Katliama maruz kalan Dedeoğulları davasında ‘indirimli’ cezalar

Konya’da mayıs 2021 yılında ırkçı saldırılara maruz kalan Dedeoğulları ailesine dönük ilk saldırı davasında mahkeme, sanıklar hakkında indirimli cezalar verdi.

Konya’nın Meram ilçesinde gerçekleşen olaya dair 9 kişi hakkındaki davanın 3'üncü duruşmasında, Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. Duruşmaya, Dedeoğulları ailesinden Çetin Dedeoğulları ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı.

Sanıklara çeşitli suçlamalardan cezalar verilirken, bazılarının cezaları indirildi veya hükmü açıklanmış cezaların belirli sebeplerle artırıldığı görüldü.

Sanık Lütfi Keleş'e, eylemin silahtan sayılan sopa ile gerçekleştirilmesi ve mağdura kemik kırığına neden olması nedeniyle 1 yıl 24 ay hapse yükseltilen cezası, hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında gerçekleştirilmiş olması ve sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15 güne indirildi. Aynı sanığa, mağdura karşı kasten yaralama suçu nedeniyle verilen ceza da benzer şekilde indirilerek belirlendi.

Sanık Ali Keleş'e, kasten öldürmeye teşebbüs suçlamasının kasten yaralama suçuna indirilmesi sonucunda 5 yıl 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Benzer şekilde diğer sanıklara da çeşitli cezalar verilirken, bazı suçlamalardan beraat kararı çıktı.

Mahkeme, sanıkların yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verirken, tutuklama talebini reddetti. 

Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs 2021’de yaklaşık 60 kişilik ırkçı bir grubun saldırısına maruz kalmıştı. "Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız" tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup 4'ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı.

30 Temmuz 2021'de ise ırkçı saldırı sonucu Dedeoğulları ailesinden 7 kişi katledilmişti.