Soma davası 13 Ekim’e ertelendi

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili açılan davanın 3'üncü duruşmasının son oturumunda ara karar açıklandı.

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili açılan davanın 3'üncü duruşmasının son oturumunda ara karar açıklandı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, Soma A.Ş.'nin sahibi Alp Gürkan'ın yargılanması için verilen dilekçenin ise savcılığa gönderilmesine karar verdi. Madenden sağ kurtulan tüm mağdur işçileri 13 Ekim'de ifade vermeye çağıran avukat Selçuk Kozağaçlı, "Gelin doğruyu söyleyin" dedi. 

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili 8'i tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 3'üncü duruşmasının 9'uncu celsesinde müşteki avukatları, sanık avukatları ve iddia makamı ile sanıkların taleplerinin dinlenmesinin ardından ara karar açıklandı. Kararda, maktul yakınları ve bir kısım müştekilerin avukatlarının katılma talepleri kabul edilirken, DİSK ve TMMOB gibi kurumların vekillerinin katılma talepleri ise suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddedildi. 

Bir kısım müştekilerin ifadelerinin alınması için Soma, İzmir, Adana ve birçok ilin ağır ceza mahkemelerine yazı gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların e-posta ve telefon kayıtları ile Soma A.Ş.'ye ait hesapların kontrol edilmesi talebi ise reddedildi. SGK İzmir Başkanlığı'na yazı gönderilerek maden teftiş raporlarının istenmesini talep eden mahkeme heyeti, Soma A.Ş'nin sahibi Alp Gürkan'ın davada yargılanmasını talep eden dilekçenin ise savcılığa gönderilmesine karar verdi. Ayrıca Soma Savcılığı'na yazı yazılarak, Eynez Maden Ocağı'ndaki bant hareketlerini kontrol eden dokümanların gönderilmesinin istenmesine karar veren mahkeme heyeti, TKİ ve MİGEM'den istenen belgelerin gönderilmesi için yazı yazılmasına karar verdi. 

Tutuklu sanıkların tahliye ve tutuksuz sanıkların ise tutuklanma taleplerini reddeden mahkeme heyeti, adli kontrol altında bulunan tutuksuz sanıkların adli kontrollerinin kaldırılmasını talebini de reddetti. Tutuksuz sanıkların mahkemeden muaf tutulması talebini de reddeden mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların mahkemeye gelmemeleri halinde ise zorla getirilmelerine karar verdi. Olay günü U3 bölgesinde çalışan işçilerin mahkemede bizzat dinlenmesine karar veren mahkeme heyeti, bilirkişi raporları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın inceleme raporlarında belirlenen gaz maskeleri, üretim zorlaması, sensör verileri ve benzeri konularda tutuklu sanıkların tutuklanma sebebinin meşru olduğuna da karar verdi. Dava 13 Ekim gününe ertelendi. 

Duruşmanın ardından müşteki avukatları ve madenci yakınları duruşma salonu önünde kısa bir açıklama yaptı. Aileler adına konuşan Avukat Can Atalay, yaklaşık iki haftalık duruşma süresi boyunca paranın her şeyi satın alamayacağını gördüklerini belirterek, Soma A.Ş. kamu görevlileri tarafından da korunan bir şirket olduğunun altını çizdi. Davanın takipçisi olacaklarını vurgulayan Atalay, tüm demokratik kamuoyunu da davaya sahip çıkmaya çağırdı. 

Ardından konuşan Avukat Selçuk Kozağaçlı ise, bundan sonra en kritik sürecin mağdur ifadelerinin dinlenmesi olduğunu ifade ederek, mağdur olan yoksulların karşısına yalan söyleyen yoksulların çıkarıldığını ve bu oyuna gelmeyeceklerini söyledi. 13 Ekim'de madenden sağ kurtulan tüm mağdur işçileri ifade vermeye çağıran Kozağaçlı, "13 Ekim'de ifade verecek olanlar işten atılmaktan korkuyorlarsa onlara biz iş bulacağız, Evden atılmaktan korkuyorlarsa bizim evimizde kalacaklar. Gelin doğruyu söyleyin" dedi. Kozağaçlı, gerçekler ortaya çıkana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini de vurguladı.