Qers’te ‘hesap sorma’ Newrozu

Bu yıl Kuzey Kürdistan’da Newroz’un kutlandığı onlarca merkezden biri olan Qers’te, yoğun kar yağışına rağmen coşkulu bir kutlama gerçekleşti.

Qers’teki Newroz kutlaması Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde gerçekleşti.

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla organize edilen kutlamaya yüzlerce kişi katıldı.

Kent sakinleri yoğun kar yağışının durması ardından Kars Garı’nda bir araya geldi. Köylerde yaşayanlar ise kar nedeniyle güçlükle merkeze ulaşabildiler.

İki arama noktasından alana giriş yapılırken, sık sık “Bijî Newroz” sloganları atıldı.

Alanda özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun katılımı dikkati çekti. Newroz, saygı duruşunun ardından başladı.

Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, "Qers halkı iradesine her zaman sahip çıkmıştır ve sahip çıkmaya devam edecektir. El ele verin ve iradenize sahip çıkın. Newrozumuzu zindanlarda direnenlere ve depremde hayatlarını kaybeden halkımıza adıyoruz" dedi.

Kutlamaya katılan HDP Milletvekili Garo Paylan, "Zalimin zulmüne inat ne diz çöktünüz ne geri adım attınız” diye konuştu.  

Paylan, “14 Mayıs günü bir bayram daha kutlayacağız ve bu karanlık bitecek. Onlar zannettiler ki, zindanlara binlerce insanımızı attıklarında biz korkup geri çekileceğiz. Biz onur mücadelesi veriyoruz. Biz eşitliği Türkiye’de sağlayacağız. 14 Mayıs’tan sonra bu ülkede barış politikaları esecektir. Hepimiz kazanacağız. Seçime kadar omuz omuza çalışmaya hazırlanın” diye ekledi.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Newroz’un deprem nedeniyle biraz buruk geçtiğini belirterek,  “Yastayız ve öfkeliyiz, çünkü bizi kimin öldürdüğünü biliyoruz. Bizi, bu faşist iktidar öldürdü. Bizi, ranta bulaşmış, insanı ve doğayı yok sayan iktidar öldürdü. Biz, hakkımızı size helal etmiyoruz ve bunun hesabını vereceksiniz. Bu Newroz'u bir hesap sorma Newroz’u olarak kutluyoruz” şeklinde konuştu.  

Koçyiğit, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de tepki göstererek, "23 aydır İmralı’nın kapısını kilit vurmuşlar ve Sayın Öcalan’ın sesinin duyulmasını, barış umudunun ortaya çıkmasını istemiyorlar. Kürt halkının artık buna tahammülü kalmadı. 14 Mayıs’ta tecridin kırılması, siyasi tutukluların serbest bırakılması için de kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakılırken, Newroz programı, sanatçı Kasım Taşdoğan’ın şarkılarıyla sona erdi.