Dünyaca tanınmış isimler İmralı’ya gidecek - ÖZEL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yapılan uluslararası komplonun 18’nci yıldönümünde Judge Essa Moosa başkanlığında dünyaca tanınan isimlerden oluşan 11 kişilik bir heyet İmralı’ya gidiyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik yapılan uluslararası komplonun 18’nci yıldönümünde Essa Moosa başkanlığında dünyaca tanınan isimlerden oluşan 11 kişilik bir heyet İmralı’ya gidiyor. Mandela’nın avukatı Moosa, tıkanan barış sürecinin tekrar başlaması için İmralı’ya gitmek istediklerini söyledi.

Uluslararası bir komplo sonucu 15 Şubat 1999’da Türkiye’ye getirilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı adasındaki yaşadığı tecrit koşulları 18’nci yılına giriyor. Öcalan üzerindeki tecrit ve Kuzey Kürdistan’da yaşanan savaşın son bulması için 14 Şubat’ta Nelson Mandela’nın avukatı ve aynı zamanda Uluslararası Barış ve Uzlaşma Girişimi’nden Essa Moosa başkanlığında uluslararası bir heyet İmralı adasına gidecek. Heyet, Türkiye’de 3 gün boyunca temaslarda bulunacak. Heyet, HDP, CHP, AKP yetkilileriyle görüşecek ve ardından da Öcalan ile görüşmek için 16 Şubat’ta Gemlik’e gidecek.

Heyette Essa Moosa’nın yanı sıra şu isimler de yer alıyor: Amerika’dan yazar, oyuncu Janet Biehl, Kanada’dan Uluslararası Sosyal Ekoloji Enstitüsünün Kurucusu Dimitri Roussopoulos, İngiltere Leeds Üniversitesi Öğretim Görevlisi Federico Venturini, Cambridge Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Thomas Jeffrey Miley, İngiltere’den sosyal adalet aktivisti Dr. Radha D’Souza, Almanya Federal Meclis Parlamenteri Andrej Hunko, Norveç’ten New Compass yayın evinden yazar ve çevirmen Eirik Eiglad, Venezuela Parlamentosu’ndan Edgar de Jesús Lucena González, İngiltere Parlamentosu Adalet ve Barış Komisyon Başkanı Joe Ryan ve Ekvator eski Kültür Bakanı Francisco Velasco Andrade.

TÜRK ADALET BAKANI’NA MEKTUP

Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve çözüm sürecinin tekrar başlaması amacıyla Türkiye’ye gidecek olan heyetin başkanı Essa Moosa, Türk Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yazdığı mektupta, İmralı adasına gidiş gerekçelerini, “Başkan Nelson Mandela, Güney Afrika’da yaptığı gibi Öcalan’da, Türkiye’deki Kürt sorununda çok önemli rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Bunun için İmralı’ya gidip Öcalan ile görüşmek istiyoruz” diye açıkladı.

‘ÖCALAN İLE MANDELA AYNI KONUMDADIR’

Essa Moosa, mektupta barış sürecinin tekrardan başlaması için Öcalan’ın koşullarının düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, Öcalan’ı Güney Afrika lideri Nelson Mandela’ya benzetti. Moosa, 21 Ağustos 1989 yılında Nelson Mandela’nın kendisine gönderdiği mektubun örneğini Bekir Bozdağ’a gönderdiğini aktardı.

O mektupta şu ifadeler yer alıyordu: “Sevgili Essa son 26 yıldır etrafımızdaki arkadaş bizlere yardımcı oldu ve ümit verdi. Sizin seçkin ekibinize saygılarımı sunarım.”

Essa Moosa, bu mektubu gönderme amacını ise şu cümlelerle açıkladı: “Mandela, o kadar zorlu koşullara rağmen yıllarca barış için mücadele etti ve bundan taviz vermedi. Öcalan’da bugün aynı durumdadır.”

‘ÖCALAN İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ’

Essa Moosa, Bekir Bozdağ’a hitaben yazdığı mektubu, Güney Afrika Yüksek Mahkeme Hakimi olarak, politik, kültürel ve kamusal alanda oldukça saygın bir delegasyon adına kendilerine yazdığını belirterek, şunlara dikkat çekti:

“Delegasyonun misyonu Türkiye’yi ziyaret edip, beklenmeyen bir şekilde sona eren barış sürecinin bozulmasının ardından başlayan çatışmaların son bulması ve barış sürecine katkıda bulunmaktır. Bunun için öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kürt halkının tutuklu önderi Sayın Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmektir. Bu ziyarette Sayın Öcalan ile barış süreci ile ilgili konuşmak istiyoruz. Çünkü Başkan Nelson Mandela’nın Güney Afrika’da yaptığı gibi Öcalan’ında Türkiye’deki Kürt sorunu ile barış sürecinde çok önemli rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Delegasyonumuz, 16 Şubat 2016 gününde İmralı Cezaevini ziyaret etmek üzere izin istemektedir. Bu ziyaretin gerçekleştirmesini talep ediyoruz.”

İmralı adasına gitmeden önce Bozdağ ile görüşmek istediklerini de belirten Moosa, “İmralı’yı ziyaretimiz ardından da adalet bakanı olarak sizinle bir bilgilendirme toplantısı yapmak istiyoruz. Bu toplantıda Sayın Öcalan’ın barış süreci ile ilgili görüşlerini de size aktarmayı düşünüyoruz” dedi.

‘ROBBEN ADASINDAKİ SAVUNMALARI YAPTIM’

Judge Essa Moosa, Robben adasında barış görüşmelerini sürdüren Nelson Mandela’nın o dönemdeki çabalarına da değinerek, şu hatırlatmada bulundu: “Ben Sayın Mandela ve arkadaşlarının Robben Adası ve Cape Town’da tutuklandığı zamanlarda savunucularıydım. Kanıt olarak, 11 Şubat 1990’da Verster Cezaevi’nde tahliyesi öncesinde 21 Ağustos 1989 tarihli Mandela’nın bana gönderdiği mektubu iletiye ekledim. Türkiye’deki barış sürecinin izlenmesinde de 2104-2015 yıllarında yer aldım. Haziran 2014’de Türkiye’ye gerçekleştirdiğim son ziyaretten bu yana Türkiye’de barış sürecinin geldiği aşama ve kalıcı bir müzakerenin olmaması üzücü bir durumdur.”

Amacının Türkiye’deki çatışmaların son bulması ve Kürt sorunu barışçıl yollarla çözülmesi olduğunu vurgulayan Moosa, bunun için İmralı Adası’na gitmek ve Öcalan ile görüşme taleplerinin kabul edilmesini istediklerini söyledi.

ONLARCA ÜNLÜ İSİM HEYETE DESTEK VERİYOR

İmralı Adası’na gidip Öcalan ile görüşmek isteyen 11 kişilik uluslararası heyete dünyanın birçok ülkesinden bilim, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim de destek veriyor. Bu isimlerden bazıları da şunlar:

Prof. Noam Chomsky, Tariq Ali, Prof. David Graeber ve John Holloway, Mauro Palma, Dr. Felix Padel, Baroness Helena Kennedy, Baroness Jenny Jones, Mark Thomas, Jeremy Hardy, Dr. Dafydd Iwan, Dr. Bill Bowring, Mike Mansfield, James Kelman, Bruce Kent, Dr. Derek Wall, Bert Schouwenburg, Stephen Smellie, Nick Hildyard, Louise Christian, Tony Simpson, Ara Sarafian, Alastair Lyon, Matt Foot, Bronwen Jones, Johannes de Jong ve Feroze Mithiborwala.