Avrupa'da kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı sokakta

Almanya, Fransa ve Danimarka'da kadınlar 25 Kasım vesilesiyle sokağa çıktı.

Almanya, Fransa ve Danimarka'da kadınlar 25 Kasım vesilesiyle sokağa çıktı.

Avrupa'da yaşayan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla etkinlikler düzenledi. Almanya, Fransa ve Danimarka'da sokaklara çıkan kadınlar, 'öz savunma' mesajı verdi. Türk devleti ve DAIŞ vahşetinin de protesto edildiği eylemlerde, Paris'te katledilen Kürt kadınlar ve Ekin Wan da anıldı. 

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de kadınlar yürüyüş düzenledi. Berlin Kürt Kadın İnisiyatifi, Berlin DESTDAN Kadın Meclisi, Ezidi Berlin Kadın Meclisi YJE-Berivan, Berlin KNK Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Uluslararası Kadın Örgütü'nün aralarında bulunduğu kadın kurumlarının yürüyüşüne yoğun bir katılım oldu. Yürüyüşe Berlin NAV-DEM, Berlin HDP, YXK ve ATİK destek verdi.

Berlin'in önemli meydanlarından olan Hermannplatz'da bir araya gelen kadınlar, 'Cins ayrımcılığına son!',  'Berlin'den Şengal'e kadınlar mücadelede' pankartını taşıdı ve kadına yönelik kırımı/şiddeti kınayan dövizler açtı. Kadınlar aralarında Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Arin Mirkan'ın bulunduğu devrim ve kadın özgürlük mücadelesi önderlerinin fotoğraflarını da taşıdı. 

'BERLİN'DEN ŞENGAL'E İSYANDAYIZ!'

Eylemdeki konuşmalarda; erkek eğemenlikli sistemin hegemonyasına, şiddet ve kırımına, hiçleştirme politikalarına karşı başta Kürt kadınları olmak üzere, dünya kadınlarının mücadeleyi  yükseltiklerine dikkat çekildi. Konuşmalarda, "55 yıl önce Mirabel kardeşlerin tutuşturduğu kıvılcımı büyüterek; Berlin'den Şengal'e savaşa ve şiddete karşı isyandayız" denildi.

Yürüyüş Oranienplatz'da yapılan mitingle son buldu.

KİEL

Almanya'nın Kiel kentinde ise kadına yönelik şiddet ve öz savunmanın konuşulduğı bir panel düzenlendi. 

Demokratik Kürt Toplum Merkezınde (DKTM) düzenlenen panelde SKB Temsilcisi Ayse Yumli Yeter ve Kiel DKTM Kadın Kömünü Sözcüsü Ayşe Fehimli Kuzu tarafından, dünyada kadına yönelik şiddet ve öz savunma konularında bilgilendirme yapıldı.

Yeter, paneldeki konuşmasında, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasında başarısız kalındığına dikkat çekti. Yeter, şunları belirtti: "Kadınlar yaşamın her alanında, evlerinde, iş yerlerinde, kamusal alanlarda, mücadelelerinde şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalmaya devam ediyorlar. Dünyanın çeşitli yerlerinde sürmekte olan savaşlarda ve iç çatışmalarda kadınlar ve kız çocukları tecavüze uğruyor, öldürülüyor ya da insan ticaretinin öznesi haline getiriliyor. Avrupa ölçeğinde her yıl 200.000 kadının insan ticareti ağlarında cinsel sömürüye uğradığını bildiriyor araştırmacılar. Türkiye ve Kürdistanda her gün dizinden vurulan, taşlanarak öldürülen, namus cinayetine kurban giden, tecavüze uğrayan, nedeni belirsiz bir biçimde intihar eden kadınlara ilişkin haberleri izlemeye devam ediyoruz. 

Aile içi şiddet konusunda Türkiye sıralamanın en üstlerinde yer alıyor. Kamusal alanda yaşanan şiddeti ortaya çıkarmaya yönelik çalışmalar ve bu çalışmaları yapanlar da şiddete maruz kalıyorlar bizim ülkemizde. Gözaltında taciz ve tecavüz vakalarının üstü örtülmeye çalışılıyor."

'KADINLAR HAYATIN HER ALANINDA ÖZ SAVUNMALARINI GELİŞTİRMELİ'

Yeter, kadınların hayatın her alanında örgütlenerek öz savunmalarını geliştirmeleri gerektiğini ifade etti. Yeter, konuşmasında kadınların değişik ülkelerde geliştirdikleri öz savunma örgütlülüklerinden örnekler de verdi.

