Uzundere köylüleri ev tapuları verilmediği için işgalci konumunda

İzmir Uzundere köylüleri, belediyenin ev tapularını vermediği için kendi köylerinde işgalci konumunda. Köy sakinleri yaşadıkları sıkıntıların çözülmesi için İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karabağlar Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

İzmir Uzundere köylüleri, belediyenin ev tapularını vermediği için kendi köylerinde işgalci konumunda. Köy sakinleri yaşadıkları sıkıntıların çözülmesi için İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karabağlar Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

İzmir’in eski yerleşim alanlarından olan 350 yıllık Uzundere Köyü sakinleri kendi arazilerinde işgalci konuma düştü. Köylülerin ev tapularını alabilmek için defalarca belediyeye başvurmasına rağmen, tapuları verilmiyor. Zamanla arazilerinin bir bölümünü hazineye kaptıran köylüler, belediyeden ev tapularının bir an önce verilmesini ve Tahtacı kültürünün oluşturduğu sosyal altyapısının bozulmaması için köyün ‘koruma planına’ alınması istiyor.

ANF’ye konuşan köy sakinlerinden Süleyman Gür, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Uzundere köyüne 2002 yılında ‘Uzundere Köy İçi’ adında uygulama imar planı uyguladığını belirterek, “Bu planı getirdiğinde İBB şunu yapıyor; yıllardır burada yaşayan insanların evlerini bir anda okul ve park alanı ilan ediyor, yola terk fazlası veriyor. Çünkü köylüye gelip sormuyor, yerinde inceleme yapılmıyor. Sadece arazi tapuları üzerinden bir plan yapılıyor. Buradaki evlerin çoğu arazi tapusu içinde görünüyor ev tapusu yok. Bundan kaynaklı evlerin olduğu araziler arsa olarak görünüyor” diye ifade etti.

‘BELEDİYENİN İŞİNE BÖYLE GELİYOR’

Köyün üstünden geçen yeni yol için boş arazilerin kamulaştırıldığını ama halen evler için bir tebligatın gelmediğini söyleyen Gür şunları ifade etti: “Bu evler 1940 yıllarda yapıldı, bunlara hiç bir gün tapu verilmek istenmedi. Ya da belli şartları tamamlayın öyle verelim diyen sosyal belediyecilik anlayışı hiç bir zaman olmadı. Çünkü belediyenin işine geliyor. Gelin tapularınızı dönüştürelim, düzenlemeleri beraber yapıp yasal olarak sizi koruyalım demediler, kimse köylüden halktan yana tavır almadı.”

‘TAHTACI KÜLTÜR VE GELENEKLERİ YAŞATILSIN’

Uzundere köylüleri olarak başta İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karabağlar Belediye Başkanından köyle ilgili bir koruma planının çıkarılmasını istediklerini ifade eden Gür şunları söyledi: “Bu korunma planındaki amacımız sosyal bir alt yapısı olan Tahtacı Türkmen köyünün korunması, kültür ve geleneklerimizin yaşatılması. Bin yıllık geleneklerin kaybolup gitmesini istemiyoruz. Bu sosyal alt yapı bile köyü korumak için yeterlidir. Bizim koruma planımızı çıkarıp tapularımızı verin. Tapu tahsis belgesi olanların ki tapuya dönüşsün. Hazine arazisinde işgalci gibi görünenler 350 yıldır bu köyde yaşıyor nasıl işgalci görünebilir? Bunlar hep sistemsel sorunlar ama bunlara göz yumuluyor. Sürekli olarak belediyeye başvuruyoruz, ama hiç bir zaman sonuç alamadık, bu da belediyelerin işine geliyor. Köylünün dahil olduğu bir proje hazırlansın ve hep birlikte bu işi çözelim. Dönüşümü hiç bir şekilde kabul etmiyoruz, yerinde yenileme istiyoruz.”

‘MİLLİ EMLAKTA OLDUĞU İÇİN VERİLMİYOR’

Evinin ortalama 200 yıllık olduğuna dikkat çeken Zeynep Konuk da şunları söyledi: “Evimiz hazine arazisinde göründüğü için işgalci konumundayız. Başvurduğumuz halde milli emlak olduğu için tapumuz verilmiyor. Bu arsaların yurttaşlara devredilmesi lazım. Belediyeye getirisi yok diye başvuru işlemlerimiz değerlendirilmiyor. Uzundere köylüleri olarak tapularımız verilsin istiyoruz.”

‘BURASI BİZE AİT, NASIL İŞGALCİ OLURUZ?’

Emirgan Kutman, 72 yaşında olduğunu ve bu köyde doğup büyüdüğünü belirterek, eskiden çalıyla çevirdikleri ve kendilerine ait olan arazilerin şimdi hazine arazine yazıldığını hatırlattı.

“Benim bağ bahçe ekip, çevirdiğim 4 metrekare olan araziyi bile hazineye yazmışlar. Buralar bizim köyümüz şimdi bütün arazileri hazineye yazdılar. Burası nasıl hazine olur? Burası benim. Param yok diye resmi işlemleri yapamadım. Dedelerim gelmiş buraya. Biz 350 yıldır buradayız. Bizim arazilerimize el konuldu. Bize bir hak tanınsın ve tapularımız verilsin” diyen Kutman, eksiden araziyi para yok diye çalıyla çevirdiklerini o yüzden de tapuya gerek olmadığını da sözlerini ekledi. Kutman “Her şey kime ait belliydi” dedi.

‘YILLARDIR BU KÖYDEYİZ’

Elif Özmen, köyde imar planı olmadığı için eski evlerin yıkılıp yeniden yapılamadığını belirterek şunları söyledi: “Yıllardır bu köydeyiz, arazilerimiz hep elimizden alınmaya çalışılıyor. Tapularımız var ama ev tapumuz yok. Bir çok arazimizde hazineye kaldı şimdi onları istiyoruz vermiyorlar. Belediyeden isteğimiz evimizin tapusunu versinler.”

‘KURNAZLIK YAPIP HAZİNE ARAZİSİ YAZMIŞLAR’

Ali Barat, köydeki arazilerin kayıt altına alındığı zaman, 3 ya da 4 dönümünün hazine arazisi diye gösterildiğini belirterek, “Bu araziler daha sonra Milli Emlak’a kaldı şimdi istediğimiz halde bize verilmiyor. Zamanında uğraşamadık bu işlerle onlarda kurnazlık yapıp hazine arazisi diye yazmışlar. Bizim duyduğumuza göre Milli Emlak bu arazileri belediyelere veriyormuş.”