Sivas katliamı Stockholm’de protesto edildi

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te düzenlenen Pir Sultan Abdal Festivali’ne katılırken kaldıkları ‘Madımak Oteli’nde faşist ve aşırı dinciler tarafından yakılarak katledilen 35 aydın katliamın 22. yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de anıldı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te düzenlenen Pir Sultan Abdal Festivali’ne katılırken kaldıkları ‘Madımak Oteli’nde faşist ve aşırı dinciler tarafından yakılarak katledilen 35 aydın katliamın 22. yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de anıldı.

İsveç Alevi Fedarasyonu’nun çağrısı üzerine Sergel Meydanı’nda yapılan etkinlikte, katledilen aydınların resimleri çiçeklerle süslendi ve önlerinde mumlar yakıldı. Sıvas’ta yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşundan sonra yakılarak öldürülen aydınların adları teker teker okunduğunda meydanda bulunalar hep birlikte ‘burada’ diye yanıtladı.

Etkinliğin açış konuşmasını katliamdan sağ olarak kurtulmayı başaran Ozan Ali Çağan yaptı. Sivas’a semah dönmek, saz çalmak, barış ve kardeşliğe katkıda bulunmak için gittiklerini, ancak aşırı dinci ve faşistlerin saldırılarına uğradıklarını belirterek yaşadıklarını, “Düşünebiliyor musunuz otelde 100’ün üzerinde insan sıkışmış kalmış. Dışarıda 15 bini aşkın bir güruh ağzından salyalar akıtarak ‘Yakın oteli, öldürün bunları’ diye bağırıyor. Oradaki güvenlik güçleri de, katliamları gerçekleştirmeleri için neredeyse onlara yol gösteriyor” dedi.

Aradan geçen 22 yıl içinde Türkiye’de hiç bir şeyin değişmediğini ve hatta bazı şeylerin geriye gittiğini belirten Çağan, “Bugün Türkiye 1992’ye göre daha kötü bir durumda. Irkçılık ve şovenizm almış başını gidiyor. Kürtlere karşı oldukları için IŞİD’ı destekleyen bir politika izliyorlar” şeklinde konuştu.

Amara Kürt Kadın Meclisi ve Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan İmran Karaer, Sivas’ta 35 aydının yaşamını yitirmesine yol açan saldırının Türkiye’de İslam adına katliam gerçekleştirenlerin olduğunu gösterdiğini, 22 yıl önce Sivas’ta insanları yakanların günümüzde Kobanê’de yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan katliamları gerçekleştirdiklerini söyledi. 22 yıl önce Sivas’ta insanları yakanlarla günümüzde Şengal, Rojava, Girê Spî’de katliamlar yapanların aynı zihniyete sahip olduklarına dikkat çekti.

İsveç Barış Konseyi Başkanı Kemal Görgü ve Kadın Barış İnisiyatifi’nden Serpil İnanç, konuşmalarında Sivas katliamını kınadılar ve aynı zihniyete sahip aşırı dincilerin Rojava, Kobanê ve Şengal’de yönelik saldırılara karşı mücadele etmenin önemine vurgu yaptılar.

Etkinlik Sivas’ta yaşamını yitiren aydınların yazdıkları şirlerin okunmasıyla sona erdi.