‘Potansiyel olarak yaşanabilir’ Güneş dışı 3 gezegen keşfedildi

Belçika’nın Liège Üniversitesi’ne bağlı bilim insanlarınca yapılan bir çalışma sonucunda, Güneş Sistemi dışında ‘yaşanabilir’ olma ihtimali olan en az 3 gezegen tespit edildi.

Belçika’nın Liège Üniversitesi’ne bağlı bilim insanlarınca yapılan bir çalışma sonucunda, Güneş Sistemi dışında ‘yaşanabilir’ olma ihtimali olan en az 3 gezegen tespit edildi.

Liège Üniversitesi ile Almanya’da bulunan Avrupa Güney Rasathanesi (ESO) tarafından yapılan araştırmanın sonuçları İngiliz Nature bilim dergisinde yayınlandı.

Araştırma sonucunda Güneş Sistemi dışında tespit edilen 3 Güneş dışı gezegenin (exoplanet) yaşanabilir özellikleri olabileceği anlaşıldı. Sistem dışında bir yıldızın etrafında dönen 3 exoplanetin her birinin Dünya ile aynı büyüklüğe sahip olduğu belirlenen araştırmaya göre, gezegenlerin yeryüzünden uzaklığı 39 ışık yılı. 1 ışık yılı 9 bin 460 milyar kilometreye denk geliyor.

‘YAŞAMA POTANSİYELİ OLABİLECEK’ GEZEGENLER

Liège Üniversitesi profesörlerinden Michael Gillon, söz konusu gezegenlerin Güneş Sistemi dışında yaşama dair kimyasal izler bulma imkanı sunduğunu söyledi. Gillon, “Potansiyel olarak yaşanabilir/oturulabilir olan bu gezegenler Dünyamızla aynı büyüklükteler ve günümüz teknolojisine uygun uzay araştırmalarına imkan veriyorlar” dedi.

Trappist-1 adı verilen bir ‘cüce yıldızın’ etrafında dönen 3 exoplanetin Şili’de kurulan ve kızıl ötesi ışınların kullanıldığı bir teleskopla izlendiği belirtildi. Cüce yıldızlar etrafında dönen bu tür gezegenlerin galaksimizde milyarlarca olabileceğini savunan Michael Gillon, gezegenlerden birinin Trappist-1 yıldızının çok yakınında döndüklerini, ancak üçüncüsünün bu yıldızın yaşanabilir bölgesinde olduğunu da kaydetti.  

KESİNLEŞTİRMEK İÇİN 5-10 YILLIK ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR

Söz konusu Güneş dışı gezegenlerin hem büyüklük hem de bileşimleri bakımından Dünyamızla benzerlik arz ettiği savunulan araştırmada, sahip oldukları atmosferik özelliklerin ve gerçek boyutlarının belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu dile getirildi. Bu gezegenlerin canlı yaşamı için uygun olup olmadıklarının kesin olarak belirlenmesi için 5 ila 10 yıl arasında bir çalışma yapılması gerekecek.

Güneş Sistemi dışında bulundukları için ‘exoplanet’ olarak da adlandırılan güneş dışı gezegenlerden bugüne kadar bin 109 kadar gezegen sistemi içerisinde  toplam bin 935 adet keşfedilmişti.

Nisan 2013’te Güneş Sistemi’nden bin 200 ışık yılı uzaklıkta Dünya’dan biraz daha büyük ve yaşanabilir bir exoplanet keşfedilmişti. Geçtiğimiz yılın Ocak ayında da Kepler uzay aracı tarafından 6 kadar bu özelliklerde exoplanetin keşfedildiği duyurulmuştu.