Rapor: İzmir'deki açlık grevi tehlike sınırında!

İzmir Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Aliağa Şakran Cezaevinde açlık grevinde olan tutsaklara dönük hak ihlallerini raporlaştırdı.

İzmir Aliağa Şakran Cezaevinde kalan PKK’li ve PJAK’lı tutukluların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecrit ve operasyon yürütülen köylüler üzerindeki ambargonun kaldırılması amacıyla 15 Şubat’tan bu yana başlattıkları süresiz dönüşümsüz açlık grevi 40’ıncı gününde. Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, açlık grevinde olan tutukluların yaşadığı hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda, tutukluların sağlık durumları risk sınırına dayandığı ve 10 -16 arası kilo kaybı yaşadığı kaydedildi. 

Raporda, tutsakların bugün cezaevlerinde yaşanan sorun ve baskıların artması, hak ihlalleri, ağır tecrit, hukuksuzluk, keyfi yasaklar OHAL ile birlikte dışarıya yansımasının izdüşümü olduğu aktarıldı. Türkiye’de bütün cezaevlerine özellikle siyasi tutsaklara karşı baskılar ve hak ihlallerinin giderek çeşitlenip şiddetlendiği belirtilen raporda, “İnsan onuruna yakışmayan uygulamalar var. Şakran Ceza İnfaz kurumundaki tutsaklar çok uzun süredir bu hak ihlallerine maruz kalmaktadır” denildi. 

RAPORDA YER ALAN İHLALLER

Raporda cezaevinde yaşanan hak ihlallerine şöyle yer verildi:

*Ağır tecrit uygulanmaktadır. Havalandırmada koğuşlar birbirini görememektedir.

*Ayakta sayım alınmaktadır.

*Koğuşlar çok kalabalıklaşmış yataklar yeterli değildir. 10 kişilik koğuşlarda 15-20 kişi kalmaktadır. Kalabalıktan dolayı havasızlık artmıştır. 

* Havalandırmaya çıkarılırken ayakkabı çıkart giy uygulaması başlamıştır. 

* Doktor ihtiyaçları çok geç karşılanmakta ya da doktora hiç ulaşılmamaktadır. Kelepçeli muayene ettirilmek istenmektedir. 

* Sosyal alanlar yasaklanmıştır. Buna kütüphane dâhildir. 

*Kitap kısıtlamasına gitmiştir. Yasak olmayan kitaplar bu sefer cezaevi eğitim kurumu kararıyla yasaklanmaya başlanmıştır. Fazla detaylı basılmış gerekçesi ile atlas bile verilmemiştir. Sözlük çok kalın olduğu için yasaklanmıştır. 

* Şakran 2 Nolu T Tipinde Kürtçe Türkü eşliğinde halay çeken tutsaklara topluca hücre cezası almışlardır.

*Mektuplara el konulma başlamıştır. 

* Tutuklulara terörist yazan yaka kartı uygulaması getirilmiştir. Yaka kartını kabul etmeyenlerin aileleri ile görüşmesi telefon etme halkları engellenmiştir. 

*Havalandırmalar telle kapatılmaya başlanmıştır. 

* Tutsaklar görüşe çıkarılırken bile tek sıra halinde yürümeye zorlanmaktadır. 

* Açık görüş oranlarında 4-5 gardiyan masa aralarında dolaşarak kasıtlı bir şekilde hem tutsaklar hem de görüşçüleri taciz etmektedir. Tutsaklar 7 Şubat’ta açık görüşte bunu protesto etmişler ve görüşü 10 dakika içinde sonlandırmıştır. 

*Sürgün gelen tutsaklara çıplak arama dayatılmakta kabul edilmeyince zorla soyulup darp edilmektedir. 

*Şakran Çocuk bölümünde Ocak ayında 6 çocuk ağır şekilde işkence uygulanmıştır. Gerekçe aralarında Kürtçe konuşmalarıdır ve bir çocuk zaten Türkçe bilmemektedir.

*Önceden verilmiş bir hak olan “Ödül İzini” hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırılmıştır. Bu izin aileleri uzakta olan tutsaklara sağlanan 2-3 saatlik görüşme iznidir. 

*İhlal edilen hakları için tutsaklar her gün bazen 70’e varan dilekçelerle idareye seslerini duyurmaya çalışanlarda reddedilmiş idareyle diyalog kuramamışlardır. 

*İzmir valiliği İnsan Hakları izleme Komitesi cezaevine gitmiş tutsaklar ve tutsaklar ve idare ile görüşmüştür. Bundan Dört gün sonra baskılar inadına daha da artmıştır. Hasta tutsakların durumu daha da vahimdir. Bugünlerde tutsak Cengiz Eker’in mutlaka anjiyo olması gerekirken Hala doktora sevk edilmemiştir. 

* Cezaevlerinde bu durum adli ve idari yollarla başvurulmuş olmasına rağmen çözülmemiştir. 

* Tutukluların tek talepleri var PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecritlerinin kaldırılması, Özgürlüğü ve siyasi tutsaklara uygulanan özgürlüğü ve onur kırıcı uygulamaların kaldırılmasıdır. 

AÇLIK GREVİNE GİRENLER

İzmir Şakran 2, 3, 4, Nolu ile kadın cezaevinde 25 tutsağın açlık grevinde olduğunun vurgulandığı raporda, isimlere de şöyle yer verildi: "Eren Tekin, Sinan Ekmekçi, Mustafa Akar, Cengiz Doğan, Necdet Kaya, Erhan Aryüz, Murat Duran, Kadım Özdemir, Zana Yaktin, İhsan Balkaş, Özgür Güçlü, Aslan İlhan, Abdullah Aksu, Yusuf Özdemir, Roni Yavuz, Muhammed Biru, Şivan Bilik, Ahmet Azad Hacıhemm, Naif Yargın, Veysel Kaya, Hürriyet Doğan, Mahsume Şadel, Cihan Asi, Meryem Söyemez ve Deriya Morat."