İnsan Hakları İzleme Örgütü: Hewler’de barışçıl gösteri yapanlar gözaltına alındı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 4 Mart'ta Şengal'deki çatışmalara karşı Hewler'de barışçıl gösteri düzenleyen 32 kişinin Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi güçlerince gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yayınladı.

Gözaltına alınan 32 kişiden 23'ünün aynı gün, diğer 3 kişinin de 4 gün sonra serbest bırakıldığını belirten HRW, 6 kişinin hala gözaltında tutulduğunu açıkladı. HRW açıklamasına göre, polis serbest bırakılan bir kişiye yaşadığı Hewler kentinden ayrılmasını emretti.

Yerel basın haberlerini alıntılayan HRW, Hewler Emniyet Müdürü Abdülkaliq Talat'ın “göstericiler mahkeme kararıyla tutuklandı ve mahkeme kararı olmadan serbest bırakılmayacaklar” açıklamasına yer verdi.

Talat'ın gözaltılara ilişkin bir neden belirtmediğini söyleyen HRW, protestoya katılanların herhangi bir şiddet eylemi ya da kamu düzenini bozacak bir girişimde bulunduklarına dair herhangi bir haber olmadığına da dikkat çekti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin göstericileri nedensiz bir şekilde gözaltına aldığını belirten HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölümü Direktör Yardımcısı Lama Fakih, yetkililerin bunun yanısıra başka protestoların düzenlenmemesi için halkı tehdit ve yıldırmaya yönelik girişimlerine dikkat çekerek, bu şekilde Kürt bölgesinde ifade ve toplanma özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti.

4 Mart'ta Şengal'deki ‘Rojava Peşmergeleri’ ve YBŞ güçleri arasındaki çatışmalara karşı batı Hewler bölgesinde yapılan bir başka gösteriye de değinen HRW, RojNews muhabiri Swara Hasan'ın ifadelerine yer vererek, Hasan ve 2 göstericinin protesto alanına doğru ilerlerken alandan ayrılan bir göstericinin insanların gözaltına alındığı uyarısıyla karşılaştığını belirtti. HRW, Hasan ve yanındaki 2 göstericinin bunun üzerine alana 500 metre uzaklıkta park ettikleri arabalarına doğru geri giderken bir güvenlik görevlisi tarafından bir araca bindirilerek gözaltına alındıklarını ve Hewler polis merkezine götürüldüklerini söyledi.

ÇOCUKLAR GÖZALTINA ALINDI

HRW açıklamasına göre, bu 3 kişi polis merkezinde tutulan 9 kişinin yanına koyulduktan sonra, Hasan ve bir gösterici daha sonra 8 kadının tutulduğu bir başka odaya alındı. Burada tutulanlardan iki tanesi 13 ve 15 yaşında çocuklardı.

O gün gözaltına alınanlardan bir diğer kişinin ise Halkın Demokrasi Cephesi Başkanlık Komitesi yöneticisi ve eski Goran milletvekili Muhammed Kiyani olduğunu belirten HRW, Kiyani'nin de aynı şekilde asayiş güçleri tarafından bir aracın içine bindirilerek polis merkezine götürüldüğünü belirtti.

“Gözaltına alınan 23 gösterici o gece serbest bırakılırken, Hasan, Kiyani ve 7 kişi gözaltı merkezine götürülerek her bir ayrı bir hücreye konuldu. Herhangi bir sorgulama veya yasal işlemle karşılaşmayan Kiyani ve bir gösterici 6 Mart'ta serbest bırakılırken, güvenlik görevlileri Kiyani'yi başka gösterilere katılması durumunda tekrar gözaltına alınacağı konusunda uyardı.”

HRW haberine göre, 7 Mart'ta diğer 6 gösterici ile Baktiyar polis merkezine götürülen RojNews muhabiri Hasan ise, neden eyleme katılmak istedikleri gibi sorularla karşılaşırken, savcılığa çıkarıldığında da benzer sorulara maruz kaldı. Daha sonra tekrar merkeze götürülen Hasan bir gün sonra serbest bırakılırken, bırakılacağı söylenen Türkiye ve Suriye'li 6 kişi ise hala gözaltında tutuluyor.

Gözaltı süresince Hasan'ın avukatları ve başka kimseyle görüşmesine izin verilmediğini belirten HRW, RojNews muhabirinin serbest bırakılmadan önce herhangi bir gerekçe ya da resmi belge sunulmadan artık Hewler'de yaşamasına izin verilmeyeceğinin söylendiğini ve bunun üzerine bırakıldıktan sonra şehri terk ettiğini söyledi.

GÖZALTINA OLANLARDAN BİLGİ YOK

Hewler yetkililerinin STK üyelerini hatta Kürdistan Bölgesel Parlamentosu Sözcüsü ve Goran milletvekili Yusuf Muhammed'in bile Hewler'e girişini keyfi bir şekilde engellediğine dikkat çeken HRW, güvenlik güçlerinin ifade özgürlüğünü korumak ve barışçıl gösterilerin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu belirterek, Irak'ın 1971 yılında onayladığı Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 21. maddesinin barışçıl gösteri hakkının tanıdığını ve bu hakkın yerine getirilmesine yönelik hiçbir kısıtlama getirilmemesi gerekliliğini hatırlattı.

HRW ayrıca Irak'ın Ceza Usulü Kanunu'nun gözaltına alınanların 24 saat içerisinde savcılığa çıkarılmasını öngördüğünü belirtti.

Halen gözaltında tutulanlarla ilgili herhangi bir bilginin alınamadığının altını çizen HRW, bu kişilerin gözaltına alınma nedenlerinin sadece protesto eylemine katılmaları olması durumunda, yetkililerin bütün suçlamaları geri çekerek bunları derhal serbest bırakması gerektiğini belirtti.

Raporun orjinali burada: https://www.hrw.org/news/2017/03/16/kurdistan-region-iraq-32-arrested-peaceful-protest