Uca, özgür basına baskı ve saldırıları Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Uca, özgür basına yönelik baskı ve saldırıların arttığına dikkati çekerek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Uca, DİHA'nın 13 muhabirinin son dönemde tutuklandığını da hatırlattı.

HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, AKP/Saray'ın özgür basına dönük baskılarına ilişkin, Meclis'e soru önergesi sundu.

Uca, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde, Kürdistan'da çalışan gazetecilerin devlet güçlerince engellendiği ve saldırıya uğradığına dikkati çekti. 

Uca, "Can Dündar örneğinde olduğu gibi, gazetecilerin hala silahlı saldırıya uğradığı ülkemizde, onlarca gazeteci haber takibi yaparken ‘heyecanlı olma’ ve sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret suçu’ işleme gibi temelsiz suçlamalarla yargılanıp hapse atılmıştır" diyerek, şöyle devam etti:

'DİHA'NIN 13 MUHABİRİ TUTUKLANDI'

"Örneğin, 'Sansür, Baskı ve Fiziki Saldırılar Raporu'nda yer alan bilgilere göre, 24 Temmuz 2015-16 Mayıs 2016 tarihleri arasında DİHA’nın 13 muhabiri tutuklanmıştır. Yine, bu tarihten beri DİHA’nın açtığı 40 web adresi Telekomünikasyon Daire Başkanlığı (TİB) tarafından erişime engellenmiştir. 

Basın özgürlüğü açısından şiddetli gerileme yaşayan ülkeler arasında Türkiye en ön sıralarda yer almaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 180 ülke medyasına mercek tutan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde, Türkiye iki puan daha gerileyerek 151'inci sıraya düşmüştür. Yine, Freedom House'un 199 ülkeyi kapsayan 2016 Basın Özgürlüğü Raporu’nda ise 156. sırada yer alması sebebiyle Türkiye hala 'Özgür Olmayan Ülkeler' kategorisinin içinde yer almayı sürdürmektedir. Özgür medya üzerindeki sansür ve baskı sonucu oluşan temel insan hakkı ihlalleri kamuoyunda ciddi endişe yaratmaktadır. Halkın haber alma, bilgilenme ve serbest kamusal tartışma üzerinden bireysel kanaatini oluşturma hakkı, doksan iki yıllık Cumhuriyet tarihinde eşine rastlanmadık derecede tehlike altındadır. Söz konusu baskılar vatandaşların hakikati öğrenme hakkının gasp edilmesine yol açmış böylece anayasanın 'Basın hürdür, sansür edilemez' ve 'Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak' şeklindeki 28. maddesi aleni bir şekilde ihlal edilmiştir."

HDP'li Uca, önergesinde Bakan Arslan'a baskı, tutuklama ve sınır dışı edilmelerin yasal dayanağını sordu.