Latin Amerika’da Öcalan’a büyük ilgi!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İspanyolcaya çevrilen Demokratik Uygarlık Manifestosunun birinci kitabı Latin Amerika’da tanıtılıyor. KNK üyesi Mahmut Çolak Zerdeştî, Öcalan’a ilginin büyük olduğunu söyledi.

İmralı Adasında 17 yıldır tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İspanyolcaya çevrilen 5 ciltlik Demokratik Uygarlık Manifestosu kitabının birinci cildinin tanıtım toplantıları Latin Amerika’da devam ediyor. KNK üyesi Mahmut Çolak Zerdeştî’nin çevrisini yaptığı, tarihçi ve siyaset bilimcisi Atilio Boron’un ön sözünü yazdığı Abdullah Öcalan’ın Demokratik Uygarlık Manifestosunun birinci cildinin Latin Amerika tanıtım toplantıları 2 Mayıs 2016 tarihinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te başladı. Arjantin’in yanı sıra Uruguay, Paraguay ve Brezilya’nın bazı kentlerinde tanıtım toplantıları düzenlendi. Atilio Boron’unda katıldığı bir çok toplantıya Öcalan’ın sosyalizm, demokratik modernite, ekoloji, jineoloji, kapitalizm ve Rojava devrimi üzerindeki görüşleri tartışıldı. Latin Amerika’daki sol, kadın kuruluşlarının yanı sıra Akademik ve bilim çevrelerinin ilgisiyle karşılaşan Demokratik Uygarlık Manifestosunun birinci kitabının tanıtım toplantılarına ilişkin ANF’ye bilgi veren KNK Üyesi Mahmut Çolak Zerdeştî, kitabının tüm kıtada tanıtım toplantılarının devam ettiğini belirterek, “Yaptığımız tanıtım toplantılarına bir çok çevreden insanlar katılıyor. Abdullah Öcalan’ın düşüncelerine büyük bir ilgi var” diye konuştu.

Mahmut Çolak Zerdeştî ile İspanyolcaya çevrilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Uygarlık Manifestosunun birinci cildinin tanıtım toplantıları üzerine konuştuk...

‘ÖCALAN’IN PARADİGMASI KÜRESEL DEMOKRASİ İÇİN ÖNEMLİ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarının İspanyolcaya çevrilme fikri nereden çıktı?

Beş ciltten oluşan Demokratik Uygarlık Manifestosu başta Kürtçe olmak üzere Ortadoğu dillerine daha önce çevrildi. Ancak başta İngilizce olmak üzere Avrupa dillerine çevrilişi ise oldukça gecikti. Bu daha önce yapılması gereken bir çalışmaydı ama bir türlü yapılamadı. İspanyolcaya çeviri bu çerçevede yapıldı. Bu çalışma, 2010 sonbaharında başladı. 5 cildin çevirisi 15 Şubat 2016 tarihinde bitti. Bütün bu 5 kitap, 6 yıl süren kolektif bir çalışma sonucunda İspanyolcaya çevrildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği paradigmanın küresel demokrasinin gelişmesi açısından ön açıcı ve geliştirici bir paradigma olmasından kaynaklı tüm dünya halklarına tanıtımı kaçınılmaz olmaktadır. Bu anlamda başta Ortadoğu olmak üzere aslında dünyanın birçok ülkesinde bu paradigmaya duyulan ihtiyaç da gittikçe gelişmektedir. İspanyolca tanıtımını yaptığımız Demokratik Uygarlık Manifestosunun ilk cildi olan uygarlık adlı savunma kitabı Latin Amerika ülkeleri ve ilerici hareketleri içinde ciddi bir ilgi ile karşılanmaktadır. İspanyolca çevirisinin ihtiyacı dünyada 500 milyondan fazla kişinin anadili olmasının yanı sıra Latin Amerikan’ın sahip olduğu devrimci gelenek ve toplumsal devrimci hareketlerin Kürt Halk Önderliğinin paradigmasına olan ilgisi çok üst düzeyde olmaktadır. Devrimci hareket ve toplumsal hareketlerin yaşadığı tıkanmayı aştıracak bir paradigma olarak görmeleri söz konusudur. Kitabın çevrilmesinin hemen ardından tanıtımının seminer ve konferanslar biçiminde etkinliklerin bu kıtada gelişmesi önemli ve ön açıcıydı.

Neden sadece birinci cilt yayınlandı. Diğerleri ne zaman yayınlanacak?

Her beş cildin aynı anda bastırılıp yayınlanması belli bir zorlanmayı beraberinde getirebilirdi. Tanıtımı açısından da zaman alabilirdi. Onun için birinci cilt ile bir ilgi uyandırmak ve ardından diğer 4 cilde gelişecek olan ilginin büyük olacağı inancındaydık. Ondan dolayı birlikte yayınlamadık. Diğer 4 cilt de önümüzdeki dönemlerde peş peşe basılıp yayınlanacak.

‘LATİN AMERİKA’DA YANKI YARATTI’

Tanıtım toplantıları hangi ülkelerde yaptınız?

Biz ilk olarak 2 Mayıs 2016 tarihinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te tanıtım toplantılara start verdik. Bu tanıtım toplantısına kitabın önsözünü yazan sosyolog ve tarihçi Atilio Boron’un yanı sıra Arjantin Kürt Kadın Hareketi Komitesi Temsilcisi Soledad De Battista, bununla beraber Arjantin’in tanınmış akademisyen tarihçi, profesör, yine çeşitli ilerici hareketlerin temsilcileri ve Kürt sorununa ilgi duyan siyasi çevreler de katılım sağladı. Gerçekleşen bu ilk tanıtım ülke ve kıta çapında önemli bir yankı yarattı. Ardından tanıtım seminer ve toplantıları Rosario, Santa Rosa (La Pampa), Mar del Plata, La Plata ve Cordoba gibi Arjantin’in birçok önemli şehrinde sürdürüldü. Buenos Aires’te 3 yerde tanıtım gerçekleşti. Latin Amerikan’ın diğer ülkelerinde ise; Uruguay’ın başkenti Montevideo’da (21 Mayıs 2016), Paraguay’ın başkenti Asuncion’da (23 Mayıs 2016), Brezilyanın Porto Alegre şehrinde (28 Mayıs 2016) gerçekleşmiştir.

Peki tanıtım toplantılarına ilgi nasıl?

Savunmanın tanıtımı oldukça yoğun ilgi ile karşılanmaktadır. Okuyan kesimlerin eleştiri, öneri ve görüşleri yavaş yavaş bize ulaşmaktadır. Paradigmaya olan ilgi kitap tanıtımında da çok açık bir biçimde yansıyor. Kıta açısından da savunmada önemli perspektifler olduğu düşüncesi tartışmalarda ortaya çıkmaktadır. Birçok yerden tanıtım talebi gelmektedir. Yine gittiğimiz birçok yerde gazete, dergi, televizyon, radyo gibi yayın kuruluşları bizimle söyleyişi yapıyor. Özellikle şehir ve üniversite kütüphaneleri bizden kitap istiyor.

‘KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İLGİ UYANDIRIYOR’

Abdullah Öcalan’ın demokratik uygarlık ve anti kapitalist düşünceleri Latin Amerika’da nasıl karşılanıyor?

Abdullah Öcalan’ın düşünceleri, Latin Amerika halkları için de hem kendi gerçekliklerini tanımada hem de Kürt halkı ve Kürdistan Devrimiyle bütünleşip kaynaşmada önemli bir umut ve ışık kaynağı rolünü oynayabilir. Buradaki Kürt halkının dostlarının da ortak görüşü bu doğrultudadır; yani savunmaların sadece Ortadoğu gerçeği ve Kürdistan devrimini tanıtma değil, aynı zamanda Latin Amerika devrimlerine de katkı sunacağı umudu ve beklentisi vardır.
En ilgi çeken konulardan birisi ise kadın özgürlüğü ve kadın kurtuluş ideolojisinin bu paradigmanın merkezinde olması daha doğrusu paradigmanın temel rehberi olması yoğun bir ilgi ve heyecan uyandırmıştır. Yapılan tanıtımların ardından gelişen tartışmalarda bu konu yoğun bir ilgi ile tartışılmış ve değerlendirilmiştir. Şimdiye kadar tanıtımı yapılan tüm şehir ve ortamlarda ilginin yoğun olduğu rahatlıkla belirtebilirim.

Yaptığınız bu tanıtım toplantıları devam edecek mi?

Uygarlık kitabının tanıtımı bu hafta içerisinde Şili’nin başkenti Santiago de Chile,’nin yanı sıra Valparaiso, Concepcion ve Temuco şehirlerinde yapılacaktır. Yine Peru’nun başkenti Lima’da da tanıtım gerçekleştirilecektir. Önümüzdeki aylarda ise Latin Amerika’nın kuzey hattında, Venezuela, Ekvator, Bolivya, Küba ve Meksika ile Orta Amerika ülkelerinde savunmaların tanıtımı yapılacak.

...