla düzenlediği çalıştay Qamîşlo’daki Zana Salonu’nda yapıldı. Çalıştaya PYD temsilcilerinin yanı sıra kadın kurumu temsilcileri, sivil ve dini kurum temsilcileri, gençler, siyasetçi ve aydınlar da katıldı.

Çalıştayın ilk bölümünde din ve toplum adı altında kadına yönelik uygulanan şiddet konusu konuşuldu. Bu bölümde Dirbêsiyê Din Kurumu Başkanı Heysem Ferhan Xelîl, Til Temir Kadın Bürosu Yönetim üyesi ve Demokratik İslam Kongresi üyesi Gulnaz Mihemed Osman konuştu.

'ATAERKİL ZİHNİYETTEN KURTULMALIYIZ'

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, kadınların ört ve adet adı altında katledilmesinin aslında erkek egemen zihniyetini temsil ettiğini belirtti.
Yusif, “Bugün yerine getirmemiz gereken görevleri tartışmak için bir araya geldik. Kadın katliamlarının önüne geçmek için tüm toplumu kontrol eden ataerkil zihniyetten kurtulmalıyız. Bugün kadınları katlediliyor ve bizim buna sessiz kalmamız utanç vericidir. Siyasi kişiler ve kadın kurumları bu sorunun temel bölümlerinden birisidir” dedi.
Sivil Toplum Örgütleri’nin hepsinin bugün çalıştayda olması gerektiğini ve kadına yönelik işlenen suçlar nedeniyle onlardan özür dilemesi gerektiğini belirten Foza Yusif, “Kendimize doğru soruları sormamız önemlidir. Nasıl yaşıyoruz? Gelecek yaşamı nasıl inşa edebiliriz? Hangi temeller üzerine? Bu soruların yanıtlarını bulmamız lazım. Çünkü kadın devrimi bu sorulardan başlıyor” diye konuştu.
Toplumun ve ailelerin durumunu “Toplumsal intihar” olarak adlandıran Yusif, “Özgürlük sorunu tartışılmazsa özgür bir yaşamın inşası zordur” diye belirtti.


'ABDULLAH ÖCALAN'IN DEĞERLENDİRMELERİNE BAŞVURMALIYIZ'


19 Temmuz Rojava Devrimi'nde toplumu savunmak ve özgür ve onurlu bir yaşamı inşa etmek için kadınların gösterdiği fedakarlıklara işaret eden Foza Yusif, toplumun Hind, Sede, Hevrîn Xelef ve Hesekê’de bir çocuğa yönelik işlenen suçun sorumlusu olduğu vurgusunu yaptı.
Çözüm yöntemlerine de değinen Yusif, “Özgür eş yaşamın inşasında, Önder Abdullah Öcalan’ın kadın-erkek arasındaki eşitlik konusundaki değerlendirmelerine başvurmak gerekir” dedi.
Dindar, kanaat önderleri, insan hakları örgütleri ve siyasi partilerin rolüne işaret eden Foza Yusif, işlenen suçların engellenmesi için daha sert bir tutum göstermeleri gerektiğini dile getirdi.