Erkan Kaya Davası'nda soruşturmanın önü açıldı

Muğla Cezaevinde yanarak yaşamını yitiren 24 yaşındaki tutsak Erkan Kaya Davası'nda Anayasa Mahkemesi, ailenin, yaşam hakkının ihlal edildiği ve etkin soruşturma yapılmadığına dair başvurusunu kabul etti.

Muğla Cezaevinde yanarak yaşamını yitiren 24 yaşındaki tutsak Erkan Kaya Davası'nda Anayasa Mahkemesi, ailenin,  yaşam hakkının ihlal edildiği ve etkin soruşturma yapılmadığına dair başvurusunu kabul etti. Verilen kararın, cezaevi personeli hakkında soruşturma açılmasının önünü açtığını belirten Avkt. Kaya, özen ve dikkat göstermeyen görevlilerin cezalandırılması gerektiğini de vurguladı.
Muğla Cezaevinde yanarak yaşamını yitiren Erkan Kaya davasında aile, cezaevi idaresinin savunmasında; "İdare, tam anlamıyla cezaevi yönetiminin kusurlu olduğunu dememekle birlikte, savunmanın esasında idarenin bu olayda kusurları vardır. Daha özenli davranmaları gerekirdi" demesinin üzerine  Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Mahkeme, 20 Mayıs 2015 tarihli kararında “Anayasa’nın 17. Maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkı kapsamında, yaşamı koruma yükümlülüğü ve etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine” karar verdi. Aileye 30 bin TL manevi tazminat ve mahkeme masrafları ödenmesine hükmetti.

‘ÖZEN VE DİKKAT GÖSTERMEYEN PERSONEL SUÇLU’

Aile Avukatı Adnan Kaya, mahkeme sürecini ANF’ye değerlendirdi. Verilen karardaki ölçüyü eleştiren Kaya, "Ölçü, devletin gözetim ve denetimi  altında tutulan bir kişinin yine devlet görevlilerinin özen ve dikkat göstermemesi neticesinde ölümü. Kişinin burada kendi kusuru da vardır; ama devletin gözetim ve denetimi altındaki kurum da olduğu için, burada yeteri kadar tedbir ve özen göstermeyen görevliler bu anlam da daha fazla kusurludur, bunu görmeyerek, açılan soruşturma kapatılmıştır. Zaten cezasızlık bir devlet politikasıdır. Anayasa Mahkemesi  kararlarına rağmen, hala  yargı da cezasızlık uygulaması devam ediyor" diye konuştu. 

'GÖREVLİLERE SORUŞTURMA AÇILMASI LAZIM’

Kararın ardından Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi’ne bağlı bulunduğu, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma açması gerektiğini belirten Kaya, "Cezaevinde görevli personel hakkında soruşturma açılması gerekiyor. Soruşturmanın da davaya dönüşmesini ve bu dava sonucunda da cezalandırılmalarını bekliyoruz” dedi. Kaya,  üzerinden ceza davasının açılması için başvuru yapacaklarını, aksi halde dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dek götüreceklerini aktardı.
Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Erkan Kaya (24) revire çıkarılmadığı gerekçesiyle 10 Ocak'ta kaldığı hücrede kendisini yakmış ve 19 Ocak'ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. Kaya'nın ölümünden sonra aile bireyleri sorumluların bulunması için olayı yargıya taşıdı. Ailenin avukatı dava kapsamında yaptığı araştırmalar sonucunda, Kaya'nın daha önceki yıllarda da kendisini yakmaya kalkıştığı ve cezaevi idaresinin bu durumu göz ardı ettiği ortaya çıktı. Elde edilen bilgiler ışığında cezaevi idaresi hakkında şikayette bulunuldu.
Dava kapsamında Cezaevi Savcılığı, elde edilen bilgilere karşın "Elde somut değer, kesin ve inandırıcı bir delil olmamasını" gerekçe göstererek, "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verdi. Yapılan itiraza da ret kararının gelmesiyle birlikte dava Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.