Kışanak Darbe Komisyonu'nda dinlendi

Eski milletvekili Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Meclis 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu'nda dinlendi.

Eski milletvekili Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Meclis 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu'nda dinlendi. Kışanak çözüm sürecinin önündeki engelleri anlatırken, Komisyonun AKP'li Başkanı Reşat Petek, Kışanak'a "Ekrem Dumanlı, PKK'ye sızan istihbarat elemanlarının listesini vermiş, doğru mu" diye sordu.

Kışanak, paralel devlet yapılanmasının yarattığı sorunları, hak ihlallerini, hukuksuz yargılamaları daha önce defalarca Meclis'te anlattığını hatırlattı, bu hukuksuz yapının ortaya çıkartılması için yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümüne katkı sunmak için 2007 yılında Meclis'e girdiklerini belirten Kışanak, "Kendimize misyon biçmiştik, Kürt sorununu demokratik barışçıl bir zeminde çözmek istiyorduk" dedi.

2008 yılında Oslo'da başlayan çözüm sürecini hatırlatan Kışanak, ateşkesin ilanının gündemde olduğu dönemde 14 Nisan 2009 yılında belediye başkanlarına yönelik operasyonun gerçekleştiğini belirtti, "O gün bu operasyonun barış çabalarının, çözümün önüne geçmek için planlanmış bir provokasyon olduğunu söyledik. 2009'dan 2014'e kadar bu siyasi operasyonların barışın önüne kurulmuş en büyük tuzak olduğunu anlattık. Hukuk dışına çıkan bir devlet anlayışı ile karşı karşıya kaldığımızı söyledik. Ancak bunları anlatamadık, şimdi de paralel devlet yapılanmasının kanlı darbe girişimi ile karşı karşıya kaldık" diye konuştu.

KCK operasyonlarını hatırlatan Kışanak, "Bu operasyonları kim gerçekleştirdi? Meclis bunu sorgulamalı" dedi.

Kışanak, çözüme katkı sunmak amacıyla gelen barış gruplarını hatırlattı, devletin aldığı tutumu eleştirdi, "Barışa katkı sunmak amacıyla silahlarını bırakarak gelen insanların saatlerce sınırda bekletilmesi, onlara pişmanlığın dayatılması da bir provokasyondu. Halk bu duruma tepki gösterdi, parti olarak bizim hiçbir çağrımız yokken sokağa çıktı. Barışa katkı sunmak için gelen insanları neden tutukladınız?" dedi.

Komisyon Başkanı Petek tarafından sözü kesilen Kışanak, "Kürt sorununu demokratik yollarla çözme fırsatı varken, bu fırsat heba edildi. Neden barış yoluyla bu sorun çözülmedi? Parlamento bunu araştırmak zorunda. Neden çocuklarımız ölüyor? Bunu araştırmak zorundayız" diye konuştu.

2011 seçiminde yaşanan veto krizini de hatırlatan Kışanak, "Bu da bir provokasyondu. Ardından Roboskî katliamı yaşandı. İstihbaratı kim verdi? Savaş uçaklarının kalkması için kim izin verdi? Fetullah Gülen örgütü yaptı, demek durumu açıklamıyor. Bunu yapanlardan neden hesap sorulmadı?" diye sordu

Komisyon Başkanı Reşat Petek, havuz medyasının gündeme getirdiği "Ekrem Dumanlı ile Kışanak arasında gizli görüşme olduğu" yönündeki iddiayı sordu. Kışanak, şunları söyledi: "Gerçekleri kabul etmek yerine sürekli bir algı operasyonu var. Gizli saklı bir görüşme değildi. On, on beş kişinin katıldığı bir görüşmeydi. Önceden randevusu bile alınmayan bir görüşmeydi. Diyarbakır'a gelmişlerdi ve belediyeyi ziyaret etmek istiyorlardı. Bu kadardı. Fetullah Gülen yapısındaki herhangi bir kişi ile herhangi bir yerde selam alıp vermişliğim yoktur. Nerede durmasını bilen biriyim. Gizli bir kapıdan binaya girmemişlerdir. Protokol ve başkanlık kapısından girmişlerdir. Belediyemizin başka bir gizli kapısı da yoktur. Zaman gazetesi ziyareti ertesi gün haber yapmıştır, bir hafta sonra da hükümet medyası bunu keşfederek algı operasyonuna başlamıştır."

Petek, "Görüşmede burada söylediklerinizi Dumanlı'ya söylediniz mi?" diye sordu.

Kışanak da, "'KCK operasyonları ile barış sürecini engellediniz' dedim. Ben onların görüşmede söylediklerini aktarırsam, şimdi burası karışır. Onlarda bize 'Hükümet bizi kandırdı' dedi. Bugün de hükümet, 'Cemaat bizi kandırdı' diyor" şeklinde konuştu.

Petek, "Ekrem Dumanlı görüşmede, PKK'ya sızan istihbarat elemanlarının listesini vermiş, doğru mu?" diye sordu. Kışanak, "Buna inanıyor musunuz? Türkiye bu yaklaşımlarla yıllarını heba etti" dedi.