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde, Sara Kürt Kadın Komünü öncülüğünde yürüyüş yapıldı. Eylemde, Paris'te katledilen üç devrimci Kürt kadının fotoğrafları taşınırken, "Erkek şiddeti ideolojiktir, meşru savunma haktır" sloganı atıldı. 

DİDF Münih, MLPD, Coraje ve kadın aktivistlerin de katıldığı eylemde, Rojava'da direnen kadınlar selamlandı ve Türk devletinin katledip işkence yaptığı YJA Star gerillası Kevser Eltürk (Ekin Wan) anıldı.

Kadınlar eylemde, devlet şiddetine uğrayan kadınların adlarının yazılı olduğu yelekler giydi. 

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg kentinde de SKB, Yeni Kadın, Media Halk Evi, Frauen Gorej gibi kadın örgütleri kadına karşı şiddeti protesto etti. 

Weissertum'da düzenlenen eylemde, kadınların ev, okul, iş yeri, sokak gibi her alanda şiddete uğradığına dikkat çekildi. Kadınların devlet şiddetine de uğradığının vurgulandığı eylemde, üç devrimci Kürt kadının Paris'te katledilmesine atıfta bulunuldu.
Nürnberg'de Dr. Banu Büyükavcı'nın tutuklanmasına da değinilen eylemde, "Hümanist özellikleriyle bilinen Dr. Banu'nun 'terörist' suçlamasıyla tutuklanması kadına dayatılan şiddetin en uç noktasıdır" denildi.

Kadınlar, şiddete karşı tüm güçleriyle mücadele edeceklerinin mesajını da verdi. 

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Yürüyşe, Fransız kadın örgütleri de destek verdi. 

"Özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır" sloganıyla Canabier Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Vieux Port'a doğru yürüdü. Kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük" yazılı pankart ve "Kadın kırımı toplum kırımıdır", "Erkek şiddeti sistematiktir, öz savunma haktır" yazılı dövizleri taşıdı.Vieux Port Meydanı'nda Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi Sözcüsü Suzan Aydemir ve Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Sevgi Yavas, kadınlar adına konuşma yaptı.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 25 Kasım vesilesiyle panel düzenlendi.

Kürt Kadın Derneği, Danimarka Kadın Konseyi (Kvinderåd), Danimarka Kadın Toplumu (Kvindesamfund) ve Kültürlerarası Kadın Konseyi (Interkulturelle Kvinderåd) ile beraber, "Kadına karşı şiddet ve baskıya hayır, özgür kadın-özgür ulus" konulu panel düzenledi.
Danimarka Kadın Konseyi Sözcüsü Susanne Langer, şunları belirtti: "Şiddetin rengi, ülkesi, yoktur, şiddet ve baskıya maruz kalan kadınlara malesef her kesimde rastlıyoruz. Kadına karşı uygulanan şiddet ne yazık ki her zaman gündeme gelmiyor. Geçen yıl Danimarka Başbakanı'na Suriye'deki savaşta şiddet ve baskıya maruz kalan kadın ve çocuklar için gönderdiğimiz mektup cevapsoz kaldı. Bizler, organizeli ve örgütlü bir şekilde sorunlarımızı gündeme getirmeliyiz. Böylelikle sesimizi duyurur ve şiddetin, baskının önüne geçebiliriz."

Danimarka Kadın Toplumu Sözcüsü Susanne Larsen ise ülkedeki kadın sığınma evlerinde yaşayan kadınların sorunlarına dikkat çekti.

Refugees Welcome Derneği Sözcüsü, Michala Bendixsen, Danimarka'daki mülteci kadınların durumları ve şiddetin kadın üzerindeki izlenimlerine değindi.

'TÜRKİYE DAIŞ'İ DESTEKLEYEREK KADINA BAKIŞ AÇISINI ORTAYA KOYDU'

Panele TJK-E adına katılan Zeynep Coşkun ise şunları kaydetti:

"Türkiye, IŞİD terör örgütünü destekliyor. DAIŞ tarafından kadınlar bir meta gibi satılıyor, kadına yönelik köle pazarları kuruluyor. İktidar ise bu çeteleri destekleyerek kadına bakış açılarını ortaya koyuyor. Kadınların özgür-örgütlü mücadelelerini yükseltmesi gerekiyor. Kadın hareketlerinin içinde daha çok yer almalıyız."
Coşkun, konuşmasının sonunda, "Mirabel kardeşlere yapılan bugün Ekin Wan'a yapılmıştır" dedi. 
 

...