Özdemir: Almanya'da DAİŞ'e karşı tedbir alınmıyor

Almanya hükümeti PKK yasağı konusunda ısrar ederken, radikal İslamcı çetelere karşı etkili tedbir geliştirmiyor. Hamburg Sol Parti Milletvekili Özdemir’e, alınan tedbirlerin "göz boyama niteliğinde" olduğunu belirtti.

Almanya hükümeti PKK yasağı konusunda ısrar ederken, radikal İslamcı çetelere karşı etkili tedbir geliştirmiyor. Hamburg Sol Parti Milletvekili Özdemir’e, alınan tedbirlerin "göz boyama niteliğinde" olduğunu belirtti.

Hamburg Anayasa Koruma Dairesi’nin yaptığı açıklamaya göre, 2012 yılından itibaren aralarında 10 kadın olmak üzere 60 kişi DAİŞ çetelerine katılarak Suriye ve Irak’a gitti. Bunlardan yaklaşık 12 kişi çatışmalarda ölürken, 20 kişi Hamburg’a geri geldi. Hamburg Anayasa Dairesi Başkanı Torsten Voss, kentte radikal selefiler tarafından hemen hemen her gün açılan stantlarla yeni katılımların sağlandığını ifade ederek, Almanya’daki mevcut yasalar çiğnenmediğinden dolayı stantları engellemediklerini öne sürdü. Hamburg İç İşleri Senatörü Michael Neumann (SPD) ise, Almanya ve özel olarak Hamburg’da sürekli artan bir tehlike potansiyelini kaydettiklerini açıkladı.

'ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMIYOR'

Hamburg Sol Parti Milletvekilleri Christiane Schneider ve Cansu Özdemir, "Hamburg'dan DAİŞ saflarına katılımı engellemek için devreye sokulan yurtdışına çıkma yasağı" başlığı altında Hamburg Senatosu’na yazılı soru önergesi sundular. Önergede, 2013 yılından Şubat 2015‘e kadar 16 kişiye yurtdışına çıkma yasağı getirildiği, buna rağmen bunlardan 4'ünün DAİŞ çetelerine katıldıkları bilgisi yer alıyor. Senato tarafından verilen cevapta ise şu ifadeler yer alıyor: "Senato bu önlemleri aşırı İslamcılara karşı alınmış tüm tedbirlerin içinde önemli bir tedbir olarak değerlendiriyor. Senato uluslararası ve ulusal kararları uyguluyor ve tespit ettiklerine yurtdışı yasağı getiriyor. Gerektiğinde pasaportuna el koyma işlemlerini başlatıyor. Güvenlik güçleri orantılı ve hukuk çerçevesinde gereken tedbirleri alıyor."

Kürt milletvekili Cansu Özdemir, senatonun değerlendirmesine karşı şöyle konuştu: "Hamburg'dan yurtdışına çıkma yasağı bulunan 16 kişiden 4'ünün buna rağmen DAİŞ saflarına katılımı engellenemedi. Bundan anlaşılan, Eyalet Suç Dairesi‘nin aldığı önlemler ve Anayasa Koruma Dairesi’nin aldığı yurtdışı yasağı, sadece göz boyama niteliğinde. Bu gibi tedbirlerin etkin bir niteliği olmadığı gibi, aynı zamanda iyi düşünülmüş tedbirler değil. Bu sadece güvenlik güçlerinin DAİŞ’e karşı tedbirler görüntüsünü vermek için alınmış önlemlerdir."

ANSAAR INTERNATİONAL DERNEĞİ DAİŞ'E ÇALIŞIYOR

Sol Partili milletvekillerinden sunulan soru önergesinde yer alan başka bir konu ise, Düsseldorf merkezli olan ve Hamburg’da da faaliyet yürüten Ansaar International e.V. Derneği'ne ilişkin. 25 Mayıs 2015 tarihinde "Suriye'deki mağdurlara insani yardım" adı altında Plaza otelinde bir etkinlik düzenleyen söz konusu dernek, Hamburg Senato’suna göre "şiddet yanlısı radikal selefilerden" oluşmakta. Buna rağmen yaklaşık 3 bin Euro toplanan etkinliği engellemek için "kanunen yasaklanması gereken bir sebep" bulunmadı. "İnsani yardım adı altında cihat alanlarındaki insani dramı kullanarak selefi saflarına yeni gençler devşirmeye" çalıştığını tespit eden Hamburg Senatosu, mevcut kanunlar çerçevesinde suç teşkil edecek bir durumu tespit edemiyor.

'YARDIM TOPLAYIP DAİŞ'E GÖNDERİYORLAR'

Özdemir, Ansaar International e.V‘ Derneği'nin yasaklanması veya en azından dernek statüsünden çıkarılmasını talep ederek, "Bunların topladıkları yardımlar dedikleri gibi Suriye halkına değil, tam tersi DAİŞ çetelerine gidiyor" dedi.