Fidan’ın ziyareti öncesi Hollanda’dan Demirtaş ve Kavala şartı

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda Parlamentosu'nun Gümrük Birliği modernizasyonu için 'Demirtaş ile Kavala' şartı koşmasının ardından 10’uncusu düzenlenen Wittenburg Konferansı'na katılmak üzere Hollanda'ya gidecek.

Fidan, Hollandalı mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile bir araya gelerek, bölgesel gelişmeleri ele alacak. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre ziyarette özellikle İsrail-Filistin, Ukrayna ve Kıbrıs gibi hassas konuların yanı sıra Türkiye'nin AB üyelik süreci ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi konular da görüşülecek.

Hollanda Parlamentosu'nda 17 Nisan Çarşamba günü yapılan oylamada, cezaevinde rehin tutulan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası’ndan tutsak iş insanı Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmaması durumunda, AB'nin Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesinin bloke edilmesi yönündeki önerge kabul edildi. Bu kararın, Türkiye'nin iç ve dış politikasındaki gelişmeleri de etkileyebileceği belirtiliyor. 

Hollanda milletvekili Kati Piri, X hesabında şu paylaşımı yapmıştı: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları uygulanmadan Türkiye ile gümrük birliği modernizasyonu mümkün değil. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti."

Wittenburg Konferansları, Türkiye ve Hollanda arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Sosyal, ekonomik, kültürel ve güvenlik konularının ele alındığı bu toplantılar, Mart 2008'de imzalanan Uzlaşı Belgesi uyarınca gerçekleştiriliyor. Son toplantılar, ikili ilişkilerde yaşanan gerginliklere rağmen, işbirliğinin devam etmesini sağlamayı amaçlıyor. 

Fidan’ın son olarak Belçika’ya yaptığı ziyaretin ardından Kürtlere karşı organize ırkçı saldırılar gerçekleşmişti.