Dündar ve Gül'e 5 yıl hapis cezası verildi

Gazeteciler Dündar ve Gül yargılandıkları davada "devletin gizli belgelerini yayınladıkları" iddiasıyla 5'e yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı MİT TIR'ları davasında karar duruşması bugün görüldü.

CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, Barış için Akademisyenler'den Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy, gazeteci Fehim Taştekin duruşma için adliyeye geldi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların gizlilik kararının kaldırılması yönündeki talebini reddetti.

Savcı mütalaasında Dündar'ın "terör örgütüne üye olmaksızın örgüte yardım etme" suçlamasının dosyadan ayrılmasını talep etti. Casusluk suçlamasının unsurları oluşmadığından bu suçlamadan beraatını talep etti. Dündar'ın devletin güvenliği ile ilgili belgeleri temin etme ve yayınlamadan, Gül'ün de yayınlamaya iştirakten cezalandırılmasını talep etti.

'HÜKÜMET DÜN DEVRİLDİ'

Dündar, bugünkü savunmasına Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını andı. Son güncel siyasal gelişmeleri hatırlatan Dündar "Benim devirmeye çalışmakla suçlandığım hükümet dün devrildi" dedi.  Dündar, "Diliyoruz ki habercilikten ceza almayalım. Bu, bütün gazetecilerin üzerine Demokles kılıcı yerleştirir. Bir suçu deşifre ettik. Haberimizin arkasındayız" dedi.

Erdem Gül ise "Gazetecilik suç değildir, gazeteci haber yapar" dedi ve 6 Mayıs'ın Denizlerin idam edildiği tarih olduğunu anımsattı. Gül, "Bugün de Türkiye'de bir utanç dolu karar daha alınmasın. Savcı lehimize delil toplamadı. Biz suçlu değiliz, gazeteciyiz" dedi.

Mahkeme ise duruşmanın 6 Mayıs'a ertelenmesinde kasıt olmadığını söyledi.

Duruşmada avukatların savunmasına geçildi. Avukat Fikret İlkiz savcıya "Siz şiddetle reddetseniz bile bu basın davasıdır, bu basın özgürlüğü davasıdır" dedi. 

Avukat Bülent Utku, dava süresinde açılmadığı için düşme kararı verilmesini istedi ve ekledi: "Ancak beraat kararı verilecek durumda düşme verilemeyeceğinden beraat kararı verilmesini talep ederiz."

Avukat Bahri Belen, iddianamenin hukuki vasıflandırma açısından çok yetersiz hazırlandığını belirtti, "İddianamede belirtilen casusluk iddiasının içi boştur" dedi.

Avukatların savunmalarının ardından Dündar'a son sözü soruldu. Dündar, "Dileğimiz adalete olan inancımızı yitirmemektir. Biz sadece gazetecilik yaptık, mesleğimizi savunduk" dedi.

Erdem Gül, "Gazetecilik yaptık, beraatımızı istiyoruz" dedi.

Mahkeme karar için duruşmaya ara verdi. 

HÜKÜM AÇIK OKUNDU

Uzun bir aranın ardından mahkeme heyetini kararını açıkladı. İlk önce Can Dündar'a yapılan saldırıyı kınayan mahkeme heyeti, hükmün açık olarak okunmasına karar verdi, gazeteciler ve milletvekilleri salona girdi.

Mahkeme, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında "FEYÖ/PDY örgütüne yardım ettikleri" iddiasıyla açılan dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün hükümeti devirmeye teşebbüs suçundan beraatlarına karar verildi.

Gazeteci Dündar, "devletin gizli belgelerini açıkladığı" iddiasıyla 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Gül de aynı suçlamadan 5 yıl hapis cezası aldı.

İki gazetecinin yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verildi.

'GAZETECİLİĞİN YARGILANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Duruşma öncesinde açıklama yapan Dündar, MİT TIR'ları davasında gazeteciliğin yargılandığını vurguladı. Dündar, "Bu davaya uzun bir yoldan geldik ve bu davada yolun sonuna geldik. Her şeyi denediler; tehdit edildik, şantaj yaptılar, hapislik oldu, hesaplar didiklendi, mal varlıklarımıza bakıp telefonlarımızı dinlediler. Bir şey bulamadılar. 'Haber suçtur' dediler. Asıl haberde anlatılanlar suçtur. Gazeteciliğin yargılandığı bu davada başa döndük, savcı cemaat ve casusluk iddialarından vazgeçti. Bir tek gazetecilik kaldı. Gazeteciliğin yargılanmasına izin vermeyeceğiz" dedi. 

Asıl suçlunun silah sevkiyatını yapanlar olduğunu belirten Dündar, "Cumhurbaşkanı parti kongresine müdahale ediyorsa, bu davaya İstihbarat Teşkilatı'yla birlikte müdahil olabiliyorsa asıl suç budur. Hem basını hem de bizi bu dava üzerinden susturmak istiyorlar. Gazeteciliği aklayarak çıkacağız bu davadan" dedi.

Dündar'ın ardından konuşan Gül ise, "Bu davayı kazıyınca altından gazetecilik çıktı. Gazeteciliği yargılamak istiyorlar. Gazetecilik yargılanıyor, habere hapis cezası isteniyor" dedi.