Sığınmacıların son umudu 25 liralık can yeleği

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Yunan adalarına oradan da Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacıların ilk istasyonu genelde İzmir’in Basmane semti oluyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Yunan adalarına oradan da Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacıların ilk istasyonu genelde İzmir’in Basmane semti oluyor. Sığınmacıların gelmesiyle birlikte semtte en temel ihtiyaç haline gelen can yelekleri açıktan ve rahat bir şekilde satılıyor. Gıda ve temizlik malzemelerinde sonra en rehavet gören yelekler 25 TL’den alıcı buluyor.

İç savaşların yaşandığı Somali, Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden Avrupa ülkelerine gitmek üzere yola çıkan sığınmacıların ilk istasyonu Ege Bölgesi kıyıları oluyor. Bu kıyıların en işlek durağı ise bir dönem tarihi ve kültürel yapısıyla adından söz ettiren Basmane oluyor. Bu semt şu an da Yunan adalarına gitmek isteyen sığınmacıların yaşadığı ufak bir kenti andırıyor. Kiraladıkları evler ya da otellerde kalanların haricinde, sokaklarda, banklarda ve betonun üzerin de yaşayan sığınmacıları görmek mümkün.

‘GENELDE MAHALLEDEKİ SIĞINMACILAR ALIYOR’

Sığınmacı ve mültecilerin yoğun olarak yaşadığı mahallerde bulunan market, hırdavatçı, fırın ve seyyar satıcılarda en dikkat çeken ürünlerin başında can yelekleri geliyor. Dışarıda fiyatıyla birlikte teşhir edilen yeleğe yoğun bir ilginin olduğu görülüyor. Dükkanların nereden ve nasıl temin ettiği öğrenilemezken, açıktan satılan bu ürünlerin müşterileri ise belinde sırt çantalı ve genel de mahalledeki sığınmacılar oluyor.

‘KAÇTANE ALACAKSINIZ?”

Üzerinde, düdüğü, feneri, kapasite ağırlığı bulunmayan, su emen kumaştan ve yetersiz malzemelerden üretilen can yelekleri satışı yapan dükkanlardan birine fiyat sorduğunuz da, satıcı size ilk olarak kaç tane alacaksınız? diyor. Son zamanlar da mülteci ve sığınmacıların yolculuklar sırasında yaşadığı kazalar nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine satışların tavan yaptığını belirtilirken, fiyatlar 25 ve 60 TL arasında değişiyor.

Türkiye’de her yıl ortalama 200 sığınmacı yaşamını yitirirken, Ege Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın açıklamalarına göre, 2014 yılının ilk sekiz ayında Ege Deniz’inde 5673 sığınmacı yakalandı.