Feylî Kürtlerin sorunları Avrupa Parlamentosu’nda

AP'de Feylî Kürtlerin sorunlarının tartışıldığı bir konferans düzenlendi. Çeşitli taleplerde bulunulan konferansta, AB ve uluslararası kurumlar da Feylî Kürtlere yapılanları katliam ve soykırım olarak tanımaya çağrıldı.

Avrupa Parlamentosu'nda Feylî Kürtlerin sorunlarının tartışıldığı bir konferans düzenlendi. Çeşitli taleplerde bulunulan konferansta, AB ve uluslararası kurumlar da Feylî Kürtlere yapılanları katliam ve soykırım olarak tanımaya çağrıldı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP), Feylî Kürtlerin sorunlarının tartışıldığı 1’inci Uluslararası Feyli Kürtler Konferansı düzenlendi. Konferans, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) ve AP Sosyalist ve Demokratlar İttifakı Grubu tarafından organize edildi. Konferansta, KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar, KNK adına Adem Uzun, Dr. Majeed R. Jafar, Anna Gomes, Thomas Schmidinger, HDP'li eski milletvekili Özdal Üçer ve Hakim Asoo Sofi olmak üzere çok sayıda tanınmış kişi hazır bulundu. Feylî Kürtlerin içerisinde bulunduğu duruma ilişkin konuşmaların yapıldığı konferansta, tarih boyunca Feylî Kürtlere yapılanların uluslararası arenada katliam olarak kabul edilmesi istendi.

'YOK SAYILDILAR'

KNK Eşbaşkan Yardımcısı Zainap Murad Sahrab, Baas rejiminde olduğu gibi 2003 yılında rejimin yıkılışından sonra da Feylî Kürtlerin durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. Sahrab, “Bağdat hükümeti başta olmak üzere hiçbir güç Feylî Kürtlerin durumunu göz önünde bulundurmadı. Adeta yok sayıldı. Buna uluslararası güçler de dahildir. Şimdiye kadar Feylî Kürtler hiçbir şekilde uluslararası arenada tanınmadı; sorunları dile getirilmedi. İlk defa böylesi bir konferans ile AP'de kendi sorunlarımızı dile getiriyoruz” dedi. 

Sosyalist ve Demokratlar İttifak Grubu Üyesi, Milletvekili Josef Weidenholzer de konferansa görüntülü bir mesaj gönderdi. Weidenholzer, mesajında, "AP’de böyle bir konferans düzenlemekten memnuniyet duyuyoruz. Umarız, sorunlarınıza tartışarak çözüm bulabilirsiniz" dedi.

AP Milletvekili Anna Gomes ise Feylî Kürtlerin içerisinde bulunduğu durama dikkati çekerek, “Her şeyden önce Irak’ın sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Demokratikleşme gerekiyor. Bunun için de bütün güçlerin demokratikleşme mücadelesi vermesi lazım. Feylî, Êzidî, Kürt, Arap, Şii, Asuri-Süryani gibi azınlıkların sorunları ancak bu şekilde çözülür” diye konuştu.

Dr. Thomas Schmidinger de Feylî Kürtlerin tarihine değinerek, Ortadoğu’da Kürtlerin ciddi sorunların yaşadığını dile getirdi. Schmidinger, "Özellikle Feylî Kürtler birçok yönden sorunlar yaşıyor. Sadece bugün değil, tarihte de ciddi sorunlar yaşadı. Saddam Hüseyin döneminde birçok katliam ve baskılarla karşı karşıya kaldılar. Bugün de Irak’ta yok sayılarak, sorunlar yaşıyorlar" diye kaydetti.

'HAKLARI VERİLMELİ'

Shahla Hafed ve Dia Abdulsatar’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansın “Tarih, nüfus, mevcut durum ve beklentiler” isimli bölümünde yapılan konuşmalarda, katliam ve baskılara değinildi.

Dr. Majeed R. Jafar, Feylî Kürtlerin tarihi ve nüfusuna değinerek, şunları söyledi: "Ortadoğu’da Feylî Kürtlerin sorunu 1. Dünya Savaşı'nda başladı ancak Baas rejimi döneminde şiddetlendi. Şu anda, 3 ile 5 milyon arasında Feylî Kürt var. Irak ve İran’da yaşıyorlar. Daha çok Bağdat çevresinde yaşıyorlar. Tarih boyunca Arapların baskısında yaşadılar. Bu dönemde 600 bin Feylî Kürt çeşitli yerlere sürüldü, kamplara götürüldü. Baas rejimi döneminde ise 20 bin Feylî Kürt katledildi. Feylî Kürtlerin Irak’ta sosyal olarak ciddi sorunlar yaşıyor. Irak ve İran’da Feylî Kürtlerin kimlikleri yok.

Bizim yaşadıklarımız Irak’ta katliam olarak tanınmadı. Bu, dünyada da böyle. Acılarımız taze ve yaralarımız hâlâ açık olarak duruyor. Halk olarak Irak’ın demokratikleşmesi ve Feylî Kürtlerin haklarının verilmesini istiyoruz."

Viyana Üniversitesi'nden Dr. Majeed R. Jafar, baskılardan dolayı Feylî Kürtlerin dünyaya yayıldığını belirterek, günümüzde Avrupa, Kanada, ABD, Avustralya gibi bölgelerde yaşadıklarını söyledi.

‘SORUNUN KAYNAĞINDA ULUS DEVLET VAR’

Hakim Asoo Sofi de Feylî Kürtlerin yaşadığı katliamların soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Dünyada benzer birçok olay katliam ve soykırım olarak kabul edildi. Feylî Kürtlere yönelik yapılan bu katliamların da uluslararası alanda kabul edilmesi gerekiyor. Uluslararası kurumların bunu ciddiye alması lazım” diye konuştu.

Dr. Akram Hawas ise Irak devletinin kuruluşundaki yasalarda diğer haklara hak vermediğini belirterek, Feylî Kürtler olmak üzere birçok kesimin sürekli baskı altında tutulduğuna dikkati çekti.

Sorunun kaynağı olarak ulus devleti işaret eden Dr. Hawas, bütün azınlıkların Araplaştırılmaya çalışıldığını kaydetti.

Sürgünde Feylî kadınların yaşadığı sorunları anlatan Thana Bassam da Irak ve İran’da yaşayan kadınların, insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi. 

Dr. Samir Cheragwandi ise "Kürtler de bizi unuttu. Biz her herhangi bir ulustan değiliz. Biz Kürdüz, Kürt partileri ve örgütleri bizi görmeli” dedi. 

Saddam Hüseyin’in Feylî Kürtlere yönelik katliamında iki kardeşini yitiren B. Feili isimli bir kadın ise yaşadıklarını anlattı. Katledilen kardeşlerinin fotoğraflarını gösteren B. Feili, “Yaşadıklarımız sözcüklerle anlatılmaz” diyerek, yaşananların katliam ve soykırım olarak tanınmasını için uluslararası kuruluşlara çağrıda bulundu.

Konferansta yapılan tartışma bölümünde ise Kürtlerin iç sorununa dikkat çekildi. Kürtlerin birlik halinde hareket etmesinin gerektiğine de işaret edilen konferansta, Feylî Kürtlerin tarihi, yaşadığı katliamlar ve sorunlarını anlatan 15 dakikalık bir belgesel film de gösterildi.

’FEYLİ KÜRTLER IRAK’TA SÖZ SAHİBİ OLMALI'

Konferansta öne çıkan bazı talepler ise şöyle:

"-Feylî Kürtlere yönelik yapılanlar AB ve uluslararası kurumlar tarafından katliam olarak tanınmalı,

-Feylî Kürtler Irak’ın bir parçasıdır ve bu böyle görülmelidir,

-Irak’ta 2003 yılında Feylî Kürtlere ilişkin alınan kararlar uygulanmalı,

- Feylî Kürtler Irak genelinde söz sahibi olmalı,

-Kaybedilen Feylî Kürtlerin bilgileri ailelerine verilmeli,

-Feylî Kürtlerin savunması için milisler aktifleştirilmeli."

...