YENİLENDİ

Dokunulmazlık görüşmeleri, AKP'lilerin tacizi ile başladı

AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifi, AKP'li milletvekillerinin, HDP milletvekillerine hakaret ve saldırılarıyla başladı.

AKP'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifi, AKP'li milletvekillerinin, HDP milletvekillerine hakaret ve saldırılarıyla başladı.

Görüşmeler, komisyon üyelerinin dışında tüm milletvekillerine açık. 

HDP'nin komisyon üyeleri Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar ve Garo Paylan'ın yanı sıra İdris Baluken, Ferhat Encü, Ertuğrul Kürkçü, Mahmut Toğrul'un da içinde olduğu milletvekilleri de komisyona geldi.

Sancar, tüm görüşme boyunca gazetecilerin içeride kalmasını önerdi. Ayrıca salonun yetersiz olduğunu, bu nedenle milletvekillerinin ayakta kaldığını belirterek, daha büyük bir salonda toplantının yapılmasını önerdi.

Bu sırada AKP milletvekilleri, HDP'lilere hakaret etti, tacizde bulundu. Bunun üzerine kavga yaşandı.

AKP'li milletvekilleri gerginliğin ardından, usul tartışması yapılmadan gazetecileri dışarıya çıkartmaya çalıştı. HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, "Basından neyi saklamaya çalışıyorsunuz?" diyerek durumu itiraz etti. 

Gazeteciler, polis zoruyla komisyondan çıkartılmaya başlandı.

HDP NE ÖNERİYOR?

Kürsü dokunulmazlığı dışındaki tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyen HDP, "Tutuklama ya da adli kontrol gibi kararların, milletvekilliği sona erdikten sonra uygulanması ve milletvekillerinin yargılanmasının Yargıtay'da yapılması" şeklinde bir öneride bulunacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'nin önerisini destekleyeceklerini açıklamıştı. Ancak CHP içinde bu konuda görüş birliği yok. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKP önerisinin desteklenmemesi gerektiğini açıklamıştı.

AKP'NİN TEKLİFİNDE NE VAR?

Anayasa'ya geçici madde eklenmesini öngören teklif kapsamında Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyon’da hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak.

Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.

Dokunulmazlıklar anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa'ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.

Anayasa'nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83. maddesinin 2. fıkrasının 1. cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

DOKUNULMAZLIK DOSYASI SAYISI 600'E ULAŞTI

Meclis'e gelen dokunulmazlık dosyası sayısı 600'e ulaştı. Dosyaların 46'sı AKP, 179'u CHP, 354'ü HDP, 17'si MHP'li milletvekillerinin, 5'i ise Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin sayısı ise 135'e yükseldi. Bunların 27'si AKP, 51'i CHP, 49'u HDP, 7'si MHP milletvekili. 135 milletvekillinden biri de Bağımsız Ankara Milletvekili Nazlıaka.