GÖRÜNTÜLÜ

Rojava’da yeni eğitim sistemi ile okullar açılıyor

Rojava’nın Cizirê Kantonu'nda okuyan Kürt, Arap, Asuri-Süryani öğrencileri 2016-17 eğitim yılına başlayacak. Artık okullarda yeni çokdilli bir eğitim programı olacak.

Yeni öğretim yılı için akademilerde Kürt, Arap ve Süryani öğretmenlerin yeni sistem ve program üzerine eğitildiğini ifade eden Cizirê Kantonu Eğitim Konseyi Eşbaşkanı Semira Heci Ali, “eskinin tüm programları ilkokullardan kaldırılarak, demokratik Özerk Yönetimin Eğitim Konseyinin programı Kürtçe, Arapça ve Asuri-Süryanice dillerinde okutulacaktır” dedi. Kürtçe başlangıçtan 6. sınıfa kadar, Arapça başlangıçtan 6. sınıfa kadar, Süryanice dilinde 3. sınıfa kadar ancak kitapları hazırlandığını anlatan Semira, 3. sınıftan sonra Arapça ve Kürtçe ikinci dil dersleri, 6. sınıftan itibaren de yabancı dünya dili olarak İngilizce dili öğretileceğini vurguladı.

10 ay içerisinde akademilerin yeni eğitim için tekrardan kayıtlara başlayacağını söyleyen Semira, Rojava Üniversitesinin de 10. ayın başında açılacağının müjdesini verdi. Geçen yıl ilkini başladıkları anadil eğitimlerinde büyük bir gelişme kaydettiğini anlatan Semira, üniversitede farklı bölümler ile toplumsal ihtiyaçlara cevap olmak istediklerini ifade etti. Yeni eğitim yılına ilişkin ANF’ye konuşan Eğitim Konseyi Eş Başkanı Semara Heci Ali, uzun süre işgal rejimin yıkıntılara ve çetelerin talanından dolayı okullarında teknik ve materyal ihtiyaçlarının olduğunu ve bu konuda destek beklediklerini söyledi.

ROJAVA ÜNİVERSİTESİ AÇILIYOR

Okulların açılmadan bir ay önce sistemin nasıl olacağı, bölge diller ile uyum noktasındaki sorunları çözüme kavuşturmak için değerlendirme, toplantı ve tartışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Cizirê Kantonu Eğitim Konseyi Eş Başkanı Semira Haci Ali, geçen yıl kaygıların ardından elde edilen başarıları gördükten sonra daha olumlu yaklaşım içinde olduklarını ifade etti. Bu yılki eğitimler için 7 binden fazla Kürt ve 4 bin dolayında Arap Süryani halkından da sayıları az da olsa ihtiyaca göre öğretmeni akademilerde eğitimdin geçirdiklerinin bilgisini veren Semira “yeni özgürleştirilen alanlar içinde öğretmenler eğitiliyor” dedi.

Ortaokulların da gündemlerinde olduğunu ve önümüzdeki yıla hazırlık amaçlı Kürtçe öğrencilere haftalık 3-5 saat arası bir eğitim programı uygulayacaklarını belirten Semira, “Ayın 4’unden itibaren okulların hazırlanması ve öğrenci kayıtları ve öğretmenlerin yeni yerleri için okullar resmi olarak açıldı. Geçen yıl gidemediğimiz köyler vardı. Bu yıl bu köylere de gidilerek adım adım eğitim sisteminin bir olmasını sağlayacağız” dedi.

Semira devamla şunları söyledi: “Til Berak, Ceza, Hol, Şeddad ve Ariş gibi yeni özgürleştirilen alanlarda DAİŞ sürecinde tahrip edilen yerler için yönetimler belirlendi yeni programa geçmek için hazırlıklar yapıldı. Öte yandan özel okullar daha çok ticari amaçlı eğitim veriyorlar. Bu okulların önünü almak içinde yapılacak yasal düzenleme ile özerk yönetim alanlarında bulunan herkes bir program çerçevesinde çalışma yürütecekler. Öğretmenlerimizin eğitim gördüğü Akademiler bir yılını tamamladı. 7.10.2016 tarihinde akademiler yeniden eğitimler için kayıtlara başlayacak. İhtiyaca göre bunu bir buçuk yıla çıkardık. Yeni özgürleştirilen yerler içinde Arap halkından komisyonlar oluşturuluyor. Gelen bu komisyonlar yeni sisteme göre eğitim aldıktan sonra şehirlerine dönerek oranın eğitim ihtiyacına göre eğitim verecekler. 10.ayın 1’inde Rojava üniversitesi de açılacaktır. Bu üniversitemiz Suriye’de okuyan öğrencilerin ekonomik, sosyal sorunlarına cevap olacaktır. Lise okuyan öğrencilerimiz içinde bir gelecek oluşturulacaktır. Kürt, Arap, Suryan öğrencileri bu şekilde eğitim devamını sağlayacaklar.

Üniversitede açılacak bölümler daha çok Eğitim Enstitüleri, Ziraat, Petro-kimya, Kürt sanatı alanlarında olacak. Rojava üniversiteleri Coğrafya, Tarih bölümlerine alanında da kapılarını açacaktır. Üniversitenin hazırlık çalışmaları yapıldı ve şimdi okuyacak öğrencilerin kayıt işlemlerini yapıyoruz. Üniversitemize sadece Cizirê Kantonundan değil, Kobanê ve Afrin Kantonlarından ve hatta Suriye şehirlerinden de öğrenciler gelip okuyabilir. Bu şekilde Demokratik Özerk Yönetim okullarında okuyan öğrencilerimizin geleceğini hazırlamış oluyoruz.”

ANADİL EĞİTİMİNDE OLUMLU YERDEYİZ

Öğrenci-öğretmenlerin ortaklaşması ile başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade eden Semira devamla şunları söyledi: “Rejimin döneminden kalan uygulamaların tersine öğretmen ve yönetimimizin manevi desteklerini öğrencilerimiz mutlu kıldı ve bunu ailelerimiz de ifade etti. Özel okullar halen rejim döneminden kalan programlar uyguladıkları için olumsuz yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Bu özel okullar için de yönetmelik ve yasal düzenlemeler yapılacak. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında daha rahat bir dönem yaşayacağımızı düşünüyoruz. İlkokullardaki tüm eğitim özerk yönetimin öncülüğünde yürütülecek. 6.sınıftan sonra okuyan öğrenciler için yaşanan kaynak sıkıntısından dolayı değişim tamamlayıncaya kadar devam edecek. Devrimsel koşullarımızdan kaynaklanıyor şimdi okulları da araç gereç ve teknik altyapı sıkıntısını yaşıyoruz. Bunu halkımız da anlıyor ve anlayış gösteriyor.

Devrimimiz uluslararası alanda giderek tanınmaya başlıyor. Ve bu eğitim kurumlarımızın ilişki ve diyaloglarına da yansıyor. Örneğin Mezopotamya Üniversitemiz ile Paris üniversitesinin hukuk ve felsefe bölümleri arası da bir dayanışma anlaşması imzaladı. Uluslararası alandaki bu dayanışma ve anlaşmalar meşruiyet ve yasallık gibi bazı gerekçeleri ileri sürenler direk olarak boşluğa düşmüş oldu. Kürt halkına karşı sorumsuzca davrananlar devrimimizin her attığı adıma karşı çıktıkları gibi, ana dil eğitimimize de karşı çıktılar. Eğitimdeki bu başarımız bu kesimleri de bir kez daha maskelerini düşürdü. Çıkarlarını bu halkın çıkarlarının üstünde tutanların bu toplumu etkileme güçleri olamaz. Kürt hareketleri bundan elli yıl önce eğitim ve kültürel değerlerimizi istiyoruz diyordu. Ama biz eğitim kendi dillerimiz ile başlatırken, “erkendir diyenler” nerede yaşıyorlar ona bakmak yeterlidir. Şimdi öz savunmadan eğitime kadar her türlü yönetimsel güç halkımızın elindedir ve bunu giderek geliştirip büyütüyoruz. Siyasi, askeri, diplomatik ve kültürel olarak Rojava devrimi dünyada ses getirmiş bulunuyor. Biz de eğitim sistemimizi bu gelişmeler göre düzenleyip geliştiriyoruz.”

KADIN EĞİTİMDE BAŞAT ROL OYNUYOR

Eğitim sistemlerinin sürekli ve devamlılığı için diğer kantonlar ile ortak yaptıklarını ve geçen yıl düzenledikleri eğitim kongresini bu yıl tekrarlayarak eğitimde bir sistem oluşturmak isteklerini anlatan Semira devamla şunları söyledi: “ Kongrede aldığımız karar gereği üç kantonda aynı program ve sistemi uygulayacaktır. Ama kantonların özgünlüklerine göre bazı düzenlemeler yapılabilir. Afrin ve Kobanê kantonları bu yıl eğitimi birinci sınıftan 12. sınıfa kadar Kürtçe eğitim görecekler. Ama aynı koşul ve imkanlar Cizirê Kantonunda yoktur. Halen bazı sayısı ve kültürel sorunlar vardır. Çocukların Kürtçe dili halen yeterli değil, bizde üzerinde bir baskı aracına dönüştürmek istemiyoruz. Program ve yönetmelikler gibi eğitim gören öğretmenlerimizde aynı program çerçevesinde eğitim görüyor. Belgelerimizin içeri aynı sadece kanton isimleri değişiyor. Bu yıl Sirin tarafındaki Arap halkının kendi dili ile eğitim alması için öğretmenler gelip burada eğitim gördü.

Kadının Rojava devrimindeki öncülüğü eğitim alanında devam ettiğini söyleyebiliriz. Kadının doğasında zaten çocuğa daha yakın olma özelliği vardır. Eğitim alanındaki ihtiyaç aynı zamanda kadın içinde bir imkân doğmuş oldu. Bir çok kadının geçmişte öğretmen olma imkânı yoktu. Devrim ve eğitim kadına bu yönlü destek verdi. Kadın bu alanda da hem kendisini yarattı, hem de önemli bir görev de üstlendi. Şimdi okul ve akademilerin büyük bir kısmının yönetimi kadın arkadaşlarımızdan oluşuyor.

Biz kendi eğitmen ve öğretmenlerimizi yetiştirmede bir sıkıntı yaşamıyoruz. Toplumu Kürtçe dil eğitimi konusunda eğitiyoruz. Toplumsal alandaki eğitimlerimiz vardır. Ancak okullarımızın araç gereç ihtiyaçları çok fazladır. İlişkilerde olduğumuz bazı dış kurum ve güçler kimi araçları gönderme sözlerini verdi. Gelen kimi yardımlar oldu ve biz bazı okulları donattık. Ancak bizim imkânlarımız rejimin yıllardır yaptığı yıkıntı ve tahribatları kısa sürede gidermeye yetmiyor. Bir de birçok yeni yer çete işgalinden yeni kurtarıldı. Buralar adeta talan edilmiş, yakılmış, yıkılmış alanlardır. Buraların düzenleme ve yeniden inşa etme gibi bir sorunu vardır. Bu açıdan hem tekniki hem de eğitim materyalleri tamamlama ihtiyaçlarımız vardır. Örneğin okullarda öğrenciler için oyuncak ve spor aletlerimiz hemen hemen yoktur. İmkânlarımıza göre ancak okul gereçlerimizi de tamamlayabiliriz. Halkımız da bunu anlayış ile karşılayacak.”  

...