Kiralık İşçi Yasası Meclis'te görüşülüyor

Saray/AKP iktidarı, Kiralık İşçi Yasa Tasarısı'nı Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirdi.

Saray/AKP iktidarı, Kiralık İşçi Yasa Tasarısı'nı Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirdi.

Saray/AKP iktidarı, dikkatlerin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili yasal düzenlemeye çevrildiği sırada "Kiralık İşçi Yasa Tasarısı"nı Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirdi. 

Sendikaların ve HDP'nin itiraz ettiği yasa ile devlet istihdamdaki sorumluluğunu özel sektöre devredecek. Kiralık işçi kullanımı, çalışma yaşamının temel biçimi haline gelecek. "Geçici istihdam" adı altında uygulanacak olan "kiralık işçilik" arttıkça güvenceli-kadrolu çalışan sayısı azalacak.

Tasarının yasalaşması durumunda kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı gasp edilecek. İşçi aynı işyerinde kıdem tazminatı hakkı kazanacak kadar çok çalışamayacağı için kıdem tazminatı ve yıllık izne hak kazanamayacak. Böylece işçinin yıllık 2 maaşa yakın ücreti patrona kalacak. 

Yasa işçilerin yaşamını güvencesizliştermenin yanı sıra düzensizleştirecek. İşçi dönemsel çalışacağı için bir sonraki işyerinin neresi olacağını bilemeyecek, bu da işçiyi ailesi ve kendisi için uzun dönemli planlardan da alıkoyacak.

Yasa emeklilik hakkını gasp ediyor. Çünkü bir işçinin emekli olabilmesi için 7 bin 200 gün prim ödeme zorunluluğu olduğu düşünüldüğünde dönem dönem çalışabilen bir işçinin emekli olması hayal olacak.

Yasa işsizliği artırırken, taşeron çalışmayı da biçimini değiştirerek koruyacak. Kiralık işçiler az ücret alacak. Sendikalaşma azalırken, iş cinayetleri artacak.

Mevsimlik işçilere ve ev işçilerine "sürekli statüsüzlük" getiren yasa, kadın istihdamını da artırmayacak.