Frankfurt'ta on binler Newroz’u coşkuyla kutladı

KON-MED,öncülüğünde “Direniş ruhu ile 50. Önderlik Newroz’u” şiarıyla gerçekleştirilen Almanya Merkezli Newroz etkinliklerin finali olarak kutlanan Frankfurt Newrozu’na on binlerce kişi katıldı.

KON-MED ve bağlı meclisler koordinasyonunda “Direniş ruhu ile 50. Önderlik Newroz’u” şiarıyla düzenlenen ve Meeş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Almanya merkez Newroz etkinliklerinin final kutlaması Frankfurt kentinden bulunan Rebstockpark’da gerçekleştirildi.  Newroz kutlamasına, Almanya’nın farklı eyalet ve kentlerinde gelen on binlerce Kurdistanlı ve dostları katıldı. KON-MED ve bağlı federasyonlar tarafından Almanya’nın 163 merkezinde otobüslerle halk Newroz alanlarına taşındı.

NRW eyaletinde anlaşma sağlanan birkaç otobüs firması antlaşmadan vazgeçti. Buna rağmen Newroz alanlarına gelmekten vazgeçmeyen Kurdistanlılar trenlerle alana geldi. Newroz alanında sabah saatlerinde sağanak yağışa rağmen on binlerce insan alanı terk etmedi. Yağmurun dinmesi ardında alanda toplanan Kurdistanlılar sık sık ‘Bijî Serok Apo’, ‘Be Serok jiyan nabe’, sloganları eşliğinde kutlamalara katıldı. Ulusal kıyafetlerle Newroz alanını renk cümbüşüne dönüştüren Kurdistanlılar, ile YPG, KCK ve PKK bayrakları açarak, "Bijî Berxwedana Kobanê", "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı.  Kutlamaya katılan Kurdistanlılar alanı PKK mücadelesinde şehit düşen öncü kadroların fotoğraflarını ve çeşitli tarihlerde şehit düşen gerillaların resimleriyle süsledi.

Şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşun ardında başlayan kutlama etkinliğinde KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever halkı selamlayarak, Newrozlarını kutladı. Zümrüt, bu yıl Newroz kutlamalarının 50. Yıl Önderlik Newrozu olarak kutladıklarını belirterek, “Kurdistan halkı 4 parça da tek ses, tek söz faşist Türk devletine ve ortaklarına Önder Abdullah Öcalan üzerindeki esareti kabul etmediklerini söyledi” dedi. Zümrüt, Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kabul etmediklerini ve tüm kutlamaların Öcalan felsefesi ve ideolojisinin temelinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “ Jin Jiyan Azad$i şiarı ve Önder Apo’nun felsefesi ile alanlardayız. Önder Apo’nun yarattığı devrim ile özgürlüğe yürüyoruz. Amed, Gever, Kızıltepe, Cizre Kurdistan'ın tüm kentlerinde Newroz alanlarında tek bir ses vardı.  O da Önderliğin özgürlüğü” dedi.

Ardından konuşan Eşbaşkan Sever’de 2023 Newroz’un Önder Apo’nun 50. Yıl Newroz yılı anısına kutlandığını hatırlatarak, “Newroz da halkımız tüm alanları doldurarak,  önderliğine sahip çıkmıştır. Halkımız Türk devletine artık Önder Apo’nun esaretini kabul etmediğini ve fiziki özgürlüğünü istediğini alanlardaki coşkusu ile söylemiştir” dedi.

Sever ayrıca Alman devletine de seslenerek Kürt halkının tüm alanlarda ve platformlarda özgürlük haykırdığını belirterek, Alman devletinin Kürt halkının etkinliklerine ve özgürlük taleplerine engel çıkarmaması ve özgürlük ve hak taleplerin yanında yer alması gerektiğinin altını çizdi.

Sever'in konuşmasını takip eden müzik dinletisinden sonra Mezopotamya İnançlar Platformu adına konuşan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, “Direniş ve zafer bayramı Newroz kutlu olsun. Kürdistan’ın 4 parçasında kutlanan Newroz bayramı bu yıl yüksek katılımlı ve çoşkulu geçti. Halkımızın özgürlüğe olan  özlemi alanlara büyük bir coşku ile yansımıştır” dedi.


         


        

21 yıldır AKP iktidarının Kurdistan’ın 4 parçasında Kürtlere yönelik katliam ve soykırımlarla sürdürdüğünü söyleyen Çelik, “Rojava, Başur  ve Bakur’da Kürtlere jenosit uygulanıyor.  Tüm Kürt kazanımlarına savaş ilan etmişler. Kürtlerin özgürlüğün kavuşmaması için yaşamın tüm alanlarını savaşla bastırıyorlar. Ancak Kürtler tüm bu zulüm uygulamalarına karşı direnerek mücadelesini sürdürdü. Artık zaman tüm parçalarda özgürlük zamanıdır. Kürt halkı için 2023 Newrozu Özgürlük yılı olacak. Halkımız alanlarda, tüm mücadele platformlarda bu talebini ortaya koymuştur. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için fiziki özgürlük yılı olacak. Tüm çalışmalarımız halkımızın ve önderliğimizin özgürlüğünü sağlamak olacaktır” diye konuştu.

Mereş merkezli yaşanan depremlerde devletin arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında Kürt vatandaşlara yönelik ayrımcılık yaptığını dile getiren Çelik, AKP-MHP iktidarın depremi Kürtleri göç ettirmek için fırsata dönüştürme fırsatını kolladığını hatırlattı. Çelik, depremde etkilenen halkın kendi yaşam yerlerinde kalmasını sağlamak için tüm Kürt halkın bir çaba için olması gerektiğini belirterek, “ Halkımızı asimile etmek için fırsat kolluyorlar. Çoğrafyamızı boşaltmak istiyorlar. Kültürümüzü dilimizi yok etmek için fırsat peşindeler. Halkımızın yaralarını birlikte saralım. Halkımızı orada tutmak için tüm imkanlarımızı seferber edelim. Yaralarımızı birlikte saralım. İnsanlarımız kendi toprağını terk etmemeli” diye konuştu.

Lozan’ın antlaşmasının yüzüncü yılının bu yıl içinde dolaşını hatırlatan Çelik, şunları söyledi: “Geçen yüzyıl Kürdistan’ın işgali ve soykırımı ile geçirdiler. Kürt halkın inkar ve imhası üzerinde bir devlet inşa ettiler ve devam ettirmek istiyorlar. Bir yüzyıl daha bizi esaret altında tutmak istiyorlar. Eğer biz de bir yüzyılı daha esaret altında geçirmek istemiyorsak 4 parçada Kürtler birlik içinde hareket etmeliyiz. Dilimiz, kültürümüz ve yaşam hakkımızı savunmak için 4 parçada birlikte hareket etmeliyiz. Ülkemizi özgürleştirmek ve özgür bir yaşam için mücadelemizi yükseltelim.

Ardında Almanya’da Kürt Özgürlük davasında tutuklu siyasi tutsakların mesajı okundu. Müzik dinletisi ile devam eden kutlamada, KCK ve KJK’nin gönderdiği mesajlar okundu. KCK mesajının okunması esnasında kitle sık sık ‘Biji Serok Apo’ sloganı attı. Daha sonra kutlamaya davetli siyasi parti ve örgütlerin temsilcileri sahneye çıkarak, halkın Newroz'unu kutladı.

PJAK adına bir konuşma yapan Mustafa Abdullah Sultani, İran’da polis tarafından katledilen Jina Emini’nin katliamını protesto eylemlerin bir devrime dönüştüğünü söyledi. Jin Jiyan Azadi sloganın Apocu felsefenin temeline oluşturduğunu dile getiren Sultani, “ Bu yıl Newroz Jin Jiyan Azadî ruhuyla kutlanıyor. Başta Önder Apo olmak üzere tüm Kurdistan halkının Newrozu’nu kutluyorum.”

Newroz kutlaması müzik ve farklı etkinliklerle sona erdi